Vatikanet: Kriminelle og moralsk forkastelige overgrep i USA

– Kriminelt og moralsk forkastelig, fastslår Vatikanet etter avsløringen av at over 300 katolske prester skal ha misbrukt barn i Pennsylvania i USA.

Vatican Sex Abuse

Pave Frans mener både overgriperne og dem som visste om det men lot det skje, må stilles til ansvar.

Foto: Luca Zennaro / AP

– Både overgriperne og dem som tillot at overgrep skjedde, bør stilles til ansvar for sine handlinger, sier Greg Burke, talsmann for Vatikanet.

Han legger til at pave Frans står på ofrenes side.

En granskingsrapport om de mange overgrepene ble denne uken lagt fram av en storjury i den amerikanske delstaten Pennsylvania.

Granskerne mener det kan rettes troverdige overgrepsanklager mot over 300 prester. Trolig er flere tusen barn utsatt for seksuelle overgrep over en periode på flere tiår, ifølge rapporten.

– Overgrepene er kriminelle og moralsk forkastelige. Kirken må lære av sin historie og det må komme konsekvenser for overgriperne og dem som lot dette skje, skriver Vatikanet i en uttalelse.

Rapporten slår også fast at kirkeledere aktivt og systematisk dekket over overgrepene begått mot barn i delstatens katolske menigheter. De fleste av dem var gutter, men også jenter har blitt misbrukt, ifølge rapporten.

Granskingen omfatter seks av Pennsylvanias åtte katolske bispedømmer. Rapporten er resultat av den mest omfattende etterforskningen amerikanske myndigheter har gjennomført av påstander om seksuelle overgrep mot barn i den katolske kirke.

Amerikansk kirkeleder beklager

Lederen for de katolske biskopene i USA, kardinal Daniel N. Dinardo sier i en pressemelding at biskopene som kollegium skammer seg over det som har skjedd. Samtidig hyller han ofrene som turte å stå frem med side historier.

kardinal Daniel DiNardo

Kardinal Daniel DiNardo

Foto: MARCUS DONNER / Reuters

– Vi ber om at alle ofre for seksuelle overgrep finner trøst, og lover at den katolske kirke fortsatt skal jobbe for rettferdighet, heter det i uttalelsen.

Rapporten omtaler overgrep som har skjedd de siste 70 årene. Dinardo sier at den katolske kirken i USA i 2002 laget et program for å selv anmelde overgrep og fjerne overgripere fra postene sine.

To prester siktet

Nesten alle sakene er imidlertid foreldet, noe som gjør det umulig å ta ut siktelser og tiltaler. Mange av prestene er døde, mens andre ikke lenger er praktiserende.

Granskingen i Pennsylvania har kun ført til at to prester er blitt siktet for forbrytelser. En av disse har tilstått.

Storjuryen har undersøkt anklager i bispedømmer som omfatter over halvparten av Pennsylvanias 3,2 millioner katolikker. Granskingen føyer seg inn i en lang rekke lignende avsløringer av seksuelle overgrep mot barn begått av katolske prester i USA og andre land.

Minst 5.700 katolske prester i USA er blitt anklaget for overgrep, ifølge organisasjonen Bishop Accountability. Bare noen få hundre er blitt tiltalt, stilt for retten og dømt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger