Varsleren skrev bok om Monika-saken i hemmelighet

Politietterforskeren som varslet om store feil i etterforskningen av dødsfallet til Monika (8) gir ut bok med sin versjon av saken. Boken navngir flere personer i politiledelsen, og kommer ut lørdag.

Monika Sviglinskaja montasje

DREPT: Monkika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune i Hordaland. Først ble saken henlagt som selvdrap, men nå er en mann siktet for drap.

Foto: Montasje / Privat/Presttun foto

Allerede for over et år siden ropte en politietterforsker i Hordaland politidistrikt internt varsko om at noe var alvorlig galt med håndteringen av saken.

Etterforskeren varslet sine nærmeste overordnede og etter hvert også politimester Geir Gudmundsen om at saken kunne være helt feilaktig henlagt som selvdrap – lille Monika (8) kunne være offer for et drap.

Nå gir varsleren ut sin egen versjon i bokform.

Boka skal gis ut på forlaget Vigmostad & Bjørke basert i Bergen, og er ventet innen kort tid.

Møtereferater og e-poster

Etter det NRK kjenner til inneholder boka detaljerte beskrivelser fra møter, dokumenter som møtereferater og e-poster internt i politiet om Monika-saken.

I den sammenheng navngis både politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og påtalejuristen som henla etterforskningen av Monikas dødsfall.

Saken har så langt fått omfattende medieomtale, og mange detaljer om både saken og varslingen har vært omtalt.

Bergen Politikammer

FRA INNSIDEN: En politietterforsker som varslet om feil i etterforskningen i Monika-saken vil nå fortelle direkte fra innsiden i ei ny bok.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Mannen som varslet sine overordnede internt i politiet har derimot ikke tidligere selv tatt bladet fra munnen.

Alt har vært stille utad, ingen i politiledelsen har visst at varsleren i all hemmelighet har jobbet med ei bok.

Boka om Monika-saken på tanum.no

GIS UT: På nettbokhandelen til kjeden Tanum kan boken sees, og utgivelsesdatoen er satt til lørdag 14. februar.

Foto: faksimile far tanum.no

Informasjon på nettsidene til bokhandlerkjeden Tanum viser likevel at boken kommer ut allerede til helga – «Forventes i salg 14.02.2015».

Spenningen knyttes nå til hvilke ytterligere detaljer som kan komme ut direkte fra innsiden av Hordaland-politiet, og håndteringen av den svært betente Monika-saken.

Politiet: – Visste det ikke sikkert før denne uken

Etter det NRK kjenner til har politietterforskeren og varsleren ikke på forhånd sagt fra til sin arbeidsgiver om at han ønsker å gi ut bok om hendelsene i Monika-saken.

Dermed skal ikke politiledelsen ha visst noe før de aller siste dagene.

– Vi har hørt rykter, men fikk det ikke endelig bekreftet før tirsdag denne uken, sier Gry Halseth, informasjonsrådgiver i Hordaland politidistrikt til BA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger