NRK Meny
Normal

Veidekke legger trykk på Stortinget

Samtidig som Veidekke stuper på børsen og Konkurransetilsynet etterforsker selskapet for ulovlig prissamarbeid, går konsernsjef Terje R. Venold fra møte til møte i Stortinget for å bevare selskapets tillit.

Venold og Stortinget (montasje)

Konsernsjef Terje R. Venold gjør tydelig fremstøt mot partiene på Stortinget, men kan ende med høring i kontrollkomiteen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Knut Arild Hareide

Leder av samferdselskomiteen Knut Arild Hareide (Krf) er én av politikerne som Veidekke har gjennomført møter med.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Aksjekursen til Veidekke ASA har i dag vært tydelig preget av de siste dagenes avsløringer om selskapet, og hadde sunket med kraftige 4,76 prosent da børsdagen var over.

Tirsdag kunne en tidligere distriktsleder i Veidekkes asfaltselskap Kolo Veidekke fortelle til NRK at selskapet hadde drevet omfattende ulovlig prissamarbeid sammen med sin største konkurrent NCC i Midt-Norge.

Les: Slik ble staten svindlet for millioner

Selskapene skal ha fordelt asfaltmarkedet i regionen mellom seg, og avtalt priser og anbudsstrategier, ifølge den tidligere asfaltsjefen i Veidekke. Et samarbeid som også konsernsjef Terje R. Venold i Veidekke i går kveld bekreftet at hadde skjedd.

– Det er jo helt tydelig med det som har fremkommet, at det har pågått ulovlig prissamarbeid, sa Venold til NRK.

Møter samferdselspolitikere

Veidekke er nå i hardt vær. I går kunne Samferdselsdepartementet slå fast at om påstandene ble bevist i den pågående etterforskningen må det vurderes å ekskludere selskapene fra framtidige anbudsrunder.

En ekskludering fra nye asfaltkontrakter og mulige store gebyrer fra Konkurransetilsynet vil være svært alvorlig. I fjor fikk konsernet over halvparten av alle kontraktene på asfaltering som Statens Vegvesen inngikk.

Samtidig har Veidekke de siste dagene tatt kontakt med de fleste politiske partiene på Stortinget.

Selskapet har bedt om møter med politikerne, og skal ha overlevert skriftlige redegjørelser for sin versjon av saken.

Leder for Transportkomiteen på Stortinget Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti hadde en halv times møte med toppeledelsen i Veidekke i dag tidlig klokka halv ni. Tema var NRKs avsløringer de siste dagene om ulovlig prissamarbeid. Konsernsjef Terje R. Venold og konserndirektør for kommunikasjon Kai Krüger Henriksen fra Veidekke deltok.

KrF understreker at det var Veidekke som ba om et møte med dem.

NRK har vært i kontakt med alle partiene på Stortinget, og alle sammen utenom SV og Senterpartiet, som har ministeren med ansvar for norske veier, har fått en henvendelse fra Veidekke.

I stedet for møte med SV kan Veidekke ende med å få en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hallgeir Langeland som sitter i komiteen mener de bør avholde en ny høring om organiseringen av veivedlikeholdet. Han regner med at Riksrevisjonen fortsatt følger utviklingen på dette området, og håper Økokrim griper fatt i saken.

Les: SV: Staten bør overta veivedlikehold

Flere politikere har likevel møtt konsersjef Terje R. Venold og kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen om asfaltsaken, men selskapet har også fått nei fra politikere etter forsøk på å drive lobby rundt saken.

– Ikke naturlig når de er under etterforskning

Anne Marit Bjørnflaten

Anne Marit Bjørnflaten nektet å møte Veidekke om asfaltsaken fordi de er under etterforskning.

Foto: Troms Arbeiderparti

Et av partiene som har fått forespørsel fra Veidekkes ledelse om et møte rundt avsløringene er Arbeiderpartiet. Partikontoret på Stortinget opplyser at selskapet ønsket å møte deres samferdselspolitiker Anne Marit Bjørnflaten, men at de fikk nei.

Til NRK kan Bjørnflaten fortelle at hun ikke ønsket å ha noe møte med Veidekkes ledelse.

– Så lenge de er under etterforskning fant vi det ikke naturlig å ha noe møte, sier Anne Marit Bjørnflaten som er nestleder i Transportkomiteen for Arbeiderpartiet.

Heller ikke Høyre ønsket noe møte med selskapet. Partiet opplyser at Veidekke har gjort framstøt mot deres representant i Transportkomiteen, Øyvind Halleraker. Halleraker hadde en samtale med selskapets representanter, men ønsket ikke å gjennomføre noe formelt møte. Veidekke overleverte likevel en skriftlig orientering om saken til Stortingspolitikeren.

– De hadde ikke mye nytt å si

Per Sandberg

Per Sandberg har vært svært kritisk til det som har kommet fram, og ble ikke overtalt i møtet med Veidekke.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Veidekke har også hatt møte med Fremskrittspartiet på Stortinget. I går møtte tidligere leder av Transportkomiteen Per Sandberg Veidekkes konsernsjef og kommunikasjonsdirektør.

– Det var Veidekke som tok kontakt og ba om et møte. De ville presentere fakta i asfaltsaken. Det var jo vi i utgangspunktet positive til, men det kom ikke fram noe nytt ut over det som er blitt presentert i NRKs reportasjer, sier Frps Per Sandberg til NRK.

– Det kom ikke noe ut av møtet, men jeg fikk sagt hva jeg mener om saken, sier Sandberg som sa til NRK onsdag at avsløringene om ulovlig prissamarbeid minnet om mafiavirksomhet.

Også Venstre bekrefter at Veidekke har bedt om et møte med dem, men sier det ikke har blitt noe av fordi de aktuelle stortingsrepresentantene er i utlandet.

– Vi kontakter politikere av helt naturlige årsaker

Kai Krüger Henriksen

Kommunikasjonsdirektøren vil ikke fortelle mye om møtene de har gjennomført på Stortinget.

Foto: Ole Walter Jacobsen / Veidekke ASA

Til NRK vil Veidekkes konserndirektør for kommunikasjon ikke gå i detalj rundt opplysningene om at de tar kontakt med politikere på Stortinget.

– Det er helt naturlige årsaker til at vi kontakter politikere på Stortinget, sier Kai Krüger Henriksen på spørsmål om hvorfor de vil snakke med de politiske partiene.

En ordknapp kommunikasjonsdirektør prøver å gi inntrykk av at det ikke er noe spesielt i møtene selv om politikerene har bekreftet til NRK at de handlet om asfaltavsløringene de siste dagene.

– Vi snakker stadig vekk med folk utenfor huset om ulike problemstillinger, sier Henriksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger