Venstre sier nei alle innstramningsforslagene

– Regjeringen har gått altfor langt. Vi går mot hele pakka, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande

HAR BESTEMT SEG: Trine Skei Grande og Venstre sier nei til innstrammingstiltakene Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen har sendt ut på høring.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Partileder Trine Skei Grande sier at partiet sier nei til alle de 40 innstramningsforslagene. Det ble avgjort i et gruppemøte onsdag ettermiddag.

– Vi har gitt stort tillit til regjeringen, med en egen asylavtale i Nydalen og det brede forliket på Stortinget. Regjeringen har dratt tilliten altfor langt i det de har sendt på høring. De har gått betraktelig lenger enn det forliket vi har skrevet under, sier Grande.

– For oss har det vært ufravikelig at vi følger internasjonale forpliktelser. Høringsrunden har blitt slaktet av en rekke instanser og avslørt mange store svakheter.

Hun nevner UDI, IMDi, Barneombudet og Redd Barna som institusjoner som har levert svært negative høringssvar. Nå ber Grande regjeringen om å gå tilbake til arbeidsbordet og utarbeide nye forslag.

– Hastverksarbeid

– Statsministeren bekreftet i dag at det har vært et hastverksarbeid. Forslagene er altfor dårlig utredet. Vi ser på helheten og går mot hele pakka, sier Grande.

Partilederen ber nå regjeringen gå tilbake å se på asylavtalen fra Nydalen for å kunne få støtte fra Venstre. Sylvi Listhaug ønsker ikke kommentere Venstres nei overfor NRK.

Det her er punktene som er minst spiselig for Grande og Venstre:

  • De økte kravene om permanent opphold, som Venstre mener bryter en rekke internasjonale konvensjoner
  • Det samme med innstrammingene for familiegjenforening
  • Midlertidigheten for mindreårige asylsøkere
  • Hjemmelen for at politi, uten vedtak eller kompetanse, kan avvise folk på grensa. Det mener Venstre er direkte folkerettsstridig

– Jeg tar Venstres utspill til etterretning. Vi jobber utifra bestillingen vi har fått fra Stortinget. Vi kommer til å fremme en sak for Stortinget, og da tar vi debatten, sier Tom Harald Nesvik, parlamentarisk leder i Frp.

I brev og sms til de parlamentariske lederne på Stortinget tirsdag inviterte statsminister Erna Solberg til samtaler om innstrammingene. Den imøtekommende henvendelsen holdt altså ikke for Venstre, men KrF-leder Knut Arild Hareide vil fortsette dialogen med regjeringen.

– Jeg forstår at Venstre gjør det og i noe av substansen er vi helt enige. Men vi ønsker å si ja til den konstruktive dialogen som statsministeren legger opp til. Vi er klare til å få til løsninger, så lenge prinsipper som det å ikke bryte folkeretten ligger til grunn, sier Hareide.

Klare ord fra Venstre

Grasrota i Venstre har vært tydelig. De viser mistillit til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Terje Breivik var også tordnende klar i spørretimen i sine karakteristikker av statsråden.

– Hun opptrer som en spindoktor, sa han.

Støttepartiet til regjeringen har tidligere også uttalt seg svært kritisk til flere av de 40 innstrammingsforslagene regjeringen har foreslått. Høringsfristen til forslagene gikk ut tirsdag og Stortinget venter på at regjeringen skal fremme en sak.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger