Hopp til innhold

Venstre åpner for skatt på arv

Målet om å fjerne formuesskatten er fjernet i Venstres utkast til nytt program. Samtidig ber de partiet vurdere å gjeninnføre skatt på arv.

Nestleder i Venstre, Terje Breivik

TO MÅL: Nestleder i Venstre sier partiet har to mål for skattepolitikken: Bidra til at næringslivet kan skape arbeidsplasser og forebygge ulikhet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Både arveavgiften og formuesskatten har en sosial utjevnende effekt, og vi prøver nå å ha to tanker i hodet samtidig, sier lederen for programkomiteen og Venstres nestleder Terje Breivik.

Dagens programformulering om å «på sikt fjerne formuesskatten» er ikke å finne i programutkastet han lanserer torsdag.

– Hvis du beholder en formuesskatt som treffer de rikeste av de rike, så får du også en sosial utjevning, at også de må bidra til fellesskapet.

Men målet om kutt står fast. Venstre er særlig opptatt av at norske bedriftseiere ikke blir straffet.

Forslag om økt skatt på bolig

Programkomiteen har ikke klart å bli enige om hvordan formuesskatten skal se ut, og presenterer to ulike løsninger som partiet skal ta stilling til.

Det ene alternativet går ut på en gradvis økning i bunnfradraget, og mer skatterabatt på aksjer.

Alternativ to er mer radikalt. Der går de inn for at Venstre vil:

  • Likebehandle alle formuesskatteobjekter i formuesskatten.
  • Skattlegge kapitalinntekter som i dag er unntatt beskatning, som fordelen ved å eie egen bolig.

Forslaget åpner for å øke skattene på boligen folk bor i, og møter trolig hard motstand i partiorganisasjonen.

Det kan også bli debatt rundt forslaget om å utrede en ny skatt på arv etter at den gamle arveavgiften ble fjernet i 2014.

Venstre vil utrede modeller for en arveavgift som bidrar til omfordeling, men samtidig gjør det mulig med et generasjonsskifte i familiebedrifter.

Programutkast, Venstre

Breivik understreker at Venstre aldri kommer til å støtte en arveavgift som ligner den gamle.

– Den hadde store negative konsekvenser. Den gjorde generasjonsskifter i næringslivet nærmest umulige. Samtidig er det ikke tvil om at en del formuer som blir arvet kan ha en sosial slagside.

Skatt på arv har vært et hett tema i det siste. Under NRK partilederdebatt i Arendal oppfattet både VG og NRK at Ap-lederen avviste all form for skatt på arv.

– At Arbeiderpartiet ikke er villig til å gå inn i denne typer debatter med et åpent sinn, synes jeg virker litt rart, sier Breivik.

– Vi har avklart at vi ikke gjeninnfører den arveavgiften som ble avskaffet. – Men en annen? – Nei, vi har ikke fremmet forslag om det. – Men kan dere komme til å gjøre det? – Nei, sier jeg. Men formuesskatt er viktig. Arv blir jo en del av formuen, men det disse vil er å avvikle både arveavgiften og formuesskatten.

Jonas Gahr Støre / Partilederdebatten i NRK 18.08.16

Finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen, svarer slik på om Ap har lukket døren til arveskatt for godt.

Marianne Marthinsen

OPP: Marianne Marthinsen i Ap sier formuesskatten skal opp dersom Ap vinner valget.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det vi har sagt er at vi ikke kommer til å gjeninnføre arveavgiften. Og så er det sånn at når du arver, så blir arven til formue, og det er et veldig viktig prinsipp for oss at formue skal beskattes i Norge.

Les også: Beskyldte Støre for tåkeprat - nekter selv å svare om skattekutt

Ap: – Ny retning fra Venstre

Ap-politikeren er derfor er glad for at Venstres programutkast ikke går inn for å fjerne formuesskatten helt.

– Det Venstre skisserer her er en helt annen retning enn det de har stått for de siste tre årene, som støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen. Så langt i denne stortingsperioden har de stemt for kutt på 7 milliarder kroner i formuesskatt og arveavgift, og har jo gjennom det effektivt bidratt til å øke forskjellene i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger