NRK Meny
Normal

Vegvesenet frykter påskeulykkene

I fjor ble fire drept og 16 hardt skadd etter 134 ulykker med personskade i påskedagene. – Ta tiden du trenger i påsketrafikken, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen til NRK.

E6 Espa

UTFARTSDAG: Rolig start på påsketrafikken på E6 ved Espa langs Mjøsa ved 13.30-tida fredag før palmesøndag i fjor. Denne dagen er normalt en av de to største utfartsdagene i påska.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Det viktigste rådet før du begynner å kjøre, er å sette av nok tid til turen. Det er mange som har det ubegripelig travelt når de skal på ferie, mener Gustavsen.

Terje Moe Gustavsen

KAN FORHINDRE: – Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Statistikken fra påsketrafikken er dyster lesning: I snitt har 5,5 personer mistet livet i påsketrafikken de ti siste årene. Hvert år blir 20 personer hardt skadd i 153 trafikkulykker med personskader.

Statens vegvesen oppfordrer folk til å tilpasse farten etter forholdene, holde køen og bruke hodet.

Forbikjøringer

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer gir dramatisk forhøyet risiko både for seg selv og medtrafikanter, ifølge vegvesenet. Akkurat forbikjøringer er typisk for påsketrafikken

– Folk bør være forsiktige når de kjører. Mange kjører på steder hvor de vanligvis ikke kjører, påpeker vegdirektøren.

Ifølge vegvesenets tall er halve Norge på reisefot i påska. Det er ikke alle som skal til fjells, og mange svarer at de skal besøke familie og venner.

(Saken fortsetter under bildet)

Kø ved Jevnaker

KØ: Saktegående kø ved Jevnaker 1. påskedag 2009.

Foto: Halvor Nitteberg

Pakk ansvarlig og ha riktige dekk

Gustavsen er svært opptatt av at folk må pakke bilen på en god måte før de kjører på ferie.

– Vi ser litt for ofte at det ligger løse gjenstander i bilene. Disse kan være livsfarlige prosjekter ved en bråbrems eller kollisjon, advarer vegdirektøren.

Noe av det aller viktigste er også å ha riktige dekk på bilen.

– Husk at været kan skifte raskt i løpet av kjøreturen, sier Gustavsen, og minner om at det fortsatt kan være snø og uvær på fjellet.

Han regner med at flere bilister, spesielt i det sentrale østlandsområdet, har lagt om til sommerdekk allerede.

– Hvis disse bilistene skal kjøre til fjells i påska, bør de legge om. De bør ikke kjøre på samme dekk i fjellet, det er en altfor sjanse å ta og frarådes sterkt, fastslår vegdirektøren.

(Saken fortsetter under bildet)

Påskeutfart fredag 31. mars 2012

SØROVER: Trafikk på vei ut av Oslo i sydlig retning, på ettermiddagen fredag før palmesøndag i påsken for to år siden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Spesielt to dager

– Påskeutfarten har i grunnen spredt seg ganske bra over flere dager de siste årene. Men på fredagen før palmehelgen og på onsdagen før skjærtorsdag må vi uansett vente oss en god del trafikk, sier trafikkoperatør Geir Jordahl ved Vegtrafikksentralen øst til NRK.

I hovedstadsområdet blir det raskt mye trafikk på E6 nordover og E16 fra Sandvika via Hønefoss og videre nordover.

– På grunn av den sene påsken kan vi år også vente mer trafikk ut mot kysten. Det betyr noe større trafikkmengder på E6 i Østfold og E18 i Vestfold, forteller Jordahl.

Spesielt er det en flaskehals på E18 ved Tønsberg, hvor det bare er ett felt i hver retning.

Vegtrafikksentralens beste tips er å følge med på trafikkmeldinger på vegvesen.no og i media, samt å vurdere å reise hjem litt tidligere fra stedet du er.

– Er det godt vær i slutten av påska, drøyer mange hjemfarten. Hvis du kan droppe de siste timene i sola, kan du unngå kø, påpeker Jordahl.

– Sjekk vær og værmelding, og ta hensyn til disse to faktorene når du planlegger all kjøring i påska, avslutter vegdirektør Gustavsen.

På vegvesenets webkameraer kan du selv følge med på de viktigste knutepunktene i landet:

Trafikk 2. påskedag 2013

ROLIG AVSLUTNING I FJOR: Rolig trafikk på E6 gjennom Lillehammer om formiddagen 2. påskedag 2013.

Foto: Eirik Hind Sveen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger