Hopp til innhold

Venstre dropper Frps pensjons- og bompengeløfter

Venstres alternative statsbudsjett stryker to av Fremskrittspartiets fremste hjertesaker: Løft for pensjonistpar og billigere bompenger.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik

IKKE NÅ: Mandag legger Venstre fram sitt alternative statsbudsjett. Terje Breivik mener regjeringen ikke kan ta seg råd til Fremskrittspartiets bompengereform.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi er veldig forsiktige med å prioritere ting som fører til store, nye, faste utgifter i statsbudsjettet. Nå er det utrolig viktig å bruke pengene på ting som sikrer sysselsetting, verdiskapning og omstilling, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til NRK.

– Fordyrende

I april i år lanserte en smørblid samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen regjeringens bompengereform. Bak det lange ordet «rentekompensasjonsordning for bompengelån» lå et løfte om at staten skal ta en større del av regningen slik at bilistenes bompengeutgifter blir lavere.

I budsjettforslaget for neste år er det satt av 400 millioner kroner til ordningen. Men Venstre frykter at beløpet blir langt høyere i årene som kommer.

– Faren er stor for at det vil øke betydelig. Hovedgrunnen til at vi er imot er at det er fordyrende, og det vil binde opp framtidige statsbudsjetter i 15 år framover, sier Breivik.

Men det er ikke bare når det gjelder bompenger at Venstres alternative budsjett fjerner en av Fremskrittspartiets kjernesaker.

Har forpliktet seg

Da statsbudsjettet ble lagt fram 7. oktober kunne Siv Jensen kvittere ut valgløftet om at gifte og samboende pensjonister skal få beholde mer av pensjonen sin selv.

Dersom regjeringen får det som de vil, skal den såkalte avkortningen endres fra 85 til 90 prosent fra 1. september neste år. Dette koster 900 millioner kroner i 2016, mens årseffekten er 2,7 milliarder.

Siden sist vi møttes, så har Fremskrittspartiet fått gjennomslag for en av våre viktigste hjertesaker gjennom mange år. På utallige møter gjennom mange år, så har vi snakket om hvor urettferdig det er at pensjonister skal få mindre i pensjon fordi de er gifte eller bor sammen.

Siv Jensen / Landsstyretale 25.10.15

Under forhandlingene i Nydalen sørget Frp for at punktet om avkortning ble en del av samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene. Men Venstre vil vente.

– Venstre står selvsagt ved lag samarbeidsavtalen, men dette er ikke tidspunktet for å innføre noe sånt. Vi kommer til å argumentere for at dette må vi komme tilbake til i 2017-budsjettet, sier Breivik.

Krevende forhandlinger

Dermed går begge støttepartiene rett i strupen på Frps hjertesaker i sine alternative statsbudsjettet. Også KrF dropper bompengereformen. Når det gjelder avkortning for pensjonistpar foreslår de at det skal innføres trinnvis over to år.

Til uka starter budsjettforhandlingene.

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald Tom Nesvik, sier til NRK at alle slike forhandlinger «har en tendens til å bli relativt krevende».

– Hva synes du om at Venstre verken vil ha kompensasjonsordning eller innfri pensjonsløftet?

– Frp er selvsagt uenig i disse tingene. Dette er Venstre sitt forslag, og så får vi sette oss ned i Stortinget for å prøve å forhandle frem et budsjett som er til det beste for landet.

AKTUELT NÅ