Hopp til innhold

Venstre har ikke gitt opp budsjettet

– Nå har vi jobbet døgnet rundt i mange dager. Vi håper fortsatt på en budsjettavtale. Avtaler er alltid best, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Fredag kveld budsjett

TØFF TID: Budsjettforhandlingene har pågått i over fire uker uten en løsning.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Begge partiene som skulle garantere mindretallsregjeringen et flertall for budsjettet har brutt forhandlingene denne uken. Venstre var først ute på tirsdag, og dagen etter brøt også KrF.

– Vi har hatt masse møter. Vi prøver virkelig å finne en løsning, selv om det ikke er lett. Nå har vi jobbet døgnet rundt i mange dager. Vi håper fortsatt på en budsjettavtale, sier Trine Skei Grande til NRK.

– Avtaler er alltid best, gjentar hun.

Nå har Grande lukket døren til kontoret der hun sitter med rådgiverne sine.

– Vi kan ikke snakke nå, vi jobber, sier hun.

– Alt er mulig

Knut Arild Hareide har heller ikke gitt opp en firepartiløsning lørdag formiddag. Han sier til NRK at alt er mulig når han går ut av kontoret sitt etter lørdagsjobbing med sine nærmeste rådgivere.

– Er det fortsatt fire partier som ønsker en avtale?

– Ja, det er det, sier han og haster alvorstynget ut av Stortinget.

Hareide budsjettlørdag

KRF: Knut Arild Hareide styrter ut fra Stortinget etter møte med sine egne rådgivere på kontoret.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bakgrunnen for konflikten er budsjettavtalen med KrF og Venstre i fjor, der regjeringen lovet et grønt skatteskifte i 2017-budsjettet som skulle gi betydelige reduksjoner i klimagassutslippene.

Hvis det blir fire partier kan det fortsatt være mulig med en avtale, men det kan også bli en løsning ved at partiene stemmer subsidiært for regjeringens budsjettforslag etter deres egne forslag har falt.

Å stemme subsidiært betyr stortingsmedlemmene stemmer for sine egne saker i første runde, men når de ikke får flertall velger de å stemme annerledes. Da kan for eksempel Venstre og/eller KrF velge å stemme på budsjettet til regjeringen. Signalet de da sender er at de ikke er enige, men at det er bedre med regjeringens budsjett enn regjeringskrise.

Hariede 48 timer før budsjettfrist

HASTVERK: Knut Arild Hareide har mye han skal ha gjort i løpet av de neste 48 timene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kan KrF redde Frp alene?

Frp-kilder tror ikke at KrF kan si nei til det nyeste forslaget. Selv om bilpakken (se faktaboks) står urørt, mener de at sentrum har fått innfridd en rekke klimakrav. Etter det NRK forstår er det nyeste tilbudet fra regjeringen på nærmere sju milliarder.

For Erna Solberg og Høyre står troverdigheten som styringsparti på spill om regjeringen faller. I Frp ser man bare oppsider uansett utfall av budsjettdramaet.

– Om vi må gå, så viser det at vi er mer opptatt av innholdet i politikken enn av svarte biler. Og om vi får en budsjettavtale der bilpakken består, så viser det at vi får gjennomslag, sier én i stortingsgruppen til Frp.

For KrF er dilemma annerledes.

KrF har alltid gjentatt at målet er en løsning med alle fire partier. Å redde en regjering med Frp alene vil sende et merkelig signal etter landsstyret vedtok å kaste Frp ut av regjeringslokalene ved neste valg.

På den andre siden vil de ikke havne i en situasjon der de må sende regjeringen ut i krise for å ikke støtte et budsjett. Spesielt hvis regjeringen legger frem et budsjettforslag med mange av KrFs hjertesaker. Hvis KrF skal få det som de vil må de få med Venstre på en budsjettavtale, enten nå eller på mandag.

AKTUELT NÅ