Hopp til innhold

Venstre vil bruke langt færre oljekroner

Venstre ønsker flere grønne skatter og et skatteskifte på 12,5 milliarder. Partiet vil bruke 4,2 færre oljemilliarder enn det regjeringen legger opp til.

Trine Skei Grande og Terje Breivik

MILJØ OG FATTIGDOM: Trine Skei Grande og Terje Breivik la fram Venstres alternative budsjett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi har et budsjett som svarer på spørsmålene som er i tiden, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på pressekonferansen der partiets alternative budsjett ble lagt fram.

Hun tenker på flyktningkrisen, omstillingen som venter i norsk arbeidsliv og bekjempelse av fattigdom.

Venstre ønsker i utgangspunktet å bruke 12 milliarder færre oljekroner enn det regjeringen legger opp til. Etter at kostnadene i regjeringens tilleggsnummer fra fredag er lagt inn, ligger det fortsatt inne en mindre oljepengeforbruk på 4,2 milliarder kroner.

– Vi må se oljepengebruken i et langsiktig perspektiv. Vi kan ikke ligge på den bruken vi har nå, for da bruker vi opp pengene til de fremtidige generasjonene, sier Skei Grande.

Noen av Venstres forslag:

  • Bruke 4,5 færre oljemilliarder
  • ​En pakke på 10 milliarder til grønn omstilling. Tre av milliardene er skattelettelser.
  • Én milliard mer til kollektivsatsing og 400 millioner til belønningsordning for gang- og sykkelveier.
  • 11 måneder studiestøtte
  • Gratis kjernetid også for treåringer i barnehagen

Hele det alternativet budsjettet kan du lese på Venstres hjemmeside.

Uenig i bruk av bistandsmidler

Tilleggsmelding til regjeringen viste en kostnad på 9,5 milliarder ekstra for flyktningene som er ventet til Norge neste år. Venstre støtter noen av sparetiltakene, opp til to milliarder. De resterende milliardene vil Venstre finne på andre måter.

– Det er altfor store kutt i bistanden, spesielt den langsiktige støtten og støtten til fredsarbeid. Da går vi i feil retning, sier Skei Grande.

Regjeringen la opp til å bruke 4,2 milliarder av bistandsbudsjettet på flyktningene her hjemme, mens Venstre legger opp til 650 millioner. De resterende millionene og milliardene vil støttepartiet finne ved blant annet å kjøpe færre nye kampfly til forsvaret, redusere veksten i forsvarets sikkerhetstjeneste og øke ligningsverdien på sekundærbolig i formuesskatten til 100 prosent.

I Venstres inndekning ryker også to av Frps hjertesaker; at gifte og samboende pensjonister skal få beholde mer av pensjonen sin selv og billigere bompenger. Der henter Venstre 1,3 milliarder.

Ønsker dyrere bensin og diesel

I det Venstre legger opp til i budsjettet som grønne skattelettelser, går to milliarder til skattefritak for arbeidsgiverfinansiert månedskort og 270 millioner til skattefradrag for energieffektiviseringstiltak i egen bolig. Forslaget til Venstre innebærer også en rekke grønne skatteskjerpelser:

  • Avvikle taxfree-ordningen for tobakksvarer. Venstre mener det vil føre til færre flyreiser.
  • Øke veibruksavgiften på bensin med 50 øre per liter
  • Øke veibruksavgiften på autodiesel med 50 øre per liter samt opptrapping av avgiften på autodiesel slik at den blir lik bensin tilsvarende 43 øre per liter
  • Ny miljøavgift på plast
  • Ny miljøavgift på flyreiser etter tysk modell

AKTUELT NÅ