Venstre og SV i lobbykrangel

Venstre får ikke med seg SV på et forslag om å registrere lobbyregister i Stortinget og regjering.

Trine Skei Grande

Venstres Trine Skei Grande er skuffet over SV.

Foto: NRK

Fornyings- og administrasjonsminister, Heidi Grande Røys.

Heidi Grande Røys ber Trine Skei Grande passe sine egne saker.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det til tross for at de to partiene tidligere har vært samarbeidspartnere for å registerere de som prøver å påvirke politikerne.

Venstres Trine Skei Grande er skuffet over SV som ser ut til å ha snudd i saken etter at de entret regjeringskontorene.

- Det nye er at SV som stilte forslaget sammen med Venstre, har plutselig snudd på helen og er imot all form for åpenhet, sier hun.

Ber om gjennomlysning

Det har vært mye diskusjon rundt uformell kontakt med politikere etter at det kom frem at statsminister Jens Stoltenberg sendte tekstemeldinger med DNB NOR sjef Rune Bjerke.

Et lobbyregister vil ikke regulere den typen kontakt, men Skei Grande i Venstre mener likevel det er viktig å registrere hvem som har møter på Stortinget og i regjeringskvartalet:

- Jeg tror at makt har godt av å bli gjennomlyst, det er bra å å få fram frem hvem man snakker med, hvorfor man snakker, og hvem som betaler de man snakker med, sier hun.

Taper i regjering

Lobbyregistret er igjen aktuelt fordi Venstre har bedt om ei utredning også for regjeringskvartalet i tillegg til Stortinget.

SVs fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys opplyser at partiet ikke får gjennomslag for et slikt register fra de andre regjeringspartiene.

- SV i denne posisjon er i samme posisjon som Venstre i forige periode. Vi har ikke støtte blant regjeringskollegaene våre, det var ikkje avklart på Soria Moria, og dermed kan vi ikke støtte et lobbyregister, sier hun.

- Aner ikke hva vi gjør

I Venstre hører de hva som sies fra tidligere samarbeidspartner SV, men Skei Grande i Venstre synes det virker som de kjempes litt for lite for saken internt i regjeringa.

- For meg er det uventet at SV ikke kjemper mere for klassiske saker knyttet til åpenhet. Dette har vært en viktig sak for SV og Venstre lenge, derfor er det veldig rart at de godtar et tap på et så viktig punkt, sier Skei Grande.

Ei slik beskyldning vil SVs fornyingsminister Heidi Grande Røys ha seg frabedt.

- Trine Skei Grande aner ikke hva SV gjør i regjering, så jeg kan ikke skjønne at hun har kunnskap og kompetanse til å utale seg om dette spørsmålet, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger