Verdenskjent økonom til Oslo

Den kjente franske økonomen Thomas Piketty har blitt nevnt som en mulig kandidat til nobelprisen i økonomi for sin omfattende forskning som viser at vårt økonomiske system fører til stadig større forskjeller. Fredag møter han til debatt med norske økonomer, politikere og næringsinteresser.

Økonomen Thomas Piketty holder foredrag i Oslo

SE DIREKTE: Universitetet i Oslo, tankesmien Agenda og Norges forskningsråd arrangerer debatten med Thomas ved Universitetet i Oslo fredag klokka 10.

Thomas Piketty

Den franske Thomas Piketty poserer sammen med en tysk utgave av boka hans Kapital i det 21. århundre.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Piketty har i løpet av kort tid blitt en enormt innflytelsesrik økonom. De økende forskjellene han peker på i sin forskning, anses som roten til veldig mange av de problemene vestlige land sliter med, og har derfor skapt global debatt.

Piketty skriver om økonomiens endring siden andre verdenskrig. Den 700 siders boka «Kapitalen i det 21. århundre» konkluderer med at avkastning på kapital er større enn veksten i økonomien i moderne økonomi. Ifølge franskmannen kommer denne tendensen også til å fortsette i en tid fremover. På grunn av dette blir velstanden konsentrert og forskjellene øker mellom mennesker.

Samtidig som Piketty i mange miljøer løftes frem som en slags økonomiens rockestjerne som avslører en usunn ulikhet basert på et overveldende datagrunnlag, har han også fått kritikk for blant annet å ikke skille godt mellom hva som skjer i henholdsvis USA, Europa og Norden.

Universitetet i Oslo, tankesmien Agenda og Norges forskningsråd arrangerer debatten ved Universitetet i Oslo fredag klokka 10.

Jonas Gahr Støre og Kristin Celmet debatterer økonomen Thomas Piketty i Politisk kvarter. Programleder: Håvard Grønli.

Piketty var tema da Kristin Clemet og Jonas Gahr Støre møttes i Polititsk kvarter fredag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger