Venstre girer opp klimakampen – vil ha dyrere bensin

Venstre tapte slaget om dyrere drivstoff i budsjettforhandlingene. Nå legger de kravet på bordet når samarbeidspartiene gjør opp status i Nydalen.

Trine Skei Grande smiler og blir intervjuet av journalister

GRØNN: – Mitt budskap er at vi må få til det grønne skiftet, vi må skape flere grønne arbeidsplasser, og da må vi være villige til å bruke skatte- og avgiftssystemet for å få til det, sier Trine Skei Grande.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Trine Skei Grande minner om at regjeringen har forpliktet seg til å gjennomføre et grønt skatteskifte.

– Da må blant annet CO2en i bensin og diesel bli dyrere, sa Venstre-lederen da hun møtte statsminister Erna Solberg (H) til debatt i Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Tirsdag holdes det halvårige møtet mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF. De siste seks månedene skal oppsummeres, og temaer som kan bli vanskelige framover skal drøftes.

Lavere skatt på arbeid, høyere skatt på forurensing

Venstre er krystallklare på hva som blir viktigst for dem. Når regjeringen skal legge rammene for neste års statsbudsjett, håper støttepartiet at Høyre og Frp gjør alvor av det grønne skriftet.

Statsminister Erna Solberg

FORSKJELL PÅ DRIVSTOFF: – Vi har forpliktet oss til et system som vrir mer mot miljøvennlige løsninger. Noe bensin og diesel er veldig CO2-fiendtlig, mens det finnes andre, mer miljøvennlige dieselformer, sier Erna Solberg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det handler om å prise det å forurense, og gjøre det billigere å bidra til å skape arbeidsplasser og jobbe i det norske samfunnet, sier Grande.

Solberg er enig i prinsippet. Men betyr det at hun og resten av regjeringen har forpliktet seg til høyere avgifter på drivstoff?

– Vi har hele tiden sagt at vi skal komme lengre på det grønne skiftet, vi skal sørge for å komme lengre i å gjøre Norge til et lavutslippssamfunn. Det ligger som en plattform. Men å si ja til enkeltbitene av disse forslagene nå, det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Solberg.

Nei fra Frp

Regjeringspartner Frp er mer direkte i talen.

– Avgiftene på bensin og diesel i Norge er allerede på et ekstremt høyt nivå. Det er ingen automatikk i at de skal øke ytterligere, sa finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi til NRK mandag morgen.

I budsjettforhandlingene før jul fikk han og Frp viljen sin. Tross iherdige forsøk fra Venstre ble det ingen økning i drivstoffavgiften. I stedet endte samarbeidspartiene opp med en omstridt flypassasjeravgift.

Fremskrittspartiets nei til dyrere bensin og diesel gjør likevel ikke at Venstre vurderer å vende seg mot Arbeiderpartiet etter neste valg.

– Jeg hører hvordan de argumenterer mot grønne avgifter, og jeg hører hvordan de nærmest sjikanerer Frp for å ha stemt for Venstres forslag. For meg er det vanskelig å tro at noen som har en sånn tone rundt det grønne skatteskiftet er noen vi kunne klart å blitt enig med, sier Grande.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger