Hopp til innhold

Venstre: – Vi har ikke bestemt oss om regjeringssamarbeid

STORTINGET (NRK): Trine Skei Grande avviser at Venstre har bestemt seg i regjeringsspørsmålet. – De folkevalgte står over partiorganisasjonen, slår hun fast.

Borgerlige samtaler

ÅPENT: Trine Skei Grande (V) sier Venstre ikke har bestemt seg for hvordan de skal samarbeide med de andre borgerlige partiene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Både Venstre og KrFs medlemmer har lagt klare føringer på at de ønsker seg en blågrønn regjering uten Frp etter valget.

På vei inn til nye samtaler med ledelsen i de andre borgerlige partiene, slår hun fast at det fortsatt er uklart hva Venstre lander på:

– Det er ikke landsstyret i Venstre som bestemmer. Det er gruppa som bestemmer i Venstre. De folkevalgte står over partiorganisasjonen, sier hun til NRK.

Borgerlige samtaler.

MANGE RUNDT BORDET: Alle de fire borgerlige partiene stiller med hele ledertrioen til dagens møte på Stortinget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ikke diskutert i gruppen

Før møtet meldte Dagbladet at et flertall i partiets nye stortingsgruppe er åpne for å gå inn i en regjering. Men det har ikke den nye gruppen diskutert ennå, sier Grande.

– Det har aldri verken diskutert eller hatt noen votering på det. Jeg aner ikke hvor det kommer fra, sier hun.

NRK kjenner til at flere i gruppen er positive til å gå inn i regjering med Høyre og Frp, dersom det gir gode nok gjennomslag.

Ønsker å utvide regjeringen

KrF-leder Knut Arild Hareide er på sin side langt tydeligere i at landsstyrets beskjed om ikke å gå inn i regjering med Frp, legger tydelige føringer på hva han vil gjøre i forhandlingene.

– Vi har vært tydelige på hva slags regjering vi ønsker oss. Men uavhengig av regjering er det viktig for oss å få legge fram våre politiske prioriteringer, sier han.

– Går du inn i dette møtet med en felles plan sammen med Venstre?

– Vi har snakket godt sammen med Venstre i forkant av møtet i dag. Vi er to forskjellige partier, men vi har i disse fire årene hatt mange felles interesser, sier Hareide.

Med seg hadde han nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.

– Det er viktig å ha med ledelsen. Jeg ser at regjeringen har lyst til å utvide regjeringen med flere partier, og da ønsker de å starte lengre samtaler og forhandlinger, sier Ropstad til NRK.

Hareide

KAN BLI SITTENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide utelukker ikke at det kan bli flere møter med de borgerlige partiene, selv om han ikke vil inn i regjering.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Solberg: – Har alltid stort håp

Både Grande og Hareide fastholder at en blågrønn regjering uten Frp er deres hovedmål. Men verken statsminister Erna Solberg (H) eller finansminister Siv Jensen (Frp) vil snakke særlig mye om dét alternativet på vei inn til møtet.

– Nå skal vi ha samtaler om situasjonen slik den er. Jeg har ikke store forventninger til hvor langt vi skal komme i dag, men vi har veldig god tid, sier Solberg.

– Er det realistisk å få til en blågrønn regjering?

– Jeg har tenkt å snakke med partiene om hva som er realistisk og ikke, ikke til pressen. Vi har samarbeidet godt i fire år, og har et mandat fra velgerne til å finne gode løsninger for politikk og innhold, sier Solberg.

På spørsmål om hun tror Venstre kan bli med i en regjering med Frp og Høyre, svarer hun kort og konsist:

– Jeg har alltid et stort håp.

Solberg

HÅPEFULL: Statsminister Erna Solberg (H) på vei bort fra pressen i Stortinget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ