Venstres budsjettforslag: Kutt ut hele kontantstøtten

I sitt alternative budsjett fjerner Venstre hele kontantstøtten. Samtidig vil de bruke over 877 millioner mer enn regjeringen på barnehager.

KrF-Leder Knut Arild Hareide og Venstreleder Trine Skei Grande

– Kontaktstøtten brukes i dag av veldig mange familier som egentlig burde hatt barna sine i barnehage for å sikre ungenes faglige og språklige utvikling i starten av livet, sier Trine Skei Grande. Her sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide under åpningen av den 159. storting, 2. oktober, 2014.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mandag legger Venstre, regjeringens andre støtteparti, fram sitt alternative statsbudsjett.

Der kommer man ikke bare med provokasjoner mot regjeringspartiene Høyre og Frp, men også mot sin nære sentrumskamerat Kristelig Folkeparti med forslaget om å skrote kontantstøtten fullstendig.

Som et plaster på såret til dem som ikke får barnehageplass, vil Venstre i stedet gi en såkalt ventestøtte på 6000 kroner per måned etter at barnet har fylt ett år.

Venstre satt i sin tid i den regjeringen som innførte kontantstøtten for 16 år siden, og så seint som i fjor var partiet med på et vedtak om å øke månedsbeløpet til 6000 kroner måneden – en fordobling for mange mottakere.

Nå vil partiet fjerne hele ordningen, særlig fordi man ser at den har uheldige virkninger spesielt for barn i innvandrerfamilier.

– Kontaktstøtten brukes i dag av veldig mange familier som egentlig burde hatt barna sine i barnehage for å sikre ungenes faglige og språklige utvikling i starten av livet, sier Skei Grande.

Vil gi gratis kjernetid

For ytterligere å stimulere særlig lavinntektsfamilier til å sende ungene sine i barnehage vil Venstre gi gratis kjernetid for alle 4–5 åringer fra disse familiene.

I tillegg ønsker partiet at regjeringens forslag om redusert betaling for lavinntektsfamilier skal gjelde allerede fra nyttår, ikke fra neste skoleårs start slik regjeringen har foreslått.

Venstre vil at man skal bruke mer penger på å bygge flere barnehageplasser, i tillegg til å gi bedre barnehagetilbud for barn i asylmottak.

Skei Grande avviser at forslaget er en provokasjon – selv om både de to regjeringspartiene og spesielt Kristelig Folkeparti svært kontant har avvist å avvikle støtten.

– Vi får kanskje ikke til dette i år, men om kort tid skal vi få gjennomført dette, sier Skei Grande. For folk vil se at dette er viktig.

KrF vil øke kontantstøtten

I sitt alternative budsjett går KrF inn for å øke kontantstøtten til alle ettåringer til 7000 kroner per måned fra 01.08.15.

Det vil koste 119 millioner kroner ekstra.

Også KrF bruker mer penger enn regjeringen på barnehager i sitt alternative budsjett. De bruker blant annet 400 millioner kroner mer enn regjeringen på antall nye plasser, i første omgang 3200 nye plasser, – og målet er to opptak i året.

De bruker også 151 millioner mer enn regjeringen for å sørge for at barnehagen skal bli billigere for dem som har minst. I tillegg bruker de 181 millioner på å utsette maksprisøkningen regjeringen har varslet.

SISTE NYTT

Siste meldinger