Vårstemning i sør – snøskredfare i nord – storm i midten

Påskestemning og varsler om høy UV-stråling i Sør-Norge står i skarp kontrast til snøskredfare i nord og fare for full storm nord for Stadt.

Værkontraster

KONTRAST: Øverste bilde er fra Skjervøy utenfor Tromsø, og det nederste er fra Risør i går.

Foto: Ole Harald Jensen/Sidsel Tveitan

De siste dagene har værkontrastene vært enorme i vårt langstrakte land.

På Østlandet, Telemark og Sørlandet er det vår i lufta, Nord-Norge har stor skredfare, mens Møre og Romsdal opg Trøndelag må forberede seg på full storm.

Men til helgen blir det ikke like kontrastfylt.

18 grader i Buskerud

Den varme luften som har kommet opp fra sør, i tillegg til vestavind, gjorde at temperaturene steg til rundt 15 grader flere steder onsdag. Høyeste temperatur i går var i i Nedre Eggedal i Buskerud med hele 18 grader.

Årsaken til at det blir varmt i øst i forhold til vest, er at fjellene i Sør-Norge fungerer som en levegg.

Selv om det er kaldere i nord, er det sol og fine vinterforhold i Øst-Finnmark og på Finnmarksvidda. Det blåser fra sørvest, og området ligger i le fra været som kommer fra sørvest.

– Det er kontraster hele året, men etter en lang vinter er man så klar for å komme i gang med våren. Den kommer ofte litt tregere i gang i nord, og raskt i gang i sør. De som er utålmodige i Nord-Norge, kan likevel trøste seg med lengre dager nå som solen har snudd, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Laster Twitter-innhold

– Beskytt deg mot UV-stråling

UV-varsel
Foto: Faksimile

Godværet er ikke helt uproblematisk. Det såkalte UV-varselet på Yr.no viser hvor sterk solstråling vi utsettes for.

UV-strålingen er på vei opp, og vil nå moderat nivå i deler av Østlandet og Sørlandet fredag. Mulig hudskade kan oppstå etter 1–2 timer med moderat UV-stråling, ifølge Yr sine tabeller.

Escobar Løvdahls råd er å ta pauser fra solen.

– Jeg sendte med solbriller i barnehagen i dag. Det er viktig å beskytte seg med klær, solbriller og solkrem når UV-strålingen går opp til moderat nivå, sier han.

Stor snøskredfare i nord

Det er stor snøskredfare flere steder på grunn av temperaturstigning og regn. Naturlig utløste snøskred er sannsynlig i Lofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.

– Det er også betydelig snøskredfare ellers i Nord-Norge, sier skredmeteorolog Håvard Thorset.

På fredag blir snøskredfaren stor på Vestlandet på grunn av mye nedbør. Meteorologen forventer også at snøskredfaren fortsetter i helgen i Nord-Norge og deler av Vestlandet.

Nedbør og vind skaper snøskredfare. Nedbøren skaper lagdeling i snøen, og hvis det kommer ekstra vekt på snøen, kan det være lag lenger ned som ikke tåler vekten. Stigende temperatur kan også svekke styrken i snøen og øke skredfaren.

Det gode været i sør må nytes nå, for nå til helgen går det snart mot kaldere temperaturer i hele Norge.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste meldinger