NRK Meny
Normal

Veggløs moro

Superhybler med flyttbare vegger skal hjelpe ensomme studenter i Trondheim.

Arkitekttegninger av studenthuset

Forrige uke vant de tre spanske arkitektene Clara Murado, Juan Elviria og Enrique Krahe konkurransen om å få tegne et nytt studenthus i Trondheim sentrum.

- Det spennende er at de har tegnet enkelthybler der du kan åpne hele veggen mot et fellesrom, slik at studentene kan være på sitt eget rom, men samtidig være sammen med andre, sier Bård Kåre Flem som er eiendomssjef og prosjektleder i Studentsamskipnaden i Trondheim.

Garasjeportvegger

GARASJEPORTER: Veggene i det nye studenthuset i Trondheim kan åpnes og lukkes på samme måte som garasjeporter.

Gigantkjøkken

Byggeprosjektet er et av fire norske bidrag som deltok i den internasjonale arkitektkonkurransen Europan 9. Det er verdens største konkurranse for unge arkitekter og byplanleggere.

- Vi ville ha noe som var nyskapende, og det har vi fått. Arkitektene har også tegnet inn et felleskjøkken for alle 90 boligene, forteller Flem.

Kåre Elnan, Prognosesenteret.

Kåre Elnan ved Prognosesenteret tror det nye studenthuset åpner for at studentene blir mer sosiale.

Fleksible innredningsløsninger har blitt populært de siste årene. Flere eksperter tror det nye huset i Elgesetergata i Trondheim kan hjelpe studentene med å skaffe seg venner.

- At man har valgt en slik løsning i et studenthus, er veldig spennende og "riktig". Det er de unge som i første rekke bryter etablerte normer, og denne typen boligløsning kan derfor passe studenter godt. Å ha mulighet til å åpne hybelen mot et fellesrom kan ha positive effekter, ved at flere tas opp i en sosial krets istedet for at studentene bor helt adskilt fra hverandre, sier Kåre Elnan i Prognosesenteret.

Moderne

Kunsthistoriker og forfatter Tommy Sørbø sier at denne måten å bo på er en trend.

Kunsthistoriker Tommy Sørbø

Kunsthistoriker Tommy Sørbø sier at åpne boligløsninger er en trend.

Foto: Angelique Krafft

- I dag er det mer vanlig at man vandrer ut og inn av ulike situasjoner og hele tiden justerer seg i forhold til der man er. Og denne typen arkitektur er et uttrykk for dette; at du ikke er privat eller offentlig, men at du hele tiden flyter en plass midt i mellom. På 50- tallet var jo kjøkkenet helt avdelt, også ble det en del av stua, og i dag er det vel snart bare toalettet igjen som ikke er integrert i hele rommet.

- Tror du dette vil fungere bra i en studentbolig?

- Ja. Hvis du ser på nye moderne bygninger med store vindusflater, så er det mange som ikke bryr seg om å bruke gardiner. Det er fordi det livet du lever i leiligheten din er det samme som du også lever ute på gata. Folk kan se inn til deg, men det gjør ikke noe fordi du ikke lever i forskjellige roller, du er den samme hele tiden, sier Sørbø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger