NRK Meny
Normal

Venstre: – Ap opptrer ufint og egoistisk

Venstre og KrF langer ut mot Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre i spørsmålet om kommunereformen. – Det er egoistisk av Arbeiderpartiet å spille på dette i en lokalvalgkamp.

Ketil Kjenseth (V)

OPPRØRT: Den siste tiden har Ap økt kritikken av kommunereformen. Ketil Kjenseth i Venstre mener partiet løper fra ansvaret.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Venstres Ketil Kjenseth er ikke nådig i sin kritikk av Arbeiderpartiets uttalelser om kommunesammenslåinger.

– Jeg synes Arbeiderpartiet opptrer ufint her. Arbeiderpartiet etterlyser alltid brede forlik for sine reformer, da synes jeg at Arbeiderpartiet kan stå opp for en viktig og nødvendig reform, sier han til NRK mandag kveld.

Kritikken kommer etter at Jonas Gahr Støre under dagens valgkampåpning i Oppland sådde tvil om regjeringen kom til å lykkes med sine planer for kommune-Norge.

– Støre snakker ned reformen

Ifølge Støre inneholder regjeringens planer «et skjult budskap om tvang», og Ap-lederen har ingen tro på at den strategien vil skape det lokale engasjementet som er nødvendig for at reformen skal la seg gjennomføre.

Kjenseth i Venstre mener Arbeiderpartiets fokus på tvang er en avsporing av debatten. Han viser til Aps eget partiprogram, det det blant annet står at «endringer i dagens kommuneinndeling er nødvendig for å sikre like gode velferdstjenester for alle innbyggere».

– Jeg synes det er egoistisk av Støre og Arbeiderpartiet å sende et slikt signal, om at partiet er viktigere enn eldre i Norge, sier Kjenseth.

Han er bekymret for at Arbeiderpartiets kritikk av reformen kan føre til at lokalpolitikerne rundt om i landet mister piffen. Regjeringen har gitt dem frist til neste vår til å finne ut hvem de eventuelt vil slå seg sammen med.

Kjell Ingolf Ropstad

STØTTER STATSMINISTEREN: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har full forståelse for at Erna Solberg anklager Ap for politisk spill.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Også Kjell Ingolf Ropstad i KrF frykter at Arbeiderpartiets uttalelser kan undergrave arbeidet som når gjøres ute i kommunene.

– Jeg trodde dette var en prosess som Arbeiderpartiet støttet. De har i hvert fall gjort det tidligere. I stedet for å være med på laget, og bidra til gode prosesser i kommunene, så opplever jeg at Støre snakker ned reformen. Det synes jeg er synd, sier han til NRK.

Ap: For korte frister

Arbeiderpartiet, på sin side, mener regjeringen har gitt kommunene altfor liten tid.

Kommunestyrene må innen våren 2016 fatte vedtak om sammenslåing. Ap vil utvide denne fristen. Videre ønsker de at de økonomiske «gulrøttene» i reformen, der kommuner som slår seg sammen belønnes økonomisk, ikke bør knyttes opp mot tidsfrister.

Mens Aps program for denne stortingsperioden slår fast at «enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn», vedtok Arbeiderpartiets landsmøte i vår at sammenslåing skal baseres på frivillighet og at de vil respektere lokale vedtak.

Ifølge Støre blir det helt feil å utpeke Ap som syndebukk dersom regjeringens reform ikke lar seg gjennomføre etter tidsplanen.

– Når tilbakemeldingene viser at det ikke skjer så mye der, og statsministeren skylder på Arbeiderpartiet, så er det en dårlig måte å rette pekefingeren på. Da skyldes det måten de har arbeidet med reformen på, snarere enn vår holdning, sa Ap-lederen til NRK tidligere i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger