NRK Meny
Normal

Vekst i høyreekstreme miljøer i Norge fem år etter 22. juli

NYDALEN (NRK) For første gang siden terrordømte Anders Behring Breivik gikk til angrep på Oslo og Utøya ser PST en vekst i de høyreekstreme miljøene i Norge.

Marie Benedicte Bjørnland i PST

FLERE LÆRINGSPUNKTER: Ett av de viktigste læringspunktene etter 22. juli mener PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland er evnen til å se på hva som ble gjort feil, slik at feilen ikke gjentar seg.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

PST mener fortsatt ekstreme islamistiske miljøer er den alvorligste trusselen mot landet vårt, men for første gang på fem år ser PST en vekst i de høyreekstreme miljøene i Norge.

Marie Benedicte Bjørnland, sjef for politiets sikkerthetstjeneste (PST) sier oppblomstringen først og fremst har rot i innvandringsveksten. PST følger utviklingen nøye.

– Der vi har sett en vekst er først og fremst aktivitet på nett, på høyreekstreme nettsider og diskusjonsforum, i forbindelse med migrasjonstilstrømningen til Norge i fjor, sier hun.

Ingen garanti for full sikkerhet

Til tross for god kontroll på ekstreme miljøer, kan ikke PST garantere at de vil kunne avverge et eventuelt nytt terrorangrep.

– Langt på vei har vi rimelig god kontroll på de ekstreme miljøene, men det vil alltid finnes for eksempel enkeltindivider som ikke samhandler med noen, som alene forbereder en voldelig ekstrem handling, og som vi ikke vil kunne fange opp i forkant.

Bjørnland forteller at det nå, fem år senere, er iverksatt flere tiltak for å hindre et eventuelt nytt terrorangrep i Norge.

– Det er mange læringspunkter etter 22. juli. En erkjennelse er at vi må lære av våre feil. Etter 22. juli har vi igangsatt systematisk evaluering av alle hendelser PST håndterer. Når vi evaluerer gjør vi det både for å finne ting som har vært bra og for å finne ting som ikke fungerte, sier hun.

Hun forklarer at det i tillegg til en fullstendig omorgansiering, flere ressurser og en helt annen måte å arbeide på, er det å bidra til å erkjenne og akseptere feil ett av de viktigste elementene. Utfordringen med terror-bekjempelse er å alltid være i forkant, sier hun.

Større risiko for bilulykke

PST-sjefen forklarer at det er grunn til å tro at PST på et tidlig stadium har satt stopper for handlinger som kunne utviklet seg til å bli en terrorhandling.

Hun ønsker ikke at folk skal bekymre seg og mener risikoen for at noe skal ramme enkeltindivider i Norge er veldig liten.

– Det er mye større sjanse for at man havner i en bilulykke enn at man utsettes for en terrorhandling. Jeg tror det er svært viktig at vi som demokrati og land fortsetter å leve våre liv åpent og tillitsfullt, slik vi har gjort til nå, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger