Venstre: – Budsjettet ikke i nærheten av løftene

KrF mener forslaget til statsbudsjett er traust, mens Venstre sier budsjettet ikke er i nærheten av å oppfylle regjeringens grønne lovnader til samarbeidspartiene.

Venstre-nestleder Terje Breivik

Nestleder i Venstre, Terje Breivik, mener regjeringens forslag til statsbudsjett ligger langt unna det de har forpliktet seg til.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Regjeringspartiene Høyre og Frp er helt avhengig av støtte fra samarbeidspartiene KrF og Venstre for å få forslaget vedtatt i Stortinget.

Det kan bli vanskelig.

Begge støttepartiene mener nemlig regjeringen ikke har gjort nok for å redusere klimagassutslipp i årets budsjettforslag.

– Skatte- og avgiftsopplegget er ikke i nærheten av vi var enige om i skatteavtalen i fjor, sier finanspolitisk talsperson Terje Breivik i Venstre.

Han sikter til avtalen mellom samarbeidspartiene og regjeringen som berget budsjettforhandilngene i fjor (se faktaboks under).

Partileder Trine Skei Grande (V) går enda lenger.

– I fjor skrev statsministeren selv et løfte til oss om at de skulle ha et grønt skifte. Og så legger de frem dette. Erna og Siv har skuffet meg, begge to. De har lovet meg noe de ikke klarte å holde, sier Grande til VG.

Hans Olav Syversen

Nestleder Hans Olav Syversen (KrF) mener forhandlingene om skatter, avgifter og klimautslipp kommer til å bli vanskelig.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Også KrF sier dette kommer til å bli et vanskelig punkt i de kommende forhandlingene.

– Dette er absolutt et grunnlag å forhandle ut fra, men vi har en nøtt som er knyttet til forliket om grønne skatter og klimautslipp, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen i KrF.

Utfordringen ligger blant annet i at spesielt Frp oppfatter denne delen av budsjettet som et ikke forhandlingsbart ultimatum.

Utover det mener KrF at spesielt Frp har holdt lav profil i forslaget til statsbudsjett:

– Alt i alt er det et budsjett som kanskje ikke har de aller største overraskelsene i seg. Veldig traust til Frp å være, sier Syversen.

Ramser opp svakhetene i budsjettet

Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen (Ap) sier det er alvorlig at regjeringen legger opp til samme arbeidsledighetsnnivå som nå i fremtiden.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen er heller ikke imponert over det som skulle være et grønt skatteskift.

– På klima er det rett og slett ingen ting.

Hun sier regjeringen legger frem et budsjett der man bruker rekordmye penger, men der man ikke klarer å bruke pengene på å ruste landet for fremtiden.

– Det mest alvorlige er at regjeringen legger opp til at arbeidsledigheten skal bite seg fast på samme høye nivå som i dag. Det ligger så og si ingenting som kan bygge kompetanse og løfte de gruppene som står utenfor inn i arbeidslivet, sier Marthinsen.

Hun peker på flere av det hun mener er svakheter i forslaget til statsbudsjett:

  • Kommunene får nullveskt.
  • Tidlig innstas, som har vært et satsingsområde for regjeringen, skal tas innenfor en svak kommuneramme.
  • Regjeringen ligger bak sin egen langtidsplan for forsvaret.
  • For lite på klima og miljø.

– Det grønne skiftet er redusert til et avsnitt i statsbudsjettet. De som hadde ventet på tidenes grønne budsjett har en relativt dårlig dag i dag, sier Aps Marianne Marthinsen i debatten på Stortinget, sa Marthinsen fra Stortingets talerstol.

Kaller budsjettet bakvendtland

Snorre Valen

Snorre Valen (SV) mener budsjettet er helt bakvendtland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Finanspolitisk talsperson Snorre Valen (SV) er heller ikke imponert over det regjeringen har lagt frem.

– Vi har blitt et land som tar oss råd til å dele ut 160 000 kroner hver til de rikeste 1 400 menneskene i landet, men ikke til kommunene for å bygge nye skoler og sykehjem. Det er helt bakvendtland. Det er helt motsatt av det vi trenger i det som kommer til å bli krevende tider.

Leverer de på klimasatsingen?

– Om noe så er det store kutt i klimasatsingen i dette budsjettet. Det er ingen nye klimainitiativer, og regjeringen har avskaffet klimamålene våre for 2020. De borgerlige har rett når de sier det har skjedd et taktskifte i klimapolitikken, men det er fordi utslippene nå går opp og ikke ned, sier Valen til NRK.

Sp: – Siv Jensen bør beklage

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gikk rett i synet på finansminister Siv Jensen (Frp) på det han mener er et distriktsfiendlig budsjettforslag.

– Dette er et budsjett for sentralisering og for større geografiske forskjeller, og det som er så trist er at man for fjerde år på rad kutter i de målrettede distriktspolitiske virkemidlene, sa Vedum fra Stortingets talerstol.

Han ramset opp det han mener flere misforhold:

  • I skattepolitikken kuttes det reelt sett i fiskerifradrag.
  • Det kuttes reelt i jordbruksfradrag.
  • Det legges skatt på investeringsmidler som går til distrikts-Norge.
  • Avskrivingspolitikken fører samlet sett til en skatteskjerping, ikke -senking på grunn av startavskrivinger.
  • Pendlerfradraget er mindre nå enn da Sp satt i regjering til tross for forslaget om å øke pendlerfradraget med 3 øre.
  • Regjeringen kommer til å ta inn rekordmye bompenger i 2017.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger