Hopp til innhold

Venstre går inn i regjeringsforhandlinger

Venstre sier ja til regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Statsminister Erna Solberg (H) kaller beslutningen historisk.

Lørdag kveld annonserte Venstre-leder, Trine Skei Grande, at partiet har tatt stilling til regjeringsspørsmålet.

På en pressekonferanse fortalte Skei Grande at partiet nå går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Å få til en regjering på borgerlig side kommer til å være vanskelig. Men vi skal gi det en sjanse, uttalte Grande.

Partiet har vært samlet til landsstyremøte denne helgen, og det viktigste spørsmålet har vært om partiet skulle gå inn i forhandlingene eller ikke. Alternativet var å fortsette som samarbeidsparti – med eller uten en samarbeidsavtale.

Partilederen lovte at egenarten til Venstre ikke ville flytte seg i de kommende forhandlingene. Grande sier at planen er å begynne de historiske regjeringsforhandlingene etter nyttår, og at de går inn i samarbeidet med god backing og høye forventninger fra eget parti.

– Vi vil ha en grønnere regjering og en rausere regjering, sa Venstre-lederen.

– Jeg har stor respekt for at det er uenighet i Venstre om at dette er riktige veien å gå. Men jeg ber dere om å gi meg og stortingsgruppen en sjanse, uttalte Skrei Grande.

Venstre med konklusjon om regjeringssamarbeid.

– Historisk

Statsminister Erna Solberg kaller beslutningen et historisk steg for Venstre. Hun er glad for beslutningen, men presiserte at ingenting er endelig klart. Solberg sa også at ingen statsråder sitter trygt nå som partiene skal inn i forhandlinger.

– Slik er det når man går inn i forhandlinger om regjeringsplattform, da henger alt sammen med alt, sa hun.

– Helt siden forhandlingene i Nydalen i 2013 har disse partiene klart å finne en veldig god politikk. Vi vet hvor våre felles punkt ligger. Jeg tror vi kan finne gode løsninger sammen, uttalte statsministeren under pressekonferansen.

Hareide: – En ny situasjon

KrF valgte tidligere i høst å ikke inngå en ny formell samarbeidsavtale på borgerlig side, slik de fire partiene hadde forrige stortingsperiode.

Hareide sier at han forventer at Venstre nå går inn i regjering, siden de har bestemt seg for å gå i regjeringsforhandlinger.

Han mener det vil gi en ny situasjon for KrF.

– Det er klart det blir en ny politisk situasjon i Stortinget. Vi får nå tre partier i regjering. Fortsatt er det sånn at skal de tre partiene ha flertall, trenger de et parti til å samarbeide med. Vi i KrF ønsker å være konstruktive, være et konstruktivt opposisjonsparti, og håper å få til gode samarbeid med regjeringen, sier Hareide til NRK.

– Heldigvis uten flertall

Fungerende parlamentarisk leder i SV, Kari Elisabeth Kaski, har følgende kommentar til Venstres beslutning om å gå inn i regjeringsforhandlinger.

– Dette blir en regjering for de få som allerede har mer enn nok. Heldigvis vil den ikke ha flertall i Stortinget. SV kommer til å ta kampen mot smålige kutt, for lavere klimagassutslipp og for at familier med syke unger skal få mer trygghet og bedre hjelp, sier hun.

Uenigheter

I sonderingsprosessen har partiledelsen besøkt rundt 50 av Venstres lokallag, og det har vært delte meninger på om partiet skal gå inn i, eller stå utenfor, regjering.

Olav Kasland, Venstre-ordfører i Bø i Telemark har tidligere uttalt at han mener partiet burde holde seg utenfor en regjering med Høyre og Frp.

– Jeg har vært tydelig på dette tidligere, og jeg er like tydelig nå. Jeg er skuffet, sier han til NRK lørdag kveld.

Kasland har tidligere vært bekymret for at partiet nå må forsvare regjeringspolitikken utad.

– Jeg frykter at dette kan gå utover lokalvalget i 2019. Vi er avhengige av lokale ildsjeler for å holde organisasjonen i gang, og i Bø i Telemark og andre plasser vil dette være en kjempeutfordring, sier han.

Venstre gruppemøte.

INNKALTE TIL MØTE: Venstre-ledelsen innkalte til gruppemøte på Stortinget fredag ettermiddag, i forkant av helgens landsstyremøte. Her: Nestleder Ola Elvestuen og partileder Trine Skei Grande.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

AKTUELT NÅ