Budsjettkaos da Venstre ville stemme mot egen avtale

STORTINGET (NRK): Det mange politikere trodde skulle bli en enkel behandling av skatter og avgifter i statsbudsjettet, ble til et fullstendig kaos etter at Venstre sa de ville stemme mot sin egen avtale.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande (V) på Stortingets talerstol.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Støttepartiene Venstre og KrF måtte svelge flere kameler da de i høst ble enige med regjeringspartiene Høyre og Frp om et budsjettforlik.

Blant annet er partiene motstandere av regjeringens innretning av finansskatten – og den motstanden ønsket Trine Skei Grande (V) å markere når budsjettets skatter og avgifter skulle vedtas lørdag.

Men det gikk ikke helt etter planen.

Ville stemme mot

Da Venstre gjorde det klart at de ville stemme mot hele regjeringens opplegg for skatter og avgifter, reagerte opposisjonen.

For det vanlige er alle partier stemmer for forslaget – også de som er mot – hvis det på forhånd er et avklart flertall. Dette er såkalt forenklet stemmegivning, for å unngå lange voteringsrunder.

Da Venstre meldte seg ut, mente opposisjonen at det var nødvendig med ordinær stemmegivning. Det fikk Venstre til å snu, og finanspolitisk talsperson Terje Breivik gjorde det klart at Venstre likevel ville stemme for regjeringens skatte- og avgiftsopplegg.

Laster Twitter-innhold

– Spill

– Vi ville markere at vi var uenig i å innføre denne typen skatt ved å stemme mot rammen, som vanligvis alle stemmer for. Da snudde Arbeiderpartiet og gjorde dette om til spill og presset Venstre til å stemme for noe vi ville markere motstand mot, sier Grande til NRK.

Arbeiderpartiets Trond Giske stiller seg uforstående til kritikken. Han mener det er naturlig at alle partier stemmer for sitt standpunkt når det er uklart om det er flertall i salen.

– De ville at Ap skulle sikre flertall for skatte- og avgiftsopplegget, i stedet for Venstre. Men vi har jo ikke vært med på noe budsjettforlik. Det er Venstre og KrF som holder denne regjeringen i live, sier han til NRK.

– Borgerlig kaos

Venstresiden mener debatten vitner om kaos på borgerlig side.

– Kan vi egentlig snakke om en budsjettavtale hvis man bare er enig om hva man skal bruke penger på, og ikke hvordan man skal betale? spurte SVs Audun Lysbakken.

Senterpartiets Marit Arnstad var overrasket over at Venstre trodde de kunne stemme mot finansskatten uten å skape uro rundt budsjettenigheten.

– Det er erfarne parlamentarikere vi snakker om. Venstre må jo ha forstått hvordan dette ville foregå. At Venstre i dag bestemmer seg for å gå bort fra denne vesentlige delen av budsjettet, er mildt sagt oppsiktsvekkende, sa Arnstad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger