Hopp til innhold

Venstre: – Ville ha ført til høyere matvarepriser

Venstre avviser at de driver et politisk spill om jordbruksforhandlingene slik Senterpartiet anklager dem for. Frp mener Venstre tar ansvar.

André N. Skjelstad (V)

André N. Skjelstad i Venstre mener de viser ansvarlighet ved å bryte forhandlingene med opposisjonen, men samtidig mener han at bøndene må få mer enn det regjeringen la opp til

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi må ha et oppgjør med en høyere ramme enn regjeringen la opp til, men det må også være en ansvarlig pengebruk, sier Stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V).

Han mener Senterpartiet og Arbeiderpartier har overbudt hverandre i landbruksoppgjøret:

– Dette forslaget ville ha medført høyere matvarepriser og dårligere vilkår for landbruket på Vestlandet, fjellbygder og i Nord-Norge, sier han.

Venstre brøt forhandlingene med opposisjonen i går kveld.

30. mai brøt Venstre og KrF med regjeringen og sa at de ville gi bøndene mer enn regjeringspartienes forslag om 410 millioner. Krf åpnet for å gi bøndene 790 millioner kroner.

Tilbake hos Frp

Venstre har kommet med et eget forslag på hvor mye bøndene skal få. Etter hva NRK erfarer ligger det et sted mellom 550 og 750 millioner kroner. Bøndene selv krevde 1,45 milliarder i årets jordbruksoppgjør.

Fremskrittspartiet diskuterer nå dette forslaget:

– Jeg synes det er positivt at Venstre har kommet tilbake til sine samarbeidspartier. De viser nå ansvarlighet, sier Frps landbrukspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen.

– Har Frp en smertegrense?

– Utgangspunktet vårt er statens tilbud på 410 millioner kroner, sier han.

Setter de små og mellomstore først

Senterpartiets Marit Arnstad sier at hun mener Venstre svikter bøndene:

– Dette handler om løfter vi ga i landbruksmeldingen om å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet, sa hun i Politisk kvarter i dag tidlig.

André N. Skjelstad mener derimot at Senterpartiet svikter:

– Vår prioritet er de små- og mellomstore brukene. Det forslaget som lå på bordet var en sentralisering av jordbruket. Senterpartiet må svare for om det var tilsiktet eller ei, men jeg tror det var tilsiktet, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger