NRK Meny
Normal

Robin Schaefer: – Min belastning, en bagatell i forhold

Varsler Robin Schaefer rettet tankene til Monikas mor under utdelingen av Fritt Ords pris i kveld.

Varslerne Robin Schaefer og Jan Erik Skog mottok Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2015

FRITT ORD: I kveld mottok varslerne Robin Schaefer og Jan Erik Skog Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2015. Begge får prisen for å ha avdekket kritikkverdige forhold i norsk arbeidsliv.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

I vinter kom Robin Schaefer med boka «Monika-saken», som handlet om etterforskningen av drapet på en åtte år gammel jente i Bergen.

Han nektet å tro at jenta hadde tatt sitt eget liv. Motstanden han møtte i arbeidet med å få saken gjenopptatt førte til slutt til at Schaefer måtte sykmelde seg.

Da han mottok prisen i kveld var kampen Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, har ført, viktig for ham å nevne.

– Min belastning er en bagatell i forhold til hva hun har måtte tåle. Den største gleden for meg er derfor at hun til slutt er blitt hørt.

Stiftelsen Fritt Ords pris for 2015 går i år til to varslere.
Politietterforsker Robin Schaefer får prisen fordi han slo alarm om svakheter i etterforskningen av Monika-saken i Hordaland politidistrikt.
Jan Erik Skog får den får å ha varslet om kritikkverdige forhold i Oslos kollektivselskaper, noe som førte til at seks hovedmenn i Unibuss-saken ble dømt til fengsel.

SE TALEN: Her kan du se hele Robin Schaeffers tale fra prisutdelingen i Operaen.

Fortsetter i politiet

Det siste året har vært det tyngste i Schaefers 22 år lange karriere i politiet. I perioder har han lurt på om det ville være en fremtid for ham der.

Nå har han bestemt seg for å bli.

– Det er fordi jeg har lyst og er motivert for det. Jeg synes det blir riktig.

Schaefer ville ikke gi noen kommentar på spørsmål om hva han synes om at deler av etterforskningsledelsen som var involvert i Monika-saken fortsatt sitter i jobbene sine, eller om han synes politimesteren burde komme tilbake i sin stilling.

– En oppreisning

Jan Erik Skog

Jan Erik Skog, tidligere tillitsvalgt i Unibuss, har varslet om ukultur i selskapet en rekke ganger. Her på Unibuss anlegg på Alnabru.

Foto: Braastad, Jørgen / VG. Scanpix

Mangeårig busselektriker Jan Erik Skog var også mottaker av Fritt Ords pris i kveld. Han varslet om kritikkverdige forhold i Unibuss.

– Nå står jeg her, passe skjelven i knærne. Dette er en uvant situasjon for en pensjonert busselektriker. Det er langt utenfor min komfortsone å stå her, sa Jan Erik Skog.

Slik åpnet mannen som i en årrekke kjempet for å avsløre korrupsjon i bedriften han selv jobbet for, sin tale.

I kveld var han stolt og glad.

– Det er viktig å fokusere på varslerens rolle i samfunnet, og jeg føler det som en oppreisning etter flere år med arbeid i oppoverbakke å få denne prisen.

Uten familie, venner og fagforeningen i ryggen hadde presset blitt for stort. Men selv om det har vært tøft anbefaler han andre å varsle.

Har skapt debatt

– Man må som varsler tåle store påkjenninger og å stå ganske alene, sa styreleder i Fritt Ord, Georg Fr. Rieber-Mohn til publikum.

I sin begrunnelse skriver stiftelsen at varslerne «har hatt enkelte støttespillere i sitt varslingsarbeid, men har fremfor alt møtt kraftig motstand over lengre tid internt på sine arbeidsplasser. For begge har det derfor krevd mot og vært en stor personlig belastning å bruke ytringsfriheten».

Gjennom årets prisutdeling håper stiftelsen at varslernes innsats kan bidra til å gjøre det lettere for fremtidige varslere.

Prisbeløpet er på 400 000 kroner, som deles mellom årets to mottakere.

- Saken var for viktig til å ikke bli belyst skikkelig, mente Robin Schaefer.

Se intervjuet fra Dagsrevyen da boken kom ut i vinter. – Det er helt åpenbart at noe var feil med etterforskningen. Jeg skjønner ikke at ikke flere så det, sa varsleren og politietterforskeren Robin Schaefer.

Tidligere vinnere:

2014 Anne Sender
2013 Per Fugelli
2012 Sara Azmeh Rasmussen
2011 Anders Sømme Hammer
2010 Abid Q. Raja og Bushra Ishaq
2009 Nina Karin Monsen
2008 Per-Yngve Monsen
2007 Terje Tvedt
2006 Bjørgulv Braanen
2005 Nina Witoszek
2004 Unni Wikan
2003 Berge Furre

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger