Hopp til innhold

Venstre: Beredskapen for blodgivning er for dårlig

Venstre vil gjøre det enklere å gi blod, og etterlyser nasjonal styring. Wenche Stensvold takker de 375 blodgiverne som har vært med på å holde henne i live.

Blodgiver

Norge trenger minst 25.000 nye blodgivere (Illustrasjonsfoto)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Wenche Stensvold (41) var sykepleierstudent da hun fikk akutt leukemi. Den tidligere proffsyklisten har hatt kreft seks ganger. For å bli frisk, trengte hun blod fra blodgivere. Mye blod.

Wenche Stensvold

Wenche Stensvold oppfordrer alle som kan til å gi blod.

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

– Det er jo helt fantastisk at 375 personer har vært involvert for at jeg skulle få leve, sier Stensvold. Hun er ambassadør for Blodbanken i Oslo, og stiller gjerne opp for å rekruttere flere blodgivere.

Blodet kom med buss

Men, selv om blod kan redde liv, er det ingen selvfølge at det er tilgjengelig. Stensvold forteller om et julebesøk i hjembyen Kristiansund. Hun ble plutselig dårlig, og på sykehuset fant de ut at det var en blodforgiftning. Blodprosenten sank raskt, hun trengte blodoverføring.

– Jeg skulle få blod fra Trondheim, for de hadde ikke egen blodbank i Kristiansund. Det skulle komme med Hurtigruten, men så ble det så dårlig vær at båten ble innstilt, forteller hun.

Blodet kom med buss dagen etter.

– Så jeg fikk blod på julaften, faktisk. Det var en veldig fin julegave, sier Stensvold.

Les også: Vil du bli blodgiver?

Venstre vil ha «bank-id» for blodbank

Det er helseforetakene som eier blodbankene rundt omkring i landet. Men en registrert blodgiver kan ikke gi blod hvor som helst. Kjetil Kjenseth (V) bruker terroranagrepet 22. juli 2011 som eksempel.

Ketil Kjenseth (V)

Ketil Kjenseth (V) liker ikke situasjonen for blodforsyning i Norge.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Folk ble oppfordret til å komme og gi blod i Oslo, sier han. Men mange kom forgjeves, fordi de ikke var registrert som blodgiver i hovedstaden.

– De 30 blodbankene er som små, lokale sparebanker som har sine blodgivere. Og de kan ikke gi på tvers, sier Kjenseth.

Nå går Venstre inn for å opprette et nasjonalt blodgiverarkiv, og et giverkort som gjelder i hele landet. Det viktigste er at Norge tar sitt beredskapsansvar på større alvor, heter det i forslaget.

Ute å kjøre

Norge har rundt 100.000 blodgivere, og mangler minst 25.000 for å kunne dekke en krisesituasjon.

– Vi er såpass ute å kjøre når det gjelder mangel på blod, digitalisering og kunnskap, at vi er nødt til å få på plass en nasjonal forvaltning, mener Kjenseth.

Leder i Røde Kors Blodprogram, Tor Ole Bergan, er enig i at beredskapen er for dårlig. Særlig i ferier og rundt høytidene sliter så å si alle blodbankene med å få nok givere. I vinter har influensaen vært et problem.

– Folk møtte ikke opp fordi de var syke, og blodbankene rundt omkring i landet måtte etterlyse friske blodgivere, sier Bergan.

AKTUELT NÅ