NRK Meny
Normal

Venstre + Frp = Sant

En stemme på Venstre er en stemme for flere Frp-ordførere, advarer SV og Arbeiderpartiet foran kommunevalget.

FrP-leder Siv Jensen og Venstre-leder Lars Sponheim
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Venstre har bidratt til å gjøre Frp stuerene i norsk politikk ved å samarbeide med dem både nasjonalt og i flere byer. En stemme til Venstre er et klart bidrag til flere Frp-ordførere og markedsorientering av norske kommuner, sier SVs nestleder Audun Lysbakken.

SV varsler at partiet vil kjempe mot at Frp får mer makt i kommune-norge etter høstens valg. Frp har som mål å vinne flere enn 100 ordfører-kjeder til høsten. Skal partiet klare et slikt ordfører-skred må blant andre Venstre støtte Frp i mange kommuner.

- Venstre er blitt borgerlighetens gode samvittighet. De kjemper for miljø og for flyktningers rettigheter, men samarbeider med partier som mener det stikk motsatte. Venstre har etablert seg som en del av høyresiden som er avhengig av Frp, sier Lysbakken.

Årets kommunevalg kan fort bli en kamp mellom de rød-grønne og de andre partiene. Arbeiderpartiet har bedt sine lokallag styre unna Frp-samarbeid, men venstre-leder Lars Sponheim vil ikke gi en slik ordre til sine lokallag.

I Oslo var Venstre fødselshjelper for Høyre/Frp-byrådet. Og Oslo Arbeiderparti beskriver Venstre som en viktig grunn til at hovedstaden styres av Fremskrittspartiet.

- Frp kan vanskelig finne en mer lojal støttepartner enn Venstre. Og en stemme på Venstre kan fort bli en garanti for at Frp fortsetter i byrådsposisjon, sier Aps byrådslederkandidat Rune Gerhardsen.

Venstrefolket avviser at partiet har gjort Frp stuerene i norsk politikk, men innrømmer at det i noen kommuner samarbeider med Frp i enkelte saker.

- Det er riktig at vi har blitt enige med Frp i flere budsjettsaker, men vi er samtidig en garantisk mot at Frp får plass i byrådet i Bergen, sier gruppeleder Anders Skoglund.

Også i hovedstaden vil Venstre fremstå som kritikere av Frp, men toppkandidat Ola Elvestuen vil ikke garantere kamp mot Frp-byrådet etter kommunevalget. 
- En stemme på Venstre i Oslo betyr mer venstrepolitikk. Vi bruker de flertallene vi trenger for å få gjennomslag for våre forslag innen kollektiv- og kulturpolitikken. Samtidig er Venstre et borgerlig parti, så et borgerlig flertall i Oslo betyr et borgerlig flertall.

- Så du har ikke problemer med å samarbeide med et byråd der Frp har en viktig rolle?
- Jeg skal bruke all min makt for at Venstre skal få gjennomslag for sin politikk. Det er det viktigste for meg, ikke å gi garantier, sier Elvestuen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger