– Jeg husker godt blikket. Det ser jeg her i dag

(OSLO TINGRETT) NRK.no: Einar Opsahls gode venn forklarer at Opsahl og vennene var på vei bort fra et basketak, da Opsahl ble skutt. Vennen mener han kan identifisere tiltalte som gjerningsmannen.

Bislettdrapet

Einar Opsahl ble skutt i hodet på kloss hold ved denne taxiholdeplassen nær Bislett Stadion i Oslo.

Foto: Ole Tommy Pedersen / Scanpix

Einar Opsahl ble skutt og drept på en drosjeholdeplass på Bislett i Oslo i juni i fjor.

Politiet mente tidlig at Opsahl ble et tilfeldig offer, og at han ble skutt fordi han forstyrret en narkohandel da han tok kontakt med det han trodde var en piratdrosje. En god venn av den avdøde vitnet i rettssaken torsdag.

Han forteller at han hadde vært på en firmafest natten Opsahl ble skutt, og ble oppringt av Einar og en annen venn som hadde sittet på Café Laundromat på Bislett. Vitner forteller at Einar og den andre vennen så kom på firmafesten.

– Vi koser oss og har det hyggelig. Etter hvert som kvelden avsluttes, går vi ned mot taxiholdeplassen ved rundkjøringen.

Vitnet forteller at de tre vennene var «gode og fulle», men at de ikke var «dritings».

– Trodde vi hadde unngått bråk

Opsahls gode venn sier at han gikk i egne tanker og vurderte om han skulle avslutte kvelden eller dra videre. Da la han merke til at Einar hadde stoppet en bil i taxilomma.

– Einar har tatt noen skritt ut, og har oppdaget det han tror er en pirattaxi. Den står øverst i feltet, med nesen ned mot rundkjøringen. Jeg enser at han er på vei bort dit, uten å skjønne at han skal ta taxien. Slik jeg husker, gikk Einar og åpnet døren, på freidig vis. Han skulle et sted, han.

Vitnet sier han mener at Einar gikk inn i bilen, før han skjønner at han har tatt feil. Da kommer det en person ut av bilen, som vitnet mener virket «svært aggressiv og full av dop».

– Plutselig kommer det en fyr mot ham som er helt vill, han kommer mot som en katt mot Einar. Einar holder ham unna, han som kommer har korte armer og var ikke så stor, forklarer vitnet.

Han og den andre kameraten forsøker å roe ned situasjonen, noe vitnet trodde han hadde klart.

– Vi sier at det ikke er noen av oss som har lyst på noe bråk. Det roet seg ned rett før han andre kom, og vi trodde vi skulle gå. Vi hadde tatt tak i Einar, og prøvde å gå videre.

Skjønte ingenting

Vitnet forteller at det plutselig kommer det en bil nummer to i stor fart ned Pilestredet, og skrenser opp foran den andre bilen.

– En dør smeller igjen, og det kommer en annen person foran oss. Han er helt vill i blikket, og han kommer fram til oss, ser på oss, og han ser på oss tre rett i ansiktet. Så drar han frem et eller annet, jeg ser ikke hva det er, og vi hører en lyd. Jeg skjønner etterpå at det er et skudd, og det lukter røyk. Einar faller sammen, og blir liggende på bakken.

Vitnet forteller at han og den andre kameraten blir stående, uten å skjønne noenting. Den andre kameraten ringer 113.


– Vi prøvde å få kontakt med Einar. Vi trodde det var tull, det var en helt usaklig hendelse. Jeg følte at jeg så Einars sjel forsvinne, at den blir borte. Folk rundt skjønner ikke at han er skutt, de tror ikke at det kan ha skjedd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tingrettsdommer Ellen Meinick Martens

Tingrettsdommer Ellen Meinick Martens i rettssaken mot 30-åringen som står tiltalt for å ha drept Einar Opsahl på Bislett i Oslo startet i Oslo tingrett.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Morten Engesbak

Forsvarer Morten Engesbak forsøkte å presse vitnet på at han i politiavhør har forklart at det var flere personer som angrep Opsahl.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er han som sitter der

Viitnet blir deretter bedt om å forklare utseendet til mannen som skjøt.

– Jeg husker han ser på oss. Han hadde rund ansiktsform, ikke noe hår i ansiktet. Asiat, med Thailand-utseende. Rundere, flatere nese, ikke spiss i ansiktet som mange asiater. Han var lav og muskuløs, eller sportslig, og jeg tenkte at han hadde drevet med kampsport. Han hadde definerte muskler.

– Er han her i salen?, spør aktor Håvard Skallerud.

– Ja, det er han som sitter der, sier vitnet og peker på tiltalte.

– Er du sikker?

– Så sikker jeg kan bli.

Deretter stiller aktor Håvard Skallerud flere spørsmål om tiltaltes hårlengde, og viser fram en tegning der håret til gjerningsmannen er lenger, tegnet av vitnet selv drapsnatten. Vitnet mener likevel å kjenne igjen tiltalte på et bilde tatt på et utested samme kvelden.

Pekte ut annen person på bilder

Vitnet forteller etter hvert at han ble lettet da han så bildet av tiltalte av avisen, fordi han hadde vært redd for at politiet hadde plukket ut feil mann. Senere blir vitnet også konfrontert med at han hadde pekt ut en annen mann enn tiltalte i fotokonfrontasjon.

– En ting jeg husker veldig godt, var blikket hans. Det var veldig intenst. Det er det samme blikket som jeg ser her i salen i dag, sier vitnet, og peker på tiltalte.

Statsadvokat Håvard Skallerud

Aktor Håvard Skallerud stilte vitnet flere spørsmål om tiltaltes hårlengde.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

På spørsmål om hvorfor han pekte ut en annen person, forteller vitnet at han var usikker etter bildeutvelgelsen, og at han synes det var vanskelig å peke ut noen uten å se måten de beveget seg på.

Presset vitnet

Forsvarer Morten Engesbak forsøkte å presse vitnet på at han i politiavhør har forklart at det var flere personer som angrep Opsahl.

Vitnet sier at han nå ikke husker at det var flere personer som angrep. Engesbak er også interessert i hvorfor vitnet drapsnatten tegnet gjerningsmannen med langt hår.

– Jeg husker at det var noe som flagret. Men det jeg først og fremst bet meg merke i var ansiktsformen og blikket, sier vitnet.

Forsvarer Morten Engesbak mener også at det er rart at vitnet har forklart seg annerledes når det gjelder håret. Vitnet har i politiavhør forklart at mannen hadde «halvlangt», og «flagrende» hår.

Forsvarerne leser opp en forklaring vitnet på et tidligere tidspunkt har gitt av mennene som var involvert i krangelen ved drosjeholdeplassen. Her kommer det frem at at vitnet har beskrevet en av dem som var involvert i krangelen, en annen en gjerningspersonen, som en person med kort hår. Det har også den tiltalte.

– Så litt urettferdig ut

I rettssaken i Oslo tingrett torsdag hadde aktoratet også kalt inn flere vitner som var i området drapsnatten.

Det første vitnet jobber med å levere aviser, og forklarer at han kjørte rett forbi drosjeholdeplassen før drapet skjedde. Han ble da vitne til det han kaller et høylydt basketak. Vitnet mener han så en høy, blond mann holde en mindre, asiatisk mann fast.

Vitnet forklarer at han tror det var Einar Opsahl som holdt den andre fast.

- Det så litt urettferdig ut, for han var så mye større, sier avissjåføren. Han kjørte videre etter en stund, og så ikke at Opsahl ble skutt.

Den tiltalte har hevdet at gjerningsmannen kom i en tredje bil, som plasserte seg mellom de to bilene som allerede stod på plassen.

– Det var det ikke plass til, sier vitnet på spørsmål fra aktor om dette kan stemme.

– Vurderte å kontakte politiet

Neste vitne var på vei hjem fra jobb på sykkel, da han oppfattet høylydt krangel fra drosjeholdeplassen.

– Det så veldig voldsomt, i tillegg til at det kunne eskalere. Det var veldig mye bråk, og det så ut som det kunne bli en stor slåsskamp. Jeg vurderte da om jeg skulle kontakte politiet, sier mannen.

Vitnet forteller at han ser en blond person med halvlangt hår, i tillegg til en del andre personer, som vitnet mener hadde mørke skinnjakker. Vitnet forklarer at en bil nummer to parkerer, og en person går ut.

Vitnet forteller at mannen går bort mot Einar Opsahl. Han stiller seg opp, og står stille en kort stund.

– Han ved siden av tar opp armen, og jeg hører en kinaputtlignende lyd. Jeg ser han med blondt hår segne om. Jeg forstår at det har blitt avfyrt et skudd, og får nesten panikk. Da skjønner at jeg må komme meg unna, sier vitnet.

Han som skjøt så ut til å ha asiatisk opprinnelse, og halvlangt hår.

– Vet hvem som skjøt

Aktoratet mener den tiltalte 30-åringen skjøt og drepte Einar Opsahl etter at avdøde forstyrret en narkohandel. Tiltalte har innrømmet at det var han som eide ammunisjonen og deler av narkotikaen politiet fant da de stormet leiligheten hans tre dager etter drapet.

Den tiltalte hevdet innledningsvis at han var på et utested da drapet skjedde, men har senere innrømmet at han var på åstedet. Han mener han ble et uskyldig vitne til drapet, etter at Opsahl hadde sloss med en venn av ham. Tiltalte mener dette forklarer hvorfor politiet har funnet Opsahls blod på tiltaltes bukse.

30-åringen har tidligere forklart at han vet hvem som skjøt, men at han ikke ønsker å si hvem det er i frykt for represalier.

SISTE NYTT

Siste meldinger