Venstre-ledelsen gikk på nederlag om fraværsgrense

ÅLESUND (NRK): Da tre Venstre-topper var borte fra landsmøtesalen for å delta i NRKs Dagsnytt atten, vedtok landsmøtet med to stemmers overvekt å beholde fraværsgrensen ledelsen ville fjerne.

Abid Raja stemmer for å beholde fraværsgrensen i vgs

BEHOLDE: Abid Raja, stortingsrepresentant fra Akershus, var blant dem som stemte for å beholde fraværsgrensen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Programkomiteen i Venstre ville ha partiet med på å fjerne fraværsgrensen i videregående opplæring (se faktaboks).

Trine Skei Grande og Lars Nehru Sand

DIREKTE: I et provisorisk studio på hotellet i Ålesund deltok Trine Skei Grande i Dagsnytt atten. Her med NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Foto: NRK
Ola Elvestuen og Guri Melby

OLJE: Ola Elvestuen rakk å stemme én gang, men måtte gå før den andre voteringen for å debattere oljepolitikk med Guri Melby.

Foto: NRK

Blant dem som støttet forslaget om å droppe ordningen var partileder Trine Skei Grande.

Men i likhet med nestleder Ola Elvestuen og sentralstyremedlem Guri Melby, som også ville fjerne den nasjonale fraværsregelen, gjestet hun debattprogrammet Dagsnytt atten da avstemningen fant sted.

– Lærer mer

De tre stemmene viste seg å bli avgjørende.

Etter en jevn avstemning, der tellekorpset måtte inn to ganger, gikk et flertall på 107 inn for å stryke punktet. De vil med andre ord beholde fraværsgrensen, og heller evaluere ordningen. 105 stemte for å fjerne ordningen.

– Alltid på disse landsmøtene er det noen som går til og fra. Det er litt tilfeldighetene som avgjør, som hvem var i et radiointervju akkurat da vi tok den voteringen. Det kunne ha vippet det andre veien. Dette var en 50/50 votering, altså, sier skolepolitisk talsperson Iselin Nybø til NRK.

Under debatten i landsmøtesalen i Ålesund argumenterte flere lærere og rektorer for å beholde grensen.

Én av dem var rektor og Hedmark Venstres førstekandidat til stortingsvalget, Ole Frode Mikkelsgård.

– Vi ser at fraværsgrensen får ned fraværet. Det er så enkelt at når elever møter på skolen, så lærer de mer. Vi bør forenkle regelverket, ja, men vi bør beholde fraværsregelen, sa han i debatten.

Mindre fravær

En rekke skoler og fylker melder om en drastisk reduksjon i fraværet etter at grensen ble innført. Men mange skoler opplever også at flere elever stryker, fordi elevene med for høyt fravær ikke får karakter.

Flere Venstre-representanter, som Sveinung Rotevatn, mener det bør være opp til den enkelte skole om de trenger en slik grense, eller ikke.

– Vi må ha tillit til skoleeiere, til rektorene, til lærerne, og litt mindre tillit til at Stortinget skal fikse alle problemer i dette landet, sa sentralstyremedlemmet og stortingsrepresentanten i debatten.

Hans syn fikk altså ikke flertall. Venstre vil ikke gå til valg på å fjerne fraværsgrensen.

Det er Høyres skolepolitiske talsperson, Henrik Asheim, glad for.

– Dette er veldig gledelig, Venstre var i utgangspunktet mot grensen, så nå er det et solid flertall for å bevare en nasjonal grense for fravær, skriver han i en kommentar til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger