Venstre-krav: Betydelig mer til kollektivtransport

Kilder i Venstre sier til NRK at balansen mellom bompengekutt og kollektivsatsing er for dårlig i skissen som Frp har godtatt.

Trine Skei Grande i Halden

STILLER KRAV: Trine Skei Grande under onsdagens besøk i Halden.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ett av kravene til Venstre er at det må bli brukt betydelig mer penger på kollektivtransport enn det den første skissen (se fakta) legger opp til, får NRK opplyst.

Samtidig sier flere Venstre-kilder at det ikke hjelper med ytterligere penger til kollektivtrafikk hvis det blir tilsvarende kutt i bompengene. Venstre-kilder frykter da at resultatet blir en økning i biltrafikken.

Venstre trenger seier

Venstre er også opptatt av at dersom de skal gå med på betydelige reduksjoner i bompenger, så må de kunne selge inn helheten i avtalen som en stor seier for kollektivsatsingen i byene.

Flere kilder i Frp oppgir at de kan være med på endringer i skissen som har ligget på bordet, dersom det styrker Frps allerede gjennomslag.

Men flere viser til at økte bevilgninger til kollektivtrafikk må kompenseres med like store bompengekutt. Flere Frp-kilder sier at de mener den opprinnelige skissen legger opp til en veldig stor satsing på kollektivtransport, og de skulle gjerne sett at mer penger i stedet ble brukt på å redusere bompenger.

Når Venstre nå vil justere skissen enda mer i retning av kollektivtrafikk, er Frp redde for at bomseieren deres skal bli for liten.

Flere Venstre-kilder har likevel troen på at de kommer til å bli enige om en løsning.

Grande: Ikke tema å forlate regjeringen

Som kultur- og likestillingsminister var Venstre-leder Trine Skei Grande på åpningen av sykkelrittet Ladies Tour of Norway i Halden onsdag kveld.

Der avviste Venstre-lederen at det er aktuelt å gå ut av regjering om de ikke får løst bompengestriden med Frp.

– Når vi sitter i regjering sammen, så må vi bli enige om å legge fram et budsjett. Og det tror jeg vi skal klare, svarer Grande som ikke vil si noe om bompengeskissen.

– Er det et tema å gå ut av regjering?

– Nei.

Grande hevder tonen med Solberg og Jensen fortsatt er god.

– Vi har klart å finne til gode løsninger i denne regjeringen hvert eneste år i hvert eneste budsjett. Der vi sørger for at vi får ned biltrafikken i byene, sørger for bedre kollektivløsninger og der vi også har kuttet bomprosjekter, spesielt i distriktene der det ikke har noen trafikkregulerende målsetting. Den balansen tror jeg vi kan finne igjen, sier Grande til NRK.

Siv Jensen skriver på Facebook at hun har forhandlet ferdig, og nå er ute i marka med familien.

Frp og jeg har forhandlet oss ferdig. Men det er andre ting som er viktig også. Derfor er jeg en tur i marka med familien.

Publisert av Siv Jensen Onsdag 21. august 2019

Endret planene

Venstre diskuterte bompengestriden på et gruppemøte onsdag formiddag.

Etter det NRK erfarer, er planen nå at Trine Skei Grande skal ta med seg kravene til de andre partilederne. Erna Solberg kom tirsdag hjem fra Island en dag tidligere enn planlagt for å forhandle videre. Onsdag avbrøt også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad et valgkamparrangement på Sørlandet.

SISTE NYTT

Siste meldinger