Hopp til innhold

Verdens dyreste gullmynt er i Oslo

Under streng bevoktning kom det som regnes for å være verdens dyreste gullmynt til Norge i natt. Den amerikanske mynten «double eagle 1933» stilles ut på kulturhistorisk museum i Oslo i tre dager.

Video Verdens dyreste gullmynt i Oslo

NETT-TV: Alarmen gikk da Samlerhusets direktør Svend Aavitsland viste frem verdens dyreste gullmynt i Oslo.

Kun én slik mynt er i dag i lovlig privat eie. Den ble sist omsatt på auksjon i 2002 for 7,6 millioner dollar i 2002, eller 57,3 millioner kroner gitt dagens valutakurser. Kjøperen er fortsatt anonym.

LES: Verdens dyreste gullmynt på vei til Oslo

– Myntenes «Mona Lisa»

– Det er verdens dyreste gullmynt. Det er en ettertraktet og myteomspunnet mynt. Dette er myntenes «Mona Lisa». Du kommer ikke nærmere en flottere mynt enn dette i denne prisklassen, sier Svend Aavitsland, administrerende direktør i Samlerhuset som arrangerer utstillingen, til NRK.

Mynten er en av noen få eksemplarer som er på museum og i statlig eie i USA. Flere av dem har tidligere blitt stjålet og Secret Service har drevet klappjakt i 60 år på disse myntene. Mynten stilles ut i myntkabinettet ved kulturhistorisk museum i Oslo fra 20.–22. mars.

– De vil ikke at noe skal skje med denne mynten igjen. Siste gang Secret Service beslagla en slik mynt var i 2002. De vil helst ikke ha en gjentagelse. Dette er et ikon i amerikansk historie. Derfor er sikkerheten så streng her, sier han.

Aavitsland forteller at Smithsonian museum i USA i utgangspunktet krevde at mynten måtte ha bevæpnede vakter i Norge, men de fikk etter en tid tillatelse til å organisere vakthold uten våpen.

– Her er det vektere og sivile vakter som holder øye med alt som skjer her inne, sier Aavitsland.

En tyvedollars Double Eagel fra 1933

Verdens dyreste gullmynt stilles ut på myntkabinettet ved kulturhistorisk museum i Oslo fra 20. - 22. mars. Mynten er en tyvedollars Double Eagel fra 1933.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

13 kjente eksemplarer

Mynten det dreier seg om er en tyvedollarsmynt i gull, produsert i 1933. Den ble laget under den store depresjonen på 30-tallet, og ble trykket opp i en halv million eksemplarer.

Daværende president i USA, Franklin D. Roosevelt, forsøkte å dempe krisen ved å gjøre det forbudt for amerikanere å eie både gull og gullmynter. For å få penger omløp, og hindre folk i å spare, skulle myntene derfor leveres inn til staten.

Samtidig gikk USA bort fra gullstandarden, og Double Eagle-myntene ble smeltet om til gull, hvilket har gjort de få myntene som gjenstår svært sjeldne.

Amerikanske myndigheter regner med at de har kontroll på alle eksisterende eksemplarer.

En mynt var eid av Egypts kong Farouk i flere år. Den ble etter hvert solgt til en amerikansk samler, og er den eneste som er i lovlig privat eie. Ti eksemplarer ble plutselig oppdaget i USA. De ti myntene regner man med ble stjålet fra fabrikken i 1933, og ble konfiskert av staten og oppbevares i et hvelv i Fort Knox. De to siste kjente eksemplarene er til daglig på Smithsonian museum i Washington DC. Den ene av disse er den som nå er i Oslo på turné.

Mynten er innom ni land før den fraktes tilbake til USA.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger