Hopp til innhold

Venstrepolitiker krever enklere og mindre firkantet Enova

– Det må bli enklere å få støtte til energisparing i private hjem. Enova er for firkanta og tungvint for vanlige folk, mener ordfører og stortingskandidat for Venstre, Alfred Bjørlo. Han tar saken opp på landsmøtet i Venstre til helga.

Espen Skjønhaug og Kristin Stensrud fra Sokna mistet over 100.000 kroner i støtte fra Enova på grunn av en formell feil. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Huset på Sokna fra 1975 ble fint etter totalrenovering og utbygging. Men en formell feil gjorde at familien ikke fikk 125.000 kroner i støtte som Enova hadde forespeilet dem.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Vi må rydde opp i dette, sier Alfred Bjørlo.

En rekke boligeiere synes det er vanskelig å ha med Enova å gjøre. Noen opplever at bare det å søke og få lagt ved den rette dokumentasjonen er vrient. Andre forteller NRK om avslag etter å ha gjort det de mener er bagatellmessige feil.

– Vi kunne dokumentere at det var vi som betalte regningene. Men fordi fakturaene ble sendt til byggmesteren, fikk vi avslag, fortalte Espen Skjønhaug og Kristin Stensrud på Sokna på Ringerike til NRK tidligere denne uka.

Espen Skjønhaug og Kristin Stensrud fra Sokna mistet over 100.000 kroner i støtte fra Enova på grunn av en formell feil. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Vi prøvde å forklare Enova at vi kunne legge fram all dokumentasjonen vi har, men de virket ikke interessert, sier Kristin Stensrud og Espen Skjønhaug.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Ble nektet 125.000 kroner etter formell feil

Samboerparet totalrenoverte huset fra 1975 og ble forespeilet 125.000 kroner i støtte fra Enova.

Men på grunn av den formelle feilen får de ingenting.

Enova hevder reglene er klare. Pressesjef Eiliv Flakne sa til NRK at du må få utført og betale tiltaket som privatperson, ellers mister du retten til støtte.

Huseiernes Landsforbund mener dette er for strengt og egnet til å drepe folks tiltakslyst.

– Må rydde opp

Ordførar i Stad kommune, Alfred Bjørlo

– Enova må også støtte huseiere som forbedrer boligen for å spare energi, selv om de ikke er snakk om totalrenovering, mener Alfred Bjørlo (V).

Foto: Lidvard Sandven

– Dagens firkanta system er i praksis sløsing med energi og fører til økt press på kraftutbygging i norsk natur. Jeg vil ta initiativ til at Venstre rydder opp i dette. Det skal være enkelt og ubyråkratisk å få støtte til enkle energisparetiltak i sitt eget hjem, sier Alfred Bjørlo.

Han er ordfører i Stad og førstekandidat til Stortinget for Venstre i Sogn og Fjordane.

Krever støtte til trinnvis rehabilitering

For å få Enova-støtte til renovering må du oppgradere hele bygningskroppen, noe som fort koster en million eller flere millioner kroner.

– Dette hindrer i praksis mye god energiøkonomisering i gamle hus over hele landet, sier Alfred Bjørlo.

Joachim Leirbakken fra Aaslund AS blåser isolasjon inn på et kaldt loft i Solhaug menighetshus i Skotselv, Øvre Eiker.

Etterisolering av kaldloft i et gammelt kan være effektivt. Men du får ingen økonomisk støtte fra Enova til å gjøre bare det.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– For dyrt for folk flest

– For de fleste er det for dyrt å renovere hele huset på én gang, og pandemien har ikke gjort det enklere. Derfor er støtte til trinnvis oppgradering av huset fornuftig, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening.

Jon Sandnes administrerende direktør Byggenæringens Landsforbund

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Foto: Byggenæringens Landsforbund

Ifølge Sandnes er mellom en og en halv million og 2 millioner hus i Norge bygd mellom 1950 og 1980 og mange av dem trenger rehabilitering.

Har penger til overs

Hvert år betaler norske privatpersoner inn til sammen omlag 400 millioner kroner til Enova over nettleia. I fjor skulle 250 millioner kroner brukes på å støtte energisparing i

Sveinung Rotevatn (V)

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er 1.nestleder i Venstre.

Foto: Berit Roald / NTB

husholdninger. Men Enova har hittil bare utbetalt 156 millioner til husholdninger.

På grunn av koronaen fikk Enova tilført to milliarder kroner ekstra i fjor og hadde da et budsjett på 6 milliarder kroner. Det aller meste går til å støtte tiltak i næringslivet.

Det er klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fra Venstre som har ansvaret for Enova.

NRK har gjennom departementets informasjonsavdeling bedt ham om kommentarer til utspillet fra Bjørlo. Departementet henviser på vegne av Rotevatn til stortingsrepresentant og tidligere klima- og miljøminister Ola Elevstuen (V).

– Må bli mer fleksible

Ola Elvestuen (V)

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V).

Foto: Vidar Ruud / NT

– Det må være mulig å bli mer fleksible og gjøre det enklere å få støtte. Hvert år legges det inn en sum som skal gå til husholdninger, i år er den på 300 millioner kroner. Når det er interesse for klimatiltak i boliger, så er det viktig at de bruker opp de pengene og gir den støtten, sier Elvestuen.

AKTUELT NÅ