Hopp til innhold

Venstre: – Vi har gjort budsjettet grønnere

Dyrere strøm og flybilletter blir trolig en realitet når budsjettforliket legges fram mandag kveld. Etter en intens arbeidshelg med lite søvn og mange møter er partene nesten i havn.

Terje Breivik (V)

MØTE PÅ MØTE: Mandag ettermiddag møtte Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (KrF) Frp og Høyre til enda et forhandlingsmøte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nå har vi en avtale på plass som jeg kommer til å presentere for gruppen, sa Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik etter dagens tredje og forhandlingenes siste budsjettmøte.

I likhet med Frps Hans Andreas Limi vil han anbefale partikollegene til å si ja til det som nå ligger på bordet.

– Det har hele tiden vært et forbehold om at det skal godkjennes av stortingsgruppen, sier Limi til NRK i 17-tiden.

Venstre samlet til gruppemøte

FORANKRER: Venstres stortingsrepresentanter fikk mandag ettermiddag se avtalen partene har forhandlet fram.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Også regjeringsapparatet har vært tett på den siste tiden. Innimellom møtevirksomheten mandag har partiene brukt tiden til å sjekke fakta og forankre endringer.

– Veldig mange har sett på dette, helt opplagt. I innspurten er man sliten etter et langt løp. Da kan det blir gjort feil, og det er en del av tingene vi må gå gjennom. Små ting henger, og det kan også velte de store lassene, sier Høyres Svein Flåtten.

Etter det NRK får opplyst vil partene presentere budsjettavtalen på en pressekonferanse i 18-tiden.

Flyseteavgift

Da NRKs besøkte Breiviks kontor i ettermiddag, var også Limi i Frp innom for å diskutere en siste, viktig avklaring på klima.

Nettopp klimapolitikken har gjort det vanskelig for partiene å bli enige. Venstre har ønsket et grønt skatteskifte, der det blir dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig.

– Venstre har fått gjennomslag på å gjøre budsjettet grønnere, sier Breivik på vei inn til forhandlingene i 16-tiden.

Etter det NRK får opplyst har sentrumspartiene blant annet fått gjennomslag for en flyseteavgift. Avgiften skal legges på hver billett som selges. NRK kjenner ikke det eksakte beløpet, men avgiften skal skaffe rundt en milliard i økte inntekter for staten.

Elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattime, men KrF og Venstres krav om økte avgifter på diesel og bensin neste år har ikke fått gjennomslag.

Svein Flåtten

- Det er realiteter vi diskuterer. Vi snakker om penger til siste slutt, sier Høyres Svein Flåtten.

Foto: HALLGEIR AUNAN / NRK

Etter det NRK erfarer justerer Stortinget på rundt seks milliarder kroner av regjeringens budsjett dersom man ser på både utgiftsøkninger og skatteendringer.

Fra 4,2 til 1,7 milliarder i bistandskutt

Budsjettforhandlingene har vært uvanlig vanskelige denne høsten.

En uke før forhandlingene startet, kom regjeringens tilleggsnummer til budsjettet på grunn av den kraftig økte asyl- og flytningstrømmen. Det førte til en ekstra regning på 9,5 milliarder kroner, som måtte dekkes inn i budsjettet.

For å finansiere deler av asylregningen hentet regjeringen 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Venstre beskrev omdisponeringen som «på grensen til uforsvarlig». KrF sa rett ut av de så mørkt på muligheten til å komme til enighet.

Etter det NRK erfarer har de nå kommet i mål på dette punktet. I stedet for å hente 4,2 milliarder fra bistand, hentes det nå 1,7 milliarder.

Store deler av kuttene til frivillige organisasjoner som driver langsiktig bistand, er reversert (se faktaboks over regjeringens foreslåtte kutt).

AKTUELT NÅ