Ventet å bli torturert i fengselet

– Han har en helt annen virkelighetsoppfatning enn alle andre nordmenn. Han har for eksempel en forestilling om at tortur er vanlig i norske fengsler, sier forsvarer Geir Lippestad om sin klient, Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik ankommer tinghuset

Anders Behring Breivik i bilen på vei til fengslingsmøtet mandag.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Den terrorsiktede 32-åringen ble mandag varetektsfengslet i åtte uker, hvorav fire av dem må tilbringes i fullstendig isolasjon.

Kjennelsen blir ikke anket. Ifølge Lippestad var hans råd til klienten at det ikke er noe grunnlag for å anke. Han forteller at beslutningen om varetektsfengsling var ventet, også for Behring Breivik.

– Det var som ventet. Han er ikke overrasket og tok det med ro. Han har jo en annen oppfatning av rettssystemet i Norge enn det som er virkeligheten, og han har også en annen oppfatning av hva det er å sitte i fengsel, enn det som virkeligheten. Han opplever ting veldig annerledes enn det vi vanlige ville gjort, sier Lippestad til NRK.

– På hvilken måte opplever han ting annerledes?

– Han har for eksempel en forestilling om at tortur er vanlig i norske fengsler. Han har en helt annen virkelighetsoppfatning enn det alle andre nordmenn har, sier Lippestad.

– Regnet med å bli skutt i dag

Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya fredag. Da hadde han rukket å drepe minst 68 mennesker på AUF-leiren, etter at han hadde gjennomført et bombeangrep i regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

Han har innrømmet å stå bak terroren.

Da han ble fraktet til fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag, var det tendenser til lynsjestemning utenfor tinghuset. Flere angrep bilen Behring Breivik satt i og ropte ukvemsord etter ham.

Forsvarer Geir Lippestad

Forsvarer Geir Lippestad rådet Anders Behring Breivik til ikke å anke fengslingskjennelsen.

Foto: NRK

– Det forventet han, sier Lippestad.

– Han uttalte flere ganger at han regnet med å bli skutt i dag, så han forventet at det var en slik stemning utenfor tinghuset.

Han var også oppmerksom på at det ville være et stort presseoppbud.

– For ham er ikke det noe negativt, sier Lippestad.

Leste opp fra manifestet

Anders Behring Breivik ønsket at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, men dette avslo dommeren.

– Det var han skuffet over. Han ønsket åpne dører og å proklamere sin ideologi til flest mulig, og det fikk han jo ikke, sier Lippestad.

Behring Breivik leste opp fra manifestet han har skrevet, i fengslingsmøtet, før dommeren stoppet ham.

– Hvordan reagerte han på det?

– Han opplevde selv at han fikk sagt det som var viktig, sier forsvareren.

– Avtale med politiet om at han skulle få gå i uniform

Behring Breivik måtte møte i Oslo tingrett i sivil - mot sitt eget ønske. Selv ville han helst stille i en uniform, og politiet hadde på forhånd sendt en anmodning til retten og spurt hvordan retten stilte seg til det.

– Han hadde en avtale med politiet om at han skulle få gå i denne uniformen, så det var politiet som sendte anmodningen, sier Lippestad.

Retten besluttet at den terrorsiktede ikke fikk møte ikledd uniformen. Begrunnelsen var at «en slik fremstilling vil - hensett til sakens svært alvorlige karakter - stride mot alles verdighet, og virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende».

SISTE NYTT

Siste meldinger