Hopp til innhold

Velger: – Frp minner om en temmet tiger

Etter hundre dager i regjering bobler toppene i Frp over av entusiasme. Det samme gjør Facebook-siden til partiet. Av velgere som forventer mer.

Facebook Frp

STERKE REAKSJONER: Velgerne er ikke redde for å bruke Fremskrittspartiets Facebook-side til å kritisere partiet de stemte på.

Foto: Skjermdump fra Frps Facebook-side

– Jeg har en følelse av at nå som Frp har kommet i regjering, så er de plutselig blitt som en temmet tiger, sier artisten, læreren og Frp-velgeren Hoss Curtis til NRK.no.

Hoss Curtis

OPPRØRT: Hoss Curtis reagerte med forbauselse og sinne da Frp-leder Siv Jensen ba Stortinget om en avgiftsøkning på diesel.

Foto: Privat

Kristiansunderen er én av mange velgere som bruker Fremskrittspartiets Facebook-side til å si sin hjertens mening om partiets innsats i regjering. Blant egenreklame og støtteerklæringer, renner det inn meldinger fra velgere som er skuffet over det partiet har fått til i løpet av sine første måneder i regjeringsapparatet.

For Curtis var det nyheten om at Høyre/Frp-regjeringen øker avgiften på såkalt avgiftsfri diesel som fikk han til å poste et illsint innlegg (se faksimile i toppen av saken).

– Avgiftslettelser er en av Fremskrittspartiets fanesaker. Det at Frp, med Siv Jensen i spissen, fronter dette forslaget om avgiftsøkning, det ser ikke bra ut, sier Curtis.

Bom får blå velgere til å se rødt

NRK vet at avgiftsøkningen, som var en del av budsjettkompromisset med støttepartiene Venstre og KrF, gjorde vondt også for mange Frp-politikere på Stortinget. Men de har lært seg å svelge kameler. Mantraet er at med en oppslutning på 16,3 prosent i valget, kan man ikke bestemme hundre prosent av regjeringens politikk.

Utfordringen blir å få velgerne til å innse det samme.

Torsdag er det hundre dager siden Høyre/Frp-regjeringen ble innsatt, men ikke alle Frp-velgere synes de har noe å feire.

Siden valget i september i fjor har Frp slitt på mange meningsmålinger. I målingen Norstat gjennomførte for NRK i januar faller partiet med hele 4,6 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet.

Etter tilbakemeldingene på partiets Facebook-side å dømme, er det særlig bomstasjoner som får det til å koke i topplokket på mange Frp-velgere.

Tormod Snippen fra Notodden går så langt at han kaller Frp for «svikere» fordi partiet ikke har klart å fjerne verken alle bomstasjonene eller NRK-lisensen.

– Alt av bomstasjoner må vekk, vi betaler nok som det er, sier Snippen når NRK ringer og spør hvorfor han reagerer så sterkt.

– De har skrytt på seg at alt skal bli så mye bedre når de kommer i regjering. Jeg skjønner at noen ting tar tid, men de må levere på alt som har med bil, vei og bensin å gjøre, sier han.

Artikkelen fortsetter under faksimilen:

Frp Facebook

BOM PÅ BOM: Frp er prinsipielt mot bomring, men må inngå kompromisser i regjering. Ikke alle viser like stor forståelse for det.

Foto: Skjermdump fra Frps Facebook-side

I departementet som styrer over bil og vei sitter statssekretær Bård Hoksrud (Frp). Han er like blid som alltid, selv når NRK.no trekker fram utskrifter som viser hva frustrerte velgere skriver om bompenger på Facebook.

– Se der, ja. Jeg skjønner at de er utålmodige. Det er jeg også, sier han.

Hoksrud: – Stolt over det vi har fått til

Etter at Frp kom inn i regjering, har partiet stemt for bompengeprosjekter for aller første gang. Likevel trekker Hoksrud fram kampen mot bompenger når NRK spør hva han er mest stolt over etter at Frp har styrt Samferdselsdepartementet i hundre dager.

Bård Hoksrud Frp

STOLT: Bård Hoksrud lover at velgerne vil merke at Samferdselsdepartementet styres av et parti som er mot bomring.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi har sørget for å fjerne bompenger for 1,3 milliarder kroner. Så er jeg stolt av at vi er i full gang med å etablere et veiselskap som skal sørge for en massiv og mye raskere utbygging av veinettet i Norge, sier han og legger til at Frp og Høyre har «redusert skatter og avgifter mer enn noen regjering».

Hva sier du til velgerne som er frustrerte over at akkurat «deres bomring» ikke blir fjernet med det første?

Jeg sier at jeg skjønner at de er frustrerte. Men det er sånn at vi fikk 16,3 prosent av stemmene, og det betyr at 83,7 prosent at dem som representerer folket på Stortinget synes bomringer er en helt all right måte å finansiere veibygging på, sier Hoksrud.

Ifølge valgforsker Bernt Aardal er det en tøff pedagogisk oppgave å få egne velgere til å innse at en regjering med Frp ikke nødvendigvis betyr Frp-politikk.

– Det ligger litt i sakens natur. Når man har vært i opposisjon så lenge, og gitt tydelige meldinger på at hadde man sittet i regjering så hadde det vært en annen dans, er det en krevende beskjed å gi til velgerne, sier han til NRK.

– Er Frp-velgerne mer utålmodige enn andre?

– Ja, det tror jeg. Det ligger nok i den type velgere de har.

Ifølge Aardal blir utfordringen for partiet å dyrke sine seire samtidig som de balanserer forventningene.

– De må få gjennomslag for at ting tar tid når man er en juniorpartner i en mindretallsregjering, sier professoren.

– Jeg må be om tålmodighet

Én Frp-politiker som har erfart at det ikke alltid er like enkelt å få gjennomslag for det synet, er finanspolitisk talsperson Gjermund Hagesæter.

Gjermund Hagesæter Frp

DIALOG: Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter sliter med å finne nok tid til å svare alle velgerne som tar kontakt med ham.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Åse Michaelsen (Frp)

TRO: – Jeg er ikke i tvil om at oppslutningen vil øke når velgerne kjenner igjen mer Frp-politikk og Frp-statsrådene får markert seg mer, sier Åse Michaelsen.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Til tider flyter innboksen hans over av e-poster fra velgere som er utålmodige på egne og partiets vegne.

– Mange av mailene, og telefonene og SMS-ene er fra velgere som lurer på hvordan det går med sin hjertesak. Da sier jeg at vi jobber med saken, men at ikke alle saker kan løses med en gang. Jeg ber om litt tålmodighet.

– Det er et veldig stort engasjement blant folk, og det er bra. Men denne regjeringen har sittet i hundre dager, og jeg synes vi har fått til fantastisk mye allerede, sier han.

Også Åse Michaelsen, som representerer Frp i samferdselskomiteen på Stortinget, får en del hjertesukk fra velgerne i innboksen sin.

– Men de aller fleste Frp-velgerne vet at det vil smerte på noen områder. De vil se at vi lykkes, også. Det er ikke sånn at de tror at hele Frp sitt partiprogram blir gjennomført selv om vi er i regjering, sier hun.

Fra Frp til Høyre

Ifølge parlamentarisk leder Harald T. Nesvik har de fått til mye allerede.

– Vi sender ut rekordmange grunnløse asylsøkere, det er aldri blitt bevilget mer til helsesektoren, vi har sørget for 7,3 milliarder i skatte- og avgiftskutt, og vi har sørget for betydelig mer penger til bane og vei. På punkt etter punkt har vi levert, sier han.

– Under sonderingene var det snakk om å måle Frp-seire i Høyre-tap. Tenker dere slik nå også?

– Nei, overhodet ikke. Regjeringen er et felles prosjekt, vi er to partier som påvirker hverandre. Samferdsel, forenkling og strengere asyl- og innvandringspolitikk er typiske Frp-saker der vi kjører løpet sammen. Hva som er det ene eller andre partiet er uvesentlig. Det er åpenbart at vi drar i samme retning, sier Nesvik.

Men NRKs januarmåling viser at 13 prosent av dem som stemte Frp i stortingsvalget, svarer at de ville stemt Høyre dersom det var valg i morgen.

Hoss Curtis kan bli en av dem. Frp-velgeren sier han vurderer å gå over til Høyre dersom Frp «fortsetter i den leien her».

– Alle skjønner at Frp ikke kan levere på alle løfter, men løftebruddene blir i meste laget. De er på sviktende grunn. Det viser seg at det er Høyre, med Erna i spissen, som styrer skuta.

– Erna klarte å moderere seg i den lovnadsballetten en valgkamp er. Derfor er ikke fallhøyden så stor. Det er skummelt for Frp dersom de ikke klarer å leve opp til løftene om strengere innvandringspolitikk, mindre skatter- og avgifter og færre bomstasjoner, sier han.

– Hva ville du stemt om det var valg i morgen?

Jeg er både medgangs- og motgangssupporter. Jeg slutter ikke å heie på Liverpool selv om det går dårlig med dem. Så jeg gir også Frp en sjanse til en god stund ennå, sier Curtis.

AKTUELT NÅ