Hopp til innhold

Venstre-topp Abid Raja ber Trine Skei Grande forklare seg

GARDERMOEN (NRK): Den profilerte stortingspolitikeren mener Grande-saken er en belastning for partiet, og ber Venstre-lederen redegjøre og «kvittere ut» saken.

TrineAbid

HAKK I HÆL: Abid Raja sammen med Trine Skei Grande under det historiske møtet på Moss Hotell i januar, hvor Venstre vedtok å gå i regjering med Høyre og Frp.

Foto: Krister Sørbø / VG

– Jeg ber Trine være så snill å benytte seg av tillatelsen gutten har gitt til å snakke ut. Hun må fortelle hva som skjedde, og ikke skjedde, fra A til Å, og dermed bli ferdig med saken, sier Abid Q. Raja til NRK, og fortsetter:

– Venstre som parti må komme seg videre, og da trenger vi å få lagt denne saken bak oss så fort som mulig.

Han er ingen hvem som helst i Venstre. Raja er Stortingets visepresident, Venstres parlamentariske nestleder og partiets talsperson for både finans og utenriks. Lørdag ettermiddag ble han dessuten valgt inn i landsstyret av et enstemmig landsmøte.

Et landsmøte hvor ikke alt har handlet om politikk.

– Jeg er veldig skuffet over at landsmøtet har druknet i denne saken. Det gjør meg både trist, oppgitt og skuffet på vegne av Venstre. Partiet er i regjering, vi skal skinne og skryte av alt vi får til, og av alle planene vi har, og så forsvinner alt det i en helt meningsløs sak fra ti år tilbake, sier Raja.

Abid Raja

TAR BLADET FRA MUNNEN: Venstres nest fremste politker på Stortinget, Abid Q. Raja.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– En belastning for partiet

VG siterte fredag flere kilder på at Trine Skei Grande dagen før landsmøtet begynte, bønnfalt sitt eget landsstyre om å ikke snakke om saken under landsmøtet.

NRK har ved flere anledninger denne uken forsøkt å få en rekke Venstre-politikere til å komme med sitt syn på saken, og Grandes håndtering av den. Raja har, i likhet med de aller fleste, nektet å gi kommentarer verken åpent eller anonymt. Inntil nå.

– Hvorfor uttaler du deg plutselig nå?

– Jeg ble i dag valgt som direktevalgt medlem av landsstyret, og i kraft av det har jeg et mye større ansvar for partiets omdømme. Da blir det umulig for meg å ikke se og målbære den belastningen denne saken er for landsmøtedelegatene og partiet.

– Jeg har aldri hørt noen forklaring fra Trine om denne saken, men tenker at det er på tide at vi får det nå. Hele den siste uken har druknet i dette, og partiet er tjent med at saken raskest mulig kvitteres ut. Venstre er et åpenhetsparti, og jeg tror åpenhet akkurat nå kan være saliggjørende, sier Raja.

– Hvordan bør hun forklare seg? Fra landsmøtets talerstol?

– Det synes jeg hun skal få velge selv.

NRK har snakket med flere andre landsmøtedelegater som er enige med Raja i at saken må avsluttes så raskt som mulig, og at det trolig kun kan skje dersom Grande opphever policyen hun nå har, om å ikke kommentere saken i det hele tatt. Ingen av de vil imidlertid stå frem med navn og kritisere Venstre-lederen og kulturministeren.

Grande har ikke villet kommentere saken i det hele tatt den siste uken, med henvisning til en avtale hun og mannen hadde inngått om å ikke snakke om saken. Torsdag meldte VG at mannen «fristiller» Grande til å se bort fra denne avtalen, og fortelle åpent hva hun mener skjedde.

Venstres landstyremøte

TAUS OM SAKEN: Partileder og kulturminister Trine Skei Grande.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kritiserer anonyme kilder

NRK siterte fredag flere kilder som oppfattet at Trine Skei Grande og hennes rådgiver i samtaler med de har forsøkt å deligitimere og diskreditere gutten, som hevder han hadde sex med Grande i en kornåker i 2008 da han var 17 år og hun 38.

Kildene sier de tror strategien bak karakteristikkene var å forhindre at gutten ble tatt seriøst av media og folk internt i partiet.

Ifølge kildene brukte Grandes pressesjef og statssekretær Jan-Christian Kolstø karakteristikker som enkel, ustabil og arbeidsledig om gutten, mens Venstre-lederen selv omtalte gutten som mobbeoffer og ressurssvak.

Grande har ikke villet kommentere kildeopplysningene, mens Kolstø avviser at han har ordlagt seg slik. Sannheten er uansett at gutten, som i dag er en 26 år gammel mann, er utdannet ingeniør og jobber fulltid som prosjektleder.

– Slike anonyme partikilder som har fremkommet både i NRK og i avisene tar jeg på det sterkeste avstand fra. Sånne ting skader partiets arbeidsmoral, det skader partiånden og det tapper oss for energi. En sånn måte å jobbe på er ødeleggende. Disse anonyme kildene får heller være mannfolk eller kvinnfolk nok til å stå åpent frem med det de har på hjertet, sier Raja.

– Så du har aldri hørt Grande omtale gutten på en nedsettende måte?

– Jeg har veldig vondt for å tro at Trine kan ha sagt noe slikt. Det er ikke slik jeg kjenner Trine som person. Uansett er problemet nå at om Trine fortsetter å ikke kommentere saken, så vil folk tro at hun har sagt disse tingene. Ingen kommentar blir også tolket i dagens virkelighet. Jeg ønsker bare å hjelpe partilederen min, for det er ingen tvil om at mediehåndteringen fra partiets side skulle ha vært mye bedre.

Borten Moe mener Grande mistenkeliggjør

Hendelsen på etterfesten i tilknytning til et gårdsbryllup i Trøndelag i 2008, fikk mye oppmerksomhet tidligere i vinter.

Denne uken fikk saken nytt liv etter at mannen som giftet seg og arrangerte festen, Senterparti-nestleder Ola Borten Moe, gikk kraftig i rette med Trine Skei Grande som han mener gjennom sin håndtering har mistenkeliggjort den betydelig yngre bryllupsgjesten.

– Fikk sjokk av Grandes versjon

Den i dag 26 år gamle mannen sa 18. januar i år til VG at han fikk sjokk av hvordan Trine Skei Grande fremstilte saken i mediene og direkte i en telefonsamtale med han:

– Hun fortalte at hennes versjon var at det hadde vært en fest hvor venner koste seg, og hvor jeg hadde dratt med henne bak et hus og hoppet på henne, sa han til VG.

VG har flere ganger skrevet at en lignende versjon, hvor gutten fremstilles som den aktive part, ble kommunisert ut internt i Venstre av partilederens medarbeidere.

Mannen har på sin side en versjon som går ut på at de to havnet i kanten av en kornåker hvor de lå sammen frivillig.

Trine Skei Grande har ikke kommentere saken i det hele tatt den siste uken. Hun har heller ikke ønsket å kommentere denne artikkelen, eller Abid Rajas oppfordring.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger