Hopp til innhold

Venstre-lederen: – Jeg er fortsatt provosert

Trine Skei Grande var i harnisk da statsbudsjettet ble lagt fram onsdag. Etter torsdagens partilederdebatt er hun fortsatt like provosert på klimaets vegne.

Venstre-lederen mener regjeringens klimapolitikk ikke oppfyller samarbeidsavtalen med sentrumspartiene.

KLIMADEBATT: Her er Trine Skei Grandes kritikk av Høyre/Frp-regjeringen under partilederdebatten torsdag.

– Ja, det er jeg. Etter å ha lest budsjettet så er vi ikke beroliget, sier hun til NRK like etter at TV-sendingen er over.

Både Venstre og KrF har gjort det klart at ikke kan støtte klimapolitikken regjeringen legger opp til i budsjettet.

Samarbeidspartiene bygger sin politikk på forvalteransvaret og føre var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Utbyggingen av fornybar energi må økes. Samarbeidspartiene vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket.

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen KrF og Venstre

I Debatten minnet Grande Erna Solberg om at ønsket om en bedre klimapolitikk var hovedgrunnen til at Venstre gikk med på å støtte en ny regjering. På direkte spørsmål om regjeringen holder samarbeidsavtalen i forslaget til statsbudsjett, svarte Grande:

–Heldigvis så må de ha støtte fra oss.

Men er det de har signalisert fram til nå i tråd med avtalen?

Nei, vi sier at vi skal styrke klimaforliket. Det gjør vi ikke med dette. Vi må ha mye kraftigere tiltak.

Vil ikke si hvor smertegrensen går

Men etter Debatten ville ikke Grande svare direkte på spørsmålet om Venstre vil bryte samarbeidsavtalen dersom de ikke får det som de vil i klimapolitikken.

– Jeg kan bare si at klimapolitikken er det viktigste for at vi innsatte denne regjeringen.

– Hva skal til for at dere skal støtte budsjettet?

– Vi skal jo forhandle, men vi kommer til å gå ut veldig klart med hva som er våre krav. Jeg kan ikke si hvem som vinner, jeg sier bare hva vi går inn i krigen med

– Men hva kan dere leve med?

– Jeg sier jo at det går i helt feil retning i forhold til det vi ønsker. Om vi dør av det, det får du se i desember, sier hun og ler.

Solberg overrasket over kritikken

I Debatten torsdag sa statsminister Erna Solberg at hun har stor forståelse for at Venstre og KrF vil sette sitt preg på klima- og miljøprofilen i budsjettet.

Samtidig stiller hun seg uforstående til den massive fordømmelsen av regjeringens klimapolitikk.

– Jeg er overrasket over at det er blitt så voldsom kritikk over klimasatsningen når vi opplever at vi satser mer enn noen gang, og vi innfører en rekke tiltak som vi ikke fikk gjennomslag for hos den rødgrønne regjeringen, sa Erna og viste til at de gir mer penger til klimateknologifondet, miljøteknologifondet og sørger for flere avskrivninger for fornybar energi og gir penger til fornybar teknologi i utviklingsland.

Se Solberg svare på Grandes kritikk:

Statsminister Erna Solberg kontrer kritikken fra Venstre-lederen.

Men det holder ikke for Venstre og KrF. De mener det gis altfor lite til jernbane, kollektivtrafikk i storbyene og investeringer i karbonfangst. De er også skuffet over forslaget om å kutte i midlene som gis til frivillig skogvern.

Venstre etterlyser også et såkalt grønt skatteskifte, der man skattelegger dem som forurenser hardere og gir lettelser til dem som velger miljøvennlig.

Men i forslaget til budsjett for 2015 går regjeringen inn for redusert veiavgift og avgiftskutt for bensin, diesel og bruktbil. Totalt vil den borgerlige regjeringen kutte bilavgiftene med 1,35 milliarder kroner.

Jensen: – Vi mener alvor

Ifølge Venstre vitner det om at regjeringen ikke er særlig interessert i å følge sitt eget løfte om en grønnere skattepolitikk.

Regjeringen viser på sin side til at de allerede har fulgt opp løftet fra regjeringsplattformen om å sette ned kommisjon som skal se på grønne skatteendringer.

Kommisjonen vil imidlertid først komme med sine forslag desember 2015, og Venstre krever at endringen starter allerede i neste års budsjett.

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil på sin side kjempe med nebb og klør for at det blir billigere for folk å kjøre bil.

– Vi mener alvor med det budsjettet vi har lagt fram, og det er veldig mange mennesker i dette landet som nå jubler over at de nå får muligheten til å kjøpe seg en billigere bil, sier hun til NRK etter Debatten.

Se Siv Jensen bli utfordret av Volvo-sjefen:

Volvo Norge-sjef Øystein Herland mener statsbudsjettet gjør det vanskelig å satse på miljøvennlige biler.

KRITISK: Volvo-sjef Øystein Herland mener regjeringen ikke gjør nok for å redusere klimautslippene.

Jensen mener det er et godt miljøtiltak å gjøre det billigere for folk å bytte ut en gammel, forrurensende bil, med en nyere bruktbil som kanskje har mindre utslipp.

– Jeg skjønner at de (Venstre og KrF, red. amn.) vil ha behov for å gjennomføre nye tiltak som ikke ligger i budsjettet. Det er jeg sikker på at vi kan bli enige om. Men svaret er ikke nødvendigvis å reversere gode tiltak for vanlige folk. Det kan heller være å finne nye avgifter å redusere.

– Men også veiavgiften og avgiftene på drivstoff går ned. Hva slags grønt skatteskifte er det?

– Det er en erkjennelse av at bilen er det viktigste framkomstmiddelet i Norge. Det er en erkjennelse av at vi fortsatt trenger å bygge ut veinettet i et langstrakt land. Vi øker også bevilgningene til jernbane og kollektivtrafikk. Det går an å gjøre flere ting på en gang, sier Jensen.

Uenig i krav om at Sundtoft bør trekke seg

To timer før debatten startet publiserte NRK en ytring der Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de grønne ber klima- og miljøminister Tine Sundtoft trekke seg.

Til NRK sier han at det ikke er ment som et personlig angrep. Hans hovedargument er at dersom Sundtoft virkelig ønsker å nå målene i klimaforliket, så kan hun ikke bli sittende i regjering.

– Det er den naturlige konsekvensen av at regjeringens politikk gjør det umulig for henne å gjøre jobben sin, sier MDG-politikeren.

Han gjentok kravet i Debatten, men fikk lite støtte hos de andre partilederne. Heller ikke Trine Skei Grande, som i VG onsdag er sitert på at «vi må fikse dette hvis Sundtoft skal beholde jobben sin», støtter MDGs utspill.

– Det er statsministeren som innsetter og avsetter statsråder. Jeg synes det er helt ute av fokus når det gjelder hva som er viktig. Han etterlyser debatter og avsetter statsråder, det er ikke det vi trenger. Vi trenger konkrete endringer i dag.

Siv Jensen reagerer på hardkjøret mot Sundtoft som person.

– Jeg synes det er helt under beltestedet, og at det vitner om at de egentlig har veldig lite å diskutere og da går de på person og ikke på sak.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger