Hopp til innhold

Hareide: – Leit for Distrikts-Norge

Etter å ha sett regjeringsplattformen til de blåblå angrer verken Knut Arild Hareide eller Trine Skei Grande på at deres partier valgte å stå utenfor regjeringen. KrF er spesielt skuffet over landbrukspolitikken. Venstre savner klimapolitikk.

KrF og Venstres partiledere fulgte Frp og Høyres presentasjon av regjeringsplattformen.

VIDEO: Slik reagerer samarbeidspartnerne

– Det punktet som står om landbruk, kunne ikke jeg satt mitt navn under, sier Krf-leder Knut Arild Hareide, som er klar på at det var riktig å trekke seg før regjeringsforhandlingene.

Han synes regjeringsplattformen er «balansert», og sier at han ser tydelige spor av det de diskuterte under sonderingene i Nydalen.

– Men på en del områder reagerer jeg negativt, spesielt på landbruk og distrikt. Her ser jeg en betydelig omlegging, sier Hareide.

– Frp-preg

Under sonderingene i Nydalen sørget KrF for at det kom inn en formulering om forutsigbarhet i landbruket.

– Det ser jeg ikke i det framlegget som ligger her i dag. Her er det boplikt og odelsrett som forsvinner, sier Krf-lederen.

Han mener det er blitt satt et tydelig Frp-merke på den landbrukspolitikken som den blåblå regjeringen legger opp til.

– Det synes jeg er leit for Distrikts-Norge, sier han.

Hareide sier han er mer fornøyd med den nye regjeringens planer rundt rus, psykiatri, familie og eldreomsorg, men at regjeringsplattformen har et betydelig behov for forbedringer når den etter hvert skal gjennom Stortinget.

– Alt i alt er det en relativt balansert regjeringserklæring med flere forslag enn jeg hadde trodd, sier han.

– Lang ønskeliste

Venstre-leder Trine Skei Grande, angrer heller ikke på at hennes parti valgte å stå utenfor regjeringen.

– Dette dokumentet viser en veldig lang ønskeliste, men om den henger sammen når du skal sette prislapp på den er jeg ikke så sikker på. Det betyr at den bekymringen vi hadde, faktisk også er bekreftet i den erklæringen, sier Grande.

Samtidig ser hun tydelige spor til at diskusjonene under sonderingene i Nydalen har satt sitt preg på regjeringsplattformen.

– Det er mange av de innspillene som ble gitt da, som vi er fornøyd med at er med. Alt fra småbedriftssatsing til barnefattigdomssatsing, sier hun.

– Svakt på forskning

For Venstres del er det vanskelig å svelge at klima ikke er løftet høyere opp.

– Vi er forundret over er at regjeringen legger fram åtte satsingsområder for Norge framover, men at de ikke tar med seg den største utfordringen som verden står overfor akkurat nå, nemlig klimakrisen, sier hun.

– I tillegg synes vi at det er litt svakt på forskning. Det kommer vi til å følge opp mye. På kultur er det også formuleringer som ikke beroliger meg.

Politisk kommentator i NRK Trine Eilertsen kommenterer den nye regjeringsplattformen.

VIDEO: Politisk kommentator Trine Eilertsen kommenterer regjeringsplattformen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ