Hopp til innhold

Verdens Helseorganisasjon: Å spise pølser er kreftfremkallende

Å spise hurtigmat som pølser, hamburgere og bacon er kreftfremkallende, mener Verdens helseorganisasjon. Også rødt kjøtt kan være farlig.

Grill, pølser

KREFTFREMKALLENDE: Nordmenn spiser stadig mer kjøtt, men pølser, hamburgere, kjøttdeig og andre prosesserte kjøttvarer kan føre til tarmkreft.

Foto: ScanStockPhoto

Det kommer frem i en ny rapport fra Det internasjonale kreftforskingsinstituttet, som er en underavdeling av Verdens helseorganisasjon.

Rapporten konkluderer med at å spise behandlet kjøtt som pølser, hamburgere, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende.

To skiver bacon til dagen øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent.

Pølser er nå i samme risikokategori som tobakk, asbest og dieselgasser.

Bevisgrunnlaget for at bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft, er altså like tydelig som ved røyking.

– Det må ikke forveksles med at det er like farlig. Det er langt farligere å røyke enn å spise bearbeidet kjøtt, sier professor i ernæring ved universitet i Oslo, Runar Blomhoff.

Advarer mot for mye kjøtt

Rødt kjøtt som biff er «sannsynligvis» kreftfremkallende.

Kirsten Haugland i Kreftforeningen

BØR SPISE MINDRE: Avdelingssjef Kirsten Hovland i Kreftforeningen oppfordrer oss til å spise mindre kjøtt.

Foto: Kreftforeningen

Avdelingssjef Kirsten Haugland i Kreftforeningen sier det er godt dokumentert at å spise for mye prosessert kjøtt øker risikoen for kreft.

– Vi anbefaler å spise mindre av både rødt kjøtt og prosessert kjøtt. Vi spiser for mye pølser og hamburgere, sier Haugland til NRK.

På europatoppen i tarmkreft

Det er spesielt tarmkreft som blir forbundet med å spise kjøtt.

Norge ligger på europatoppen i antall tilfeller av denne krefttypen, som rammer rundt 3500 nordmenn hvert år, ifølge tall fra Kreftregisteret.

Fire av ti dør av sykdommen innen fem år.

Haugland mener norske forbrukere trenger mer informasjon om det de spiser.

– I tillegg må utvalget av sunne matvarer bli større. Skal folk lage taco, kan de prøve med bønner i stedet for kjøttdeig, sier hun.

Spiser for mye kjøtt

Nordmenns kjøttforbruk har over lang tid vært sterkt økende.

I 2013 spiste gjennomsnittsnordmannen 76 kilo kjøtt i året mens vi spiste 53 kilo i året i 1989, viser en rapport fra Helsedirektoratet. 50 av kiloene var rødt kjøtt.

Menn spiser gjennomsnittlig 1022 gram rødt kjøtt i uken og kvinner 620 gram viste en kostholdsundersøkelse fra 2011. Helsedirektoratets kostholdsanbefaling er maksimalt 500 gram rødt og bearbeidet kjøtt i uken.

Helsemyndighetene oppgir at 500 gram spiseferdig kjøtt tilsvarer 700-750 gram ren vare, som altså inkluderer bein og innmat.

Kan bli advarsler på baconpakkene

I Storbritannia kan rapporten føre til nye kostholdsanbefalinger og advarsler på baconpakkene, skriver avisen Daily Mail.

Direktør Dag Henning Reksnes i Opplysningskontoret for egg og kjøtt sier det blir opp til norske myndigheter å følge opp rapporten.

– Men det er lite nytt her i forhold til det som allerede ligger i norske kostholdsråd, nemlig å redusere inntaket av bearbeidet kjøtt og spise mest mulig magert kjøtt, sier Reksnes.

Helse- og omsorgsdepartementet kan ikke svare på om det kan være aktuelt med helseadvarsler i Norge.

– Det er viktig å følge med på forskningen på dette området. Vi har ikke lest rapporten ennå, derfor er det vanskelig å uttale seg om innholdet i den, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp).

AKTUELT NÅ