NRK Meny
Normal

Hun har de mest utro velgerne i landet

Under halvparten av dem som stemte på Venstre sist stortingsvalg sier de vil gjøre det samme dersom det var valg i morgen. Ingen andre partier har like illojale velgere.

Trine Skei Grande med hånden i ansiktet

LAV LOJALITET: Trine Skei Grande vil trolig bruke mye tid på å snakke om Venstres gjennomslag når partiet samles til landsmøte i helgen. Håpet er fokus på politiske seire kan vinne tilbake velgere de har tapt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi må bli dyktigere til å holde på velgerne våre, erkjenner Venstre-leder Trine Skei Grande.

På NRKs partibarometer for april har Venstre en oppslutning på 4,6 prosent, mot 5,2 i stortingsvalget i 2013. Bakgrunnstallene viser at Venstre har mye å hente på å vinne tilbake velgere de har tapt.

Mange usikre

Bare 48 prosent av de spurte som stemte Venstre for tre år siden, svarer at de vil stemme det samme ved neste valg. Til sammenligning har Senterpartiet, som har de mest trofaste velgerne blant stortingspartiene, en lojalitet på 81 prosent.

Velgerlojalitet

Parti

Velgere som vil stemme på det samme parti som ved sist stortingsvalg

Ap

79,10 %

Frp

80,70 %

Høyre

70,70 %

KrF

80,40 %

Rødt

81,40 %

Sp

81,20 %

SV

68,20 %

Venstre

47,70 %

MDG

64,50 %

Andre

37,00 %

Kilde: Norstat for NRK, periode 5. april til 11. april. 970 intervjuer

Venstre har også høyest andel usikre velgere. 27 prosent av dem som oppga at de stemte på Venstre i 2013, sier at de ikke vet hvem de skal stemme på.

– Vi er tydeligvis veldig gode til å skaffe nye velgere, og ikke like gode til å holde på dem, sier Grande.

Hun mener Venstre må bli flinkere til å forklare egne velgere «hvor god uttelling de får dersom de stemmer på oss». Samtidig sier hun at partiet må innse at deres velgere er mer vinglete enn andre.

– Som et liberalt sentrumsparti plassert i sentrum i norsk politikk, så må vi nok finne oss i å ha en større strøm inn og ut enn de andre tradisjonelle fløypartiene. Vi kommer til å ha en litt lavere lojalitet enn andre, sier hun.

Går til Ap

Den analysen deler professor i statsvitenskap, Bernt Aardal. Venstres velgere er rett og slett ikke særlig pålitelige hva partipreferanser angår.

– Det er urbane, høyt utdannede velgere som egentlig kan vippe litt begge veier. Eksempelvis var omtrent en tredjedel av Venstres velgere ved siste stortingsvalg tidligere arbeiderpartivelgere. Men disse velgerne har i stor grad gått tilbake til Arbeiderpartiet etter valget i 2013.

Meningsmålingen Norstat har utført for NRK viser at 13 prosent av dem som stemte Venstre i 2013, vil stemme nettopp Ap dersom det var valg i morgen.

Torsdag kunne NRK fortelle at en rekke lokale Venstre-topper frykter at samarbeidet med Frp koster partiet mange velgere . Også Aardal tror rollen som støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen kan gjøre velgerjakten ekstra vanskelig for Venstre framover.

– Det å være støtteparti for en regjering som i viktige spørsmål står et stykke unna Venstre, det er nok en ekstra utfordring i denne tiden her. Og det gjelder jo ikke bare miljøpolitikken, men også i flyktning- og asylspørsmål, sier han.

Ifølge Grande risikerer partiet å miste velgere uansett hvilken vei de går.

– Jeg tror alle samarbeid påvirker lojaliteten. Samme hvem man samarbeider med, så vil det være noen som ikke liker det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger