Verdens Helseorganisasjon: Svært sannsynlig at zika gir fødselsskader

Verdens helseorganisasjon sier det er svært sannsynlig at det er en sammenheng mellom Zikaviruset, hodesykdom hos spedbarn og nervesykdom hos voksne. En vaksine er imidlertid langt unna.

Zikaviruset

SPRES VIA MYGG: Zikasmitten spres via mygg, og flere land prøver nå å utrydde mygglarver i drikkevann der de formerer seg.

Foto: Marvin RECINOS / Afp

– Vi trenger to til fire uker til for å fastslå en endelig sammenheng, men at det er en sammenheng mellom Zika og disse sykdommene er svært sannsynlig, sa Marie-Paule Kieny fra Verdens helseorganisasjon (WHO) på en pressekonferanse i dag.

Samtidig vil det ta minst 18 måneder før man kan begynne å teste en vaksine mot sykdommen.

– Det er to vaksiner som kan være aktuelle – en fra USA og en fra India, sa Kieny.

Usikkert om mennesker har dødd

Zikaviruset sprer seg til stadig flere land, I Brasil er mange barn født med sykdommen microcephaly, som gjør at hodeskallen er unormalt liten. Flere voksne smittet med zika har også fått sykdommen Guillain-Barre, som gir lammelser – i verste fall i pustemusklene.

Spedbarn med fødselsdefekten mikrokefali forårsaket av Zika-virus i Brasil

HODESKADE: Gravide som smittes med Zikavirus kan få babyer med sykdommen microcephaly.

Foto: Felipe Dana / Ap

I Venezuela skal tre personer ha dødd av komplikasjoner knyttet til viruset, opplyste Venezuelas president Nicolás Maduro i dag.

Også Brasil og Colombia har meldt om zika-dødsfall.

Men WHO avviser at de har mottatt rapporter om dødsfall som er direkte linket til zika-smitte.

Laster Twitter-innhold

En internasjonal krise

WHO har karakterisert zika-viruset som en internasjonal krise og mener mellom tre og fire millioner mennesker kan bli smittet.

WHO mener myggen kan spre seg til Europa.

Når sommeren er på sitt varmeste finnes tigermyggen blant annet i Italia, Spania og Frankrike, og kan komme så langt nord som til Norge.

Helsedirektoratet anbefaler gravide som nylig har vært i land med zika-spredning om å ta kontakt med lege eller jordmor.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger