Hopp til innhold

Veidekke-sjef innrømmer samarbeid

Konsernsjefen i Veidekke bekrefter i kveld at selskapet har deltatt i ulovlig prissamarbeid i Midt-Norge over flere år, slik Dagsreven fortalte mandag.

Video Veidekkes Terje Venold bekrefter prissamarbeid

Konsernsjef Terje Venold avviser imidlertid at konsernledelsen visste om ulovlighetene.

Les også: Truer asfaltselskap med søksmål
Les også: – Unormalt høye priser
Les også: Selskapene fikk asfaltkontrakter for over én milliard kroner på seks år

– Det er helt tydelig med det som har fremkommet at det har forekommet ulovlig prissamarbeid, sier Venold til NRK.

– Har andre i Veidekkes ledelse visst hva som har foregått?

– Det er ingen som kjenner til denne saken. Det er jeg helt sikker på.

Mer enn én milliard kroner

De to entreprenørselskapene som etterforskes for ulovlig prissamarbeid fikk asfaltkontrakter til over en milliard kroner på seks år bare hos Statens Vegvesen i Midt-Norge.

Det kommer frem i gjennomgangen NRK har gjort av anbudsdokumenter fra Statens vegvesen i perioden 2004-2010.

I går fortalte NRK at en tidligere leder i Kolo Veidekke innrømmer å ha bedrevet ulovlig prissamarbeid på asfaltering sammen med NCC Roads. Noe som kan ha gitt dem fortrinn i anbudsrundene og store inntekter.

Fattet ikke mistanke

Tallene NRK har hentet inn viser at Kolo Veidekke og NCC Roads alene fikk kontrakter til en verdi av 1,1 milliarder kroner i perioden 2004 til 2010. Totalt ble det inngått kontrakter for 1,3 milliarder kroner i Midt-Norge i løpet av de seks årene.

Innrømmer prissamarbeid på asfalt

Sverre Digernes ved Asfalt- og vegmerkingsseksjonen i Statens Vegvesen Region midt sier at de ikke hadde noen indikasjoner på at det fantes et prissamarbeid blant asfaltentreprenørene.

– Nei, jeg kan ikke huske at det har vært noe som har gjort at det var grunn til å reagere. Hadde vi oppdaget noe mistenkelig ville vi slått alarm umiddelbart, sier Digernes til NRK.

Risikerer utestengelse

Nå varsler Samferdselsdepartementet at selskaper som tas for ulovlig prissamarbeid kan risikere å bli utestengt fra anbudsrunder i fremtiden.

– Jeg må selvsagt ta alle mulig forbehold om resultatene av Konkurransetilsynets etterforskning. Men dersom den viser at det har vært ulovlig prissamarbeid, må vi vurdere om selskapene det gjelder skal utelukkes fra framtidige anbudsrunder, sier statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) i Samferdselsdepartementet til NTB.

Både Veidekke og NCC, de to selskapene som nå etterforskes for ulovlig prissamarbeid, er blant de største aktørene på dette markedet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ