Hopp til innhold

Venstre går begge veier

I Bergen åpner Venstre for Frp-samarbeid og snur ryggen til Ap. I Trondheim er situasjonen helt motsatt.

Bergen og Trondheim

VIL HA MAKT: Venstre ser mot høyre i Bergen og mot venstre i Trondheim. – Det er fordi Venstre ønsker en maktposisjon, sier partiets leder i Trondheim.

Foto: Fotomontasje / NRK

«Venstre sier ja til Frp», melder Bergens tidene. «Venstre åpner for forhandlinger med Ap», skriver Adresseavisen i Trondheim samme dag.

– Frp viser seg pragmatiske de stedene de har makt, de viser at de tar ansvar. Det gjør dem til en mer troverdig samarbeidspartner, sier Venstre-leder i Bergen, Stian Skår Ludvigsen, til NRK.

Stian Skår Ludvigsen

MOT FRP: Stian Skår Ludvigsen i Bergen Venstre sier de kan samarbeide med Frp etter valget i 2015.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK
Jon Gunnes Venstre

MOT AP: Jon Gunnes i Trondheim Venstre sier de kan samarbeid med Ap etter valget i 2015.

Foto: Presse

Han åpner for at partilaget i Bergen skal gå inn for et historisk byrådssamarbeid med Fremskrittspartiet etter valget neste år.

Et slik samarbeid har de derimot lite tro på i trønderhovedstaden. Der åpner Venstre for første gang for å styre byen sammen med Arbeiderpartiet.

– I Trondheim ser vi at Arbeiderpartiet i flere saker har beveget seg mot sentrum. Hvis vi klarer å få SV ut av samarbeidet, og bidrar til å dra politikken mer mot sentrum, så har vi en visjon i forhold til det, sier Venstre-leder i Trondheim, Jon Gunnes.

Makt viktigere enn partifarge

Selv om venstretoppene i Norges nest største og tredje største by vender seg mot ulike samarbeidspartnere, er de fulle av forståelse for hverandre.

Slik de ser det blir ikke Venstre mer «rødt» med Ap-samarbeid eller mer «blått» med Frp-samarbeid. Ifølge lokalpolitikerne dreier det seg om ett enkelt spørsmål: Hvor får Venstre mest gjennomslag for sin politikk?

– Det viser at vi er et sentrumsparti. Vi ønsker å trekke partier til venstre og høyre for oss i vår retning. Jeg forstår godt at Trondheim, dersom det ikke blir borgerlig flertall, ønsker mer innflytelse, sier Ludvigsen i Bergen.

– Det er fordi Venstre ønsker en maktposisjon. Som i Bergen, så ønsker vi å utøve makt framfor å sitte i opposisjon, istemmer Gunnes i Trondheim.

– Frp har nærmet seg oss

Før lokalvalget for tre år siden fattet Bergen Venstre et vedtak som i praksis forbød de folkevalgte å forhandle med både Frp og Ap. Partiet skulle kun forhandle med Høyre og KrF. Dersom det ikke gikk, skulle de gå i opposisjon.

Venstre sto derfor utenfor da Høyre, Frp og KrF gikk i byråd sammen i 2011.

KrF trakk seg imidlertid etter en opprivende krangel om bybanen i sommer, og Frp og Høyre styrer nå et mindretallsbyråd.

Men etter valget i 2015 kan det bli lettere å danne flertall på borgerlig side.

Neste uke skal Venstre i Bergen holde et ekstraordinært årsmøte der de trolig fjerner «forbudet» mot å søke flertall med andre enn Høyre og KrF.

– Prinsipielt sett så liker vi ikke å blande oss inn i de folkevalgtes mandat. Så det vi gjør nå er å fatte et vedtak som går mer tilbake til normaltilstanden, sier Ludvigsen.

– Men det har vel ikke vært normalen for Venstre i Bergen å samarbeide med Frp?

– Nei, avstanden har vært veldig mye større. Nå har Frp beveget seg mer i retning av oss. Det har gjort det lettere for oss å samarbeide med dem.

Ludvigsen hevder Frp har kommet Venstre mer i møte både når det gjelder bybanen og sprøyterom for narkomane. Et samarbeid med Ap har han liten tro på.

– Da må forhandlingene med de borgerlige strande fullstendig. Jeg har vanskelig for å forestille meg at Høyre og Frp ikke vil komme oss i møte, og heller gå i opposisjon, sier venstrepolitikeren i Bergen.

Tviler på Frp-samarbeid

Hans partikollega i Trondheim, Jon Gunnes, har et helt annet utgangspunkt før valget neste år.

– Vi er veldig skeptisk til å styre med Frp i Trondheim. Vi har aldri klart å samarbeide tett med Frp når det gjelder budsjett og miljøspørsmål, sier han til NRK.

Gunnes understreker at Venstre vil sørge for en borgerlig ordfører i Trondheim dersom det blir borgerlig flertall. Men lite tyder på at det vil skje.

I Trondheim ligger de rødgrønne langt foran de blå på en fersk måling Respons har utført for Adresseavisen. Hele 44,7 prosent av de spurte sier at de vil stemme på Arbeiderpartiet etter elleve år med Rita Ottervik (Ap) som ordfører.

Etter valget i 2011 inngikk Arbeiderpartiet, SV, Sp, Miljøpartiet De Grønne og KrF en samarbeidsavtale i Trondheim. Tross invitasjon fra Ottervik, valgte Gunnes og Venstre å bli stående utenfor.

Neste år kan Venstre snu ryggen de borgerlige og velge makt med Ap.

– Vår førsteprioritet for øyeblikket er et samarbeid med Høyre og Venstre alene, men det er svært usannsynlig at vi får flertall. Da må vi sitte i evig opposisjon, eller tenke nytt. Gjennom et samarbeid med Ap kan vi vri politikken mot sentrum, sier Gunnes.

AKTUELT NÅ