Hopp til innhold

Behring Breivik allerede ved Utøya da bilen ble etterlyst i hele landet

Et vitne ga politiet skiltnummeret til Anders Behring Breiviks grå varebil. Bilen ble etterlyst over hele landet kl. 16.43, men da skal gjerningsmannen allerede ha vært framme ved Utøya.

Behring Breiviks varebil ved Utvika kvelden den 22. juli

Samtidig som skadde og kalde ungdommer ble tatt hånd om i Utvika av hjelpemannskaper med pledd stod Behring Breiviks varebil parkert i bakgrunnen.

Foto: NRK

Anders Behring Breivik hadde parkert bombebilen, en Volkswagen Crafter varebil, like utenfor resepsjonen til Høyblokka i regjeringskvartalet rundt klokken 15.20. Deretter gikk han rolig vekk fra bygget som huser både Statsministerens kontor og Justisdepartementet.

På veien ned til den grå varebilen han hadde parkert på Hammersborg torg så flere øyenvitner gjerningsmannen.

En av dem var Andreas Olsen som stusset over mannens oppførsel, og derfor noterte skiltnummeret på varebilen i det den kjørte ut av Hammersborg torg og mot kjøreretningen. Bak rattet satt en mann i noe som lignet en politiuniform.

Les og se forklaring: – Jeg var to-tre meter fra en mann med pistol

Andreas Olsen på Hammersborg torg

Andreas Olsen forteller hvor han så gjerningsmannen sette seg inn i en varebil og kjøre bort.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Fikk skiltnummer 30 minutter etter eksplosjonen

– Kjeden av observasjoner som var mistenkelige og feil fikk meg til å varsle politiet. Det var først da jeg så en enslig politimann med noe jeg oppfattet som et våpen, som deretter satte seg inn i en sivil bil og kjørte i feil kjøreretning, at jeg tenkte at her må det være noe galt, har Olsen fortalt NRK.

Politiet har også bekreftet overfor NRK at tipset fra vitnet ble mottatt kl. 15.56.

Da fikk de skiltnummeret på den grå varebilen og operasjonssentralen ble varslet. Deretter ble beredskapstroppen, nærliggende politidistrikt og til slutt hele politi-Norge varslet.

– Forsiktighet ved tilnærming til kjøretøyet

Hele politi-Norge ble varslet ved utsendelse av en såkalt riksalarm-melding fra Kripos.

Meldingen som gikk ut klokken 16.43 var den første nasjonale meldingen etter terrorangrepet på regjeringskvartalet, og da den gikk ut var mye ennå uklart.

Blant annet viser meldingens emnefelt at politiet på dette tidspunktet ikke var sikre på hva som egentlig hadde forårsaket eksplosjonen, om det var snakk om en bombe eller kanskje flere:

Riksalarm - Eksplosjon Mulig(e) bombe(r) i Oslo sentrum

Nasjonal varslingsmelding fra Kripos - 22. juli 2011 kl 16.43

Les hele meldingen i faktaboksen til høyre.

I meldingen etterlyste politiet en bestemt bil over hele landet. Bilen beskrives som ikke veldig stor og gråfarget. Det ble også understreket at det ikke var noen helt sikker kobling mellom bilen med det oppgitte registreringsskiltet og eksplosjonen i Oslo sentrum.

Likevel gjorde Kripos som sendte ut meldingen det klart at de som kom over kjøretøyet skulle være forsiktige.

– Dersom det påtreffes varsles Desken (journ.anm: navnet på sentralen hos Kripos) eller Oslo pd for ytterligere instruksjoner. Det anmodes om å utvise forholdsmessig forsiktighet ved tilnærming til kjøretøyet, skrev Kripos til politiets operasjonssentraler over hele landet.

Før dette skal Oslo politidistrikt ha etterlyst bilen i nærområdet, men når denne varslingen skjedde er ennå ikke klart.

Men det var ingen som traff på bilen, for mye tyder på at den allerede var kommet fram til Utvika ved Utøya

Ble forsinket til Utøya

For både vitneopplysninger fra de som var ved fergeleiet til skyssbåten MS Thorbjørn og opplysninger fra avhørene med den terrorsiktede Anders Behring Breivik slår fast når gjerningsmannen ankom Utvika i sin leide sølvgrå Fiat Dublo-varebil.

Turen fra Oslo sentrum til Utøya ville normalt tatt ca 40 minutter. Behring Breivik brukte 75-80 minutter.

Politiet har bekreftet at Behring Breivik ble kraftig forsinket pga. trafikk og det faktum at han valgte en annen rute enn den man normalt tar fra Oslo til Utøya.

Ifølge den siktede selv skal han ha parkert varebilen på fastlandssiden ved Utøya kl. 16.40.

Forsvareren hans har fortalt til Aftenposten at Behring Breivik etter ankomst ved kaia i Utvika kl. 16.40, ble sittende i bilen og tenke.

– Han gjorde forskjellige vurderinger, har Lippestad fortalt uten å gå mer inn på detaljer.

Senere er det kommet fram at Behring Breivik flere ganger skal ha vurdert å snu før han kom ut til Utøya og startet massakren som tok 69 menneskeliv.

Les også: Lippestad: Behring Breivik vurderte å snu før Utøya-terroren

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger