NRK Meny
Normal

Vil ha bistandsministeren tilbake

Posten som utviklingsminister forsvant da Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2013. Venstre og Kristelig Folkeparti mener bistandsfeltet har blitt svekket – og vil ha stillingen tilbake.

Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V)

SKJØNT ENIGE: Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mener Norge trenger en egen bistandsminister.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Bistandsdebatten har vært nærmest død de siste årene, men det er en stor del av budsjettet. Vi bør ha mer politikk på dette området enn vi har hatt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

I morgen kommer etter det NRK erfarer statsminister Erna Solberg til å utnevne ny utenriksminister og ny forsvarsminister. Både Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker seg en minister til:

– Jeg håper vi får en egen bistandsminister. Da tror jeg vi får en utenriksminister med bedre tid til å være utenriksminister og mer faglighet i bistandspolitikken.

Da NRK møter Erna Solberg i Brussel onsdag ønsker hun ikke å kommentere bistandsminister-posten.

– Jeg deltar ikke i disse spekulasjonene. Jeg vet fasiten, og den vil jeg holde for meg selv.

Får støtte av KrF

Heikki Holmås

FORELØPIG SISTE: Heikki Holmås (SV) var utviklingsminister i den rødgrønne regjeringen. Her på besøk i Tanzania i 2013.

Foto: Trond Viken/Utenriksdepartementet

Posten som minister for bistand og utvikling ble første gang innført i 1983, men ble droppet av Erna Solberg i 2013. Begrunnelsen for å legge bistandsområdet tilbake under utenriksministeren var at man ønsket å se de to politikkområdene mer i sammenheng.

KRF-leder Knut Arild Hareide mener det ikke har fungert etter hensikten og at bistandsministeren bør tilbake.

– Absolutt, og det har vi vært tydelige på hele veien. Utviklingsbudsjettet er på 35 milliarder kroner og verdens fattige fortjener en egen minister, sier Hareide til NRK.

– Hva er det man ikke har fått gjort denne perioden som man ville fått gjort med en egen bistandsminister?

– Vi vet at en utviklingsminister sitter i viktige internasjonale situasjoner. Der har av og til Norges stol stått tom fordi en utenriksminister ikke kan være overalt, sier Hareide.

Frykter «overarbeidet» utenriksminister

Både Hareide og Grande mener at det vil skje så mye på utenriksfeltet framover at utenriksministeren vil ha nok å gjøre uten samtidig å skulle ha bistand i tankene:

– Vi har et annerledes politisk USA, et mer krevende forhold til Russland, vi har Brexit og vi har terror. Da er det viktig at vi har en utenriksminister som kan konsentrere seg om disse store oppgavene, sier Hareide.

Også Grande mener utenriksfeltet er jobb nok i seg selv for en statsråd:

– Har bistandspolitikken lidd de siste årene i mangel av en egen minister?

– Jeg tror hele utenriksfeltet har lidd under det. Jeg tror Børge Brende ville vært en mye bedre utenriksminister dersom han ikke hadde måttet dekke begge feltene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Børge Brende på sykehus i Mogadishu

DOBBELT ANSVAR: De siste fire årene har avtroppende utenriksminister Børge Brende (H) hatt ansvar for både utenriks – og bistandspolitikk. Her fra et besøk på et sykehus i Somalias hovedstad Mogadishu i juni.

Foto: Christine Præsttun / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger