Hopp til innhold

Verken Raja eller Melby vil ikke avsløre om de vil bli partileder

Etter møtet med valgkomitéen i Venstre holdt Abid Raja kortene tett til brystet: – Hva jeg har sagt blir mellom meg og valgkomiteen. Heller ikke Guri Melby la kortene på bordet.

Abid Raja har sagt at han vurderer å ikke stille, men må i dag fortelle om han har en lederpost i kikkerten.

Abid Raja mener Venstre kan bli en stjerne på himmelen med ny partiledelse. Om han selv har en partileder i kikkerten, vil han ennå ikke si noe om.

Foto: Vidar Ruud

Samtlige av partiets fire statsråder skal avklare for valgkomitéen i dag om de stiller som kandidat til ledervervet i Venstre. Først ut var Abid Raja.

Omkranset av en sverm pressefolk og kameraer ankom han Thon hotell Slottsparken noen minutter over klokken 13. Da hadde han følgende erklæring å komme med:

– Mitt mål er å bygge et felles team i Venstre. Gjennom det teamet skal vi igjen plassere Venstre som en stjerne på himmelen folk skal strekke seg etter, sa han før han brøytet seg vei inn i foajeen.

Etterpå var han ikke like snakkesalig:

– Jeg er spent på hva de vil komme frem til, men hva jeg og valgkomitéen har pratet om blir mellom oss, sa han.

Guri Melby, som også er spilt inn som mulig ny Venstre-leder hadde lite å meddele da hun kom ut rett før klokken halv åtte på onsdag kveld:

– Jeg har hatt en veldig hyggelig samtale med valgkomiteen. Det var fint, kvitterte hun.

På spørsmål om hun er valgkandidat svarte hun:

– Det som ble sagt, er mellom meg og valgkomiteen.

Men jeg har bestemt meg for hva jeg vil, ja.

Iselin Nybø og Sveinung Rotevatn er også potensielle Venstre-ledere. Til nå er det bare én av dem har flagget hva han vil.

– Jeg har vært opptatt av å være åpen, slik at partiet kan stille meg spørsmål om hva jeg vil gjøre og hvor jeg vil ta partiet.

Sveinung Rotevatn er den eneste som har gått ut offentlig og sagt at han vil bli Venstres neste leder

Sveinung Rotevatn er den eneste som har gått ut offentlig og sagt at han vil bli Venstres neste leder.

Foto: Vidar Ruud / NT

Det sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, som i juni annonserte at han ønsker å bli partileder etter Trine Skei Grande.

Siden har han brukt mye tid på å besøke lokallag og ha digitale møter på Facebook for at medlemmene kan bli bedre kjent med ham.

– Har det vært en fordel?

– Ja, i den grad de liker det de ser og hører, mener han.

Guri Melby

Kunnskapsminister Guri Melby har brukt sommeren på å bestemme seg.

Foto: Terje Bendiksby

«Kjenner det i magen»

Lederen av valgkomiteen Per A. Thorbjørnsen sier at han «kjenner det i magen» før de skal møtes for første gang siden Trine Skei Grande annonserte sin avgang i mars.

Hun var den gang enstemmig innstilt, men trakk seg etter mye bråk rundt prosessen i forkant.

Blant annet skrev VG at Grande hadde bedt Sveinung Rotevatn gi beskjed til Venstres valgkomité om at han ikke var kandidat til å overta som partileder – ellers ville han ikke få plass i regjeringen.

Per A. Thorbjørnsen (V) under en pressekonferanse etter Venstre sitt møte i Valgkomiteen på Gardermoen i mars.

Per A. Thorbjørnsen (V) på en pressekonferanse på Gardermoen i mars.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

– Det har vært litt av en prosess. Få valgkomiteer har opplevd noe lignende hvor landsmøtet blir utsatt i flere måneder og vi måtte få på plass ny innstilling. Det har vært krevende, sier Thorbjørnsen.

– Tror du at dere klarer å samle dere bak en lederkandidat?

– Om vi klarer det en gang til, gjenstår å se. Vi klarte det sist. Det vil være et mål og fremstå som enhetlig og samlet, sier han.

Sist var gruppelederen i Oslo Venstre, som er Grandes eget lokallag, en av de sterkeste kritikerne til å innstille henne for en ny periode. Hallstein Bjercke mener situasjonen i dag er en helt annen.

– Jeg har ikke høye skuldre rundt ledervalget slik jeg hadde i våres. Nå får vi fornyelsen partiet trenger, sier han.

Tror flere vil bli Venstre-leder

Sveinung Rotevatn kan allerede i kveld få svar på om det blir kniving om ledervervet. Etter det NRK kjenner til skal Rotevatn møte i komitéen i 16-tiden for å grunngi hvorfor han bør innstilles på topp.

– Hva tenker du om at ingen andre har vært åpne om sin posisjon?

– Det må være opp til enhver kandidat å vurdere.

NRK-kommentator Magnus Takvam sa i Politisk kvarter i dag tidlig at han tror Rotevatn får motkandidater.

– Min vurdering er at Abid Raja stiller, og at han vil si til valgkomiteen at han er lederkandidat hvis partiet vil ha ham, sa Takvam.

Han er mer usikker på hva Guri Melby vil gjøre, men sier at det fortsatt pågår et politisk press, blant annet fra Trine Skei Grandes tilhengere, for å få Melby til å stille.

– I en viss kontekst kan man se på henne som en forsonende kandidat, som gjør at man unngår en polarisert lederdebatt, mener Takvam.

Han tror derimot ikke at Nybø ender opp som en lederkandidat.

Seigt å løfte partiet

Sveinung Rotevatn sier at han er klar til å brette opp ermene for å overta regjeringespartiet, som ligger langt under sperregrensa.

– I bakhodet kverner det hele tiden hvordan vi skal løfte Venstre frem mot neste valg.

– Dere får 2,8 prosent på den siste målingen i dag, hva tenker du om det?

– Det er åpenbart ikke godt nok. Det blir en seig jobb mot stortingsvalget. Men nå må vi først få landet ledervalget. Så lenge alt handler om personer, er det mindre plass til å nå ut med budskapet.

Valgkomitéen skal ha innstillingen klar innen 28. august, og valget på ny partiledelse skjer på landsmøtet fire uker etterpå.

– Hvor lyst har du til å bli Venstreleder?

– Jeg har lyst fordi jeg kan gjøre en god jobb. Men jeg lever godt med om de vil ha en annen, sier han.

Abid Raja og Sveinung Rotevatn skal begge inn og snakke med Venstres valgkomité i dag for å avklare om de vil inn i ledelsen i partiet.

Abid Raja og Sveinung Rotevatn sitter sammen i regjering, men kan bli konkurrenter i kampen om ledervervet hvis Raja stiller.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger