Hopp til innhold

Varsler PFU-klage etter omstridt overgreps-dokumentar

En overgrepssiktet psykolog blir lurt i en felle og offentliggjøres med fullt navn og bilde. Episoden ble vist på MAX tirsdag kveld.

Insider

I programmet 'Insider' som ble sendt på MAX tirsdag kveld, vises en overgrepssiktet mann med fullt navn og bilde. NRK.no har sladdet bildet.

Foto: MAX

– Hvis du har tenkt deg om og mener at jeg bør komme i fengsel, så OK. Hvis du primært ikke er opptatt av at jeg skal sitte lenge fordi jeg hadde sex med deg, så ... Du kan si at du husker feil når det skjedde. Det er den eneste muligheten til å hindre at noe skjer, sier mannen til fornærmede.

Dette er et lite utdrag av samtalen den unge mannen og den pensjonerte psykologen har på en kafé. Men det er bare en av dem som vet at de blir filmet.

Mannens advokat varsler at de vil forfølge saken.

– Jeg reagerer på metodene som blir brukt. Det er opptak av lyd og bilde uten at vedkommende er kjent med at det blir gjort, og dette vises usladdet og med bruk av fullt navn, sier den overgrepssiktede mannens advokat Siri Langseth hos Advokatfirmaet Staff til NRK.no.

I programmet avtaler en ung mann å møte psykologen. Der går den unge mannen inn med skjult kamera, og lurer psykologen som skal ha forgrepet seg på ham til å snakke ut.

– Vi reagerer også på at man setter opp en situasjon, der den ene partens intensjoner kommer klart frem, sier den overgrepssiktede mannens advokat Siri Langseth hos Advokatfirmaet Staff.

– Er det aktuelt å melde saken til Pressens Faglige Utvalg (PFU)?

– Ja, det er selvfølgelig veldig aktuelt, svarer Langseth.

MAX: – På trygg grunn

Serien «Innsider» sendes på MAX, som er en del av TVNorge.

– En debatt i etterkant av dette er helt naturlig, men vi føler vi er på presseetisk trygg grunn, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen i TVNorge.

Han sier TVNorge er forberedt på en PFU-klage, og at kanalen og programskaperne har hatt lange og grundige diskusjoner, både i TVNorge og med eksterne juridiske og presseetiske eksperter.

En de har rådført seg med er generalsekretær Nils E. Øy i Redaktørforeningen.

– Dette er noe av den mest alvorlige kriminaliteten vi står overfor. Vi blinket tidlig ut dette temaet som viktig i serien. Vi belyser denne typen overgrep generelt, og mannen, en av de mest sentrale i det pedofile miljøet, spesielt. Det dreier seg om gjentatte overgrep over tid, sier Bergestuen.

– Nødvendig å identifisere

– Hvorfor identifiserer dere?

– Den enkle forklaringen er at det er flere gode grunner til å identifisere enn til å ikke gjøre det, svarer Bergestuen, og utdyper:

– I Vær varsom-plakaten gis det fire eksempler på når identifisering kan være berettiget, og vi mener alle er til stede i denne saken:

– Det er fare for overgrep mot forsvarsløse, det dreier seg om alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, vedkommendes identitet og samfunnsrolle som psykolog er av betydning da han blant annet har jobbet med barn og det er viktig å ikke kaste mistanke over uskyldige, sier Bergestuen.

Han sier det var helt avgjørende for beslutningen om å identifisere at den overgrepssiktede ikke har barn eller ektefelle.

– Men vi er klar over at dette er en enorm belastning for den det gjelder, sier Bergestuen.

Han mener identifisering kan bidra til å avdekke flere saker.

– Jeg vil også trekke frem samfunnsansvaret som norsk presse har. Det kan virke preventivt at en overgriper blir avslørt, men enda viktigere er det at dette kan få flere ofre til å stå frem, sier Bergestuen.

Det er produksjonsselskapet Novemberfilm som har laget dokumentaren som ble vist på MAX.

– Vi har en tradisjon for å ta sakene vi jobber med på alvor. Det innebærer kontroversielle metoder, sier dokumentarfilmskaperen og sjef i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, til VG.

– Vi har en høy terskel for å bruke skjult kamera, men når det er eneste mulighet for å avdekke noe viktig, så er det helt plausibelt. Det var den eneste måten å dokumentere dette overgrepet på, mener Johnsen.

Dømt tre ganger

Psykologen er dømt ved tre anledninger. To ganger for oppbevaring av barneporno. I 2010 ble han dømt til tre års fengsel for sexkjøp i Kambodsja. Han satt inne i halvannet år, før han kom hjem til Norge igjen.

Programmet blir nå en del av politiets etterforskning av mannen, sies det i episoden.

Politiadvokat Hans Christian Ingebrigtsen bekrefter overfor VG at de etterforsker psykologen og kjenner til dokumentaren.

– Vi har sett noe materiale som «Novemberfilm» sier vil inngå i dokumentaren. Dette handler om en sak som Oslo politidistrikt etterforsker. I den saken er en person siktet, forteller han til VG.

I programmet opplyses det at den overgrepssiktede mannen er tilbudt intervju, slik at han kan imøtegå påstandene som fremsettes.

Han har ikke ønsket dette, men uttrykker følgende i en e-post:

«Han benekter generelt å ha gjort seg skyldig i andre straffbare handlinger enn de han er dømt for»

«Han benekter dessuten å ha hatt seksuell omgang med noen under den seksuelle lavalder i Norge eller i andre land.»

«Han tilbakeviser at han er pedofil og benekter å ha vært del av et pedofilt nettverk.»

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT