Hopp til innhold

Venner frykter noe alvorlig skal skje søstrene som har reist til Syria

Venner av søskenparet som er reist for å delta i Jihad i Syria er redde for at jentene ikke har forstått hva de har begitt seg ut på. – Vi er redde for at noe alvorlig skal skje dem, sier vennene til NRK.

Bærum kommune

Søstrene på 16 og 19 år som er etterlyst etter å ha reist til Syria for å delta i Jihad er vokst opp i Bærum kommune.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Et søskenpar på 16 og 19 år er meldt savnet og etterlyst internasjonalt av politiet i Norge etter at de reiste til Syria for å delta i Jihad. Jentenes far leter nå etter døtrene sine i Tyrkia, ved den syriske grensen.

NRK har snakket med 15–20 unge og voksne i miljøet rundt de to norsk-somaliske søstrene fra Bærum.

Det tegnes et bilde av to ressurssterke jenter som er oppvokst i Bærum i en integrert familie fra Somalia. Søstrene og resten av søskenflokken har deltatt som alle andre på fritidsaktiviteter skoleturer, klassefester og skoleball. Foreldrene er religiøse, men har aldri uttrykt noen ekstreme holdninger i nærmiljøet.

– Hun var en blid og glad jente som har vært med på klassefester, skoleturer og skoleball. Men for to, tre år siden forandret hun seg mye. Hun begynte å gå med hodeplagg også før hun forandret seg, sier en gutt som har gått på skole med den eldste søsteren i 10 år.

.

– Kom hjem

Nå er vennene redde for at jentene ikke har forstått hvor farlig det de har begitt seg ut på er, og de lurer på om det er noen som har tatt imot jentene i Syria.

De frykter at noe alvorlig skal tilstøte jentene, de er redde for at de skal bli misbrukt av ytterliggående muslimer til å delta i ting de egentlig ikke vil.

– Kom hjem. Det er ikke trygt å være der. Kom hjem så skal vi forsøke å forstå dere bedre, sier de.

Omgangskretsen til søstrene har sett at det har skjedd noe med jentene de siste to, tre årene.

– Vi har ikke forstått det helt. Selv om vi har sett at hun ber mer og mer og at hun går mer og mer tildekket, har vi ikke skjønt alvoret, sier en bekjent.

- Påvirket av muslimske nettsteder

Vennene tror at de er blitt påvirket av nyhetsbildet og har funnet inspirasjon på ulike muslimske nettsteder.

Storesøsteren ble påvirket av nyheten om den arabiske våren og opprørene som startet i den arabiske verden i 2011, forteller kilder. Skolekamerater forteller at det var rundt denne tiden 19-åringens religiøse holdning ble tydelig for dem.

Hun begynte å sende venner og bekjente lenker til muslimske nettsteder og oppfordret folk om å like muslimske sider på Facebook.

– Det var aldri påtrengende, men hun var ivrig etter at vi skulle forstå mer av islam og den muslimske tro. Jeg oppfattet aldri disse sidene som ekstreme. Og hun slo seg til ro med å sende oss info og invitasjon slik, sier en bekjent.

Jentene har gradvis isolert seg og vært mindre sammen med unge i nærmiljøet og har tilbrakt mer og mer tid i Oslo, hvor de har oppsøkt moskeer og andre trosfeller.

Artikkelen fortsetter

Grenseovergangen Bab al-Hawa mellom Syria og Tyrkia

Ved denne grenseovergangen leter søskenparets far etter døtrene sine.

Foto: LOUBNA MRIE / Reuters

Endret klesstil

Endringen hos de to søstrene skjedd gradvis. Fra å ha gått med jeans, begynte begge søstrene gradvis å endre klesstil.

– Etter hvert dekket de seg mer og mer til, forteller en voksen som har kjent jentene i mange år.

Den eldste jenta begynte å gå med hodeplagg. Det ble ikke benyttet hver dag i starten, men ofte. I februar i fjor begynte hun å gå med det heldekkende plagget niquab.

Ville forlate undervisningen for å be

Jentene skal ifølge NRKs kilder ha forlatt klasserom og undervisning for å be. De søkte også om tillatelse til å få fri i timen, men dette ble avvist av skolens ledelse.

Da den yngste søsteren begynte på videregående i høst, kom hun på skolen iført det heldekkende plagget niqab. Skolens ledelse ba henne ta det av seg, og det gjorde hun.

– Vi ønsker å se elevene og at de ikke skal være anonyme bak religiøse plagg, sier skolens rektor til NRK.

Rektor: Vi er i sjokk

Rektoren sier at de ikke har sett tegn på noen form for radikalisering hos den yngste jenta.

– Vi er alle i sjokk, og vi håper selvsagt at jenta kommer tilbake. Hun er en ressurssterk jente som uten problemer vil greie å fullføre videregående skole, sier rektoren.

Da den yngste jenta i våres søkte seg til videregående skole, fortalte hun at det ikke var så farlig om hun ikke fikk bra karakterer og ikke kom inn på de skolene hun ville. Årsaken var: hun skulle uansett reise til Somalia. Fremtiden hennes lå ikke i Norge.

Ville reise fra Norge

De som har kjent jentene over år har lenge forstått at de ville reise fra Norge.

– De har snakket om dette i mange år, sier en voksen som har kjent jentene. Derfor er det ingen overraskelse for oss at de er reist. Men alle har tatt for gitt at de skulle reise med familien og ikke alene for å krige. Men vi trodde at målet deres har var Somalia, sier en bekjent.

Skolens ledelse har bedt kommunen om å ta kontakt med familien for å hjelpe dem.

Den fortvilte faren følger døtrenes reiserute til Syria. Nå er han i ved grenseovergangen Cilvegózü for å finne sine tenåringsdøtre som har reist til Syria.

Intervju med faren: - Jeg kommer til å lete helt til jeg finner dem

AKTUELT NÅ