Venstre vil ha hastemøte om flyktninger

Venstre ber statsministeren ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria. Regjeringen bør få vide fullmakter til å finne gode løsninger i flyktningkrisen, sier Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi er innstilt på å strekke oss langt for å finne gode budsjettløsninger, sier Venstres leder Trine Skei Grande. Regjeringen kan om nødvendig overskride årets budsjett for å sikre at vi tar imot flyktningene på en god måte, og at Norge også kan bidra sterkt internasjonalt.

Det er Venstre-leder Trine Skei Grande som ber om dette i et brev til statsminister Erna Solberg (H) .– Vi ber statsministeren om nødvendig ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte for å få gjort formelle vedtak om økt innsats og omprioriteringer/overskridelser på statsbudsjettet for 2015. Dette haster og kan etter Venstres syn ikke la seg sinke av at Stortinget formelt åpner først om en måneds tid, skriver Skei Grande

Norge bør delta på EU-toppmøtet om flyktningkrisen, og bør delta på den internasjonale dugnaden mener Venstre. Det er viktig å samles for å gi regjeringen vide fullmakter, og det bør bevilges penger så snart som mulig.

Støtte fra SV og KrF

SV støtter Venstres krav om et hastemøte på Stortinget om situasjonen for syriske flyktninger. – Det er akutt, sier SVs Karin Andersen til NTB

– Vi må kunne bruke av vår oljeformue nå. FN og hjelpeorganisasjonene har bare fått en brøkdel av det de trenger for å gi nødhjelp. Noen milliarder fra eller til i oljefondet merkes ikke for oss, men betyr forskjell på liv eller død for dem som nå er på flukt. Nå haster det, sier SV-representanten.

Også KrF stiller seg bak ønsket om et ekstraordinært møte om flyktninger fra Syria.

Økes neste år

Regjeringen kunngjorde søndag at nødhjelpsbudsjettet økes med 1 milliard kroner neste år. Pengene skal i hovedsak gå til Syrias nærområder.

– Vi legger 1 milliard på toppen av det vi bruker på humanitære formål i år. Det blir historiens største humanitære budsjett, men så ser vi også den verste flyktningkatastrofen siden annen verdenskrig, sa utenriksminister Børge Brende (H) til NRK.

Les: Brende: – Historiens største humanitære budsjett

Vil behandle søknader i Norge

Skei Grande mener dessuten at asylsøknader fra personer som kommer til Helles og Italia, skal behandles i Norge, etter avtale med disse landene.

Hun vil også framskynde mottaket av flyktningene Norge har forpliktet seg til å ta imot i 2016 og 2017 og om nødvendig utvide totalantallet fra dagens 8.000.

Les også: Enorm giverglede krever økt bemanning

– Avtalen som ble inngått på Stortinget om flyktninger fra Syria, er etter Venstres syn en bunnplanke og ikke en avtale om hva Norge maksimalt kan gjøre, sier Trine Skei Grande.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger