Hopp til innhold

Venstre-topp Abid Raja sykmeldt etter tirade fra Trine Skei Grande

Trine Skei Grande langet ut mot sin egen finanspolitiske talsperson i samtale med Høyre-topp, som hadde telefonen på høyttaler. Nå er Abid Raja sykmeldt.

Grande og Raja

PARTIFELLER: Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande og Venstres finanspolitiske talsperson og Stortingets visepresident, Abid Raja (t.v.), sammen på en pressekonferanse i 2016.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dagens Næringsliv skriver at kulturministeren og partilederen blant annet kom med følgende budskap per telefon til finanskomiteens leder Henrik Asheim (H):

– Hør på meg nå. Abid driver og undergraver hele budsjettprosessen og partiet.

Dette skal ha blitt sagt mens mobiltelefonen sto på høyttaler, og Asheim og Raja satt sammen med Helge André Njåstad (Frp) for å forberede forhandlingene med KrF om statsbudsjettet.

Etter det NRK forstår visste ikke Grande at Raja var med i samtalen, hvor hun ifølge NRKs kilder kom med svært stygge karakteristikker om Venstres egen finanspolitiske talsperson. Hun trodde hun kun snakket med Asheim fra Høyre.

I samtalen skal Venstre-lederen ifølge NRKs kilder ha gitt uttrykk overfor Høyres mann for at han ikke måtte høre på eller stole på Abid Raja, fordi han bare var opptatt av å undergrave partiet og henne som partileder.

Ifølge DN var Grande i Madrid, og startet samtalen med å si at hun satt på en kafé med «et glass».

På bakgrunn av dette har NRK rettet et spørsmål til kulturministeren om hvorvidt hun var edru. Hennes statssekretær Jan Christian Kolstø svarer «ja» på dette.

Støtte til Human Rights Service

Før det første møtet i budsjettforhandlingene 10. november hadde Frp-leder Siv Jensen sagt at regjeringspartiene (inkludert Trine Skei Grandes Venstre) var enige om å reversere kuttet i støtten til Human Rights Service (HRS), mens Raja avviste i Dagbladet at dette stemte.

Ifølge DN ringte Asheim til Grande i 13-tiden for å få avklart Venstres syn, da utbruddet kom.

Verken Asheim eller Helge André Njåstad har ønsket å kommentere saken.

Abid Raja bekrefter også overfor NRK at han er sykmeldt. Like etter hendelsen på Stortinget møtte han som vitne i straffesaken mot Mohyeldeen Mohammad, og Raja har sagt at sykmeldingen ikke skyldtes rettssaken.

Budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene starter i Stortinget.

Dette bildet er tatt i statsrådssalen på Stortinget 10. november. I samme rom skal Grande ha skjelt ut Raja på høyttaler via Henrik Asheims mobil.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Gikk en kule varmt

DN skriver at Raja ikke hadde kontakt med Grande gjennom helgen, før han 12. november tok kontakt med nestleder og stortingskollega Terje Breivik om saken. To dager senere skal de to ha møtt Grande, sammen med statssekretær Audun Rødningsby, til et oppvaskmøte.

Kilder NRK har vært i kontakt med i de andre borgerlige partiene beskriver det som «smått sensasjonelt» at en partileder og statsråd kommer med så sterk kritikk av sin egen finanspolitiske talsperson i samtale med en politiker fra et annet parti.

– Det gav kanskje ikke Abid det beste utgangspunktet eller opplevelsen av å ha ryggdekning før han skulle inn og kjempe Venstres sak i budsjettforhandlingene, sier en kilde.

Skei Grande: – Jeg sa noe skikkelig dumt

Trine Skei Grande sier hun er lei seg for at Raja er sykemeldt.

– Jeg er veldig lei meg for at han er sykemeldt og for at jeg sa noe skikkelig dumt i en opphetet situasjon. Jeg har sagt unnskyld. Det hender av og til når man jobber tett sammen at man sier ting man ikke burde gjort, sier Skei Grande.

Hun sier samtidig at hun ikke husker ordrett hva hun skal ha sagt på telefonen til Høyres representant Henrik Asheim i forhandlingene.

– Jeg sa at vi har hatt en konflikt om en sak som var vanskelig. Jeg var dum som lot det koke over, sier Skei Grande.

Venstres partileder sier hun visste at partikollega Raja var i rommet da telefonsamtalen fant sted, men hun ønsker ikke å si om hun kjente til at telefonen til Asheim var på høytaler slik at Raja hørte hva som ble sagt.

Budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene starter i Stortinget.

LIKE ETTERPÅ: Her er Abid Raja på vei inn til forhandlinger med Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Henrik Asheim (H) og Helge André Njåstad (Frp, ikke på bildet) lørdag 10. november. Bildet er tatt under et par timer etter at Grande skal ha skjelt ut Raja i samtale med Asheim, med Raja og Njåstad med på høyttaler.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

AKTUELT NÅ