Hopp til innhold

Ansatte varsler Stortinget om sikkerhetsmangler

Ansatte som jobber med sikkerhet i departementene har varslet stortingspolitikere om kritikkverdige forhold. De opplever at egne sjefer ikke tar sikkerheten i Regjeringskvartalet på alvor.

Stortinget (froskeperspektiv fra Løvebakken)
Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Politikere fra flere partier på Stortinget har fått besøk på sine kontorer etter 22. juli.

Bekymrede ansatte som arbeider med sikkerheten i Regjeringskvartalet har tatt kontakt med de folkevalgte når de følte at sjefen ikke tok bekymringene på alvor.

André Oktay Dahl

LYTTET: André Oktay Dahl (H) har flere ganger hatt besøk av personer som kommer med informasjon om forhold de ikke føler sjefene tar på alvor.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Flere av oss har fått opplysninger om ting som overhodet ikke har fungert på sikkerhetssiden i departementene. Det er ting som det har blitt advart om når det gjelder sentrale forhold for departementenes sikkerhet, forteller stortingsrepresentant André Oktay Dahl fra Høyre.

Av forholdene som Høyre-politikeren har fått henvendelser om er:

  • manglende sikring av departementene
  • manglende oppfølging av forslag til tiltak
  • sikring av gater
  • treg saksbehandling i saker rundt sikkerheten

NRK har tidligere fortalt hvordan det for flere år siden var advart om en teknisk utdatert vaktsentral som fagfolkene fryktet ikke ville klare å håndtere et terroranslag.

Les mer: – Utdatert vaktsentral med risiko rundt evnen til å håndtere anslag

Det er også kommet fram bekymringer knyttet til mangel på beredskapsplaner og at vaktene som fulgte overvåkingssystemene måtte gå til et annet bygg for å finne bildene av gjerningsmannen.

Nå forteller stortingspolitikere hvordan de er blitt kontaktet av bekymrede ansatte som ikke føler at de tas på alvor av ledelsen med ansvaret.

– Mange stortingsrepresentanter har fått opplysninger som tyder på at ansatte ikke blir hørt nok på etter at vi hadde det verste terrorangrepet noensinne, sier André Oktay Dahl.

Kaotisk i regjeringskvartalet etter terrorbomben

KAOTISK: Det var kaotisk i Regjerinsgkvartalet da bomben hadde gått av. NRK har blant annet kunnet fortelle hvordan mangel på tilgang til beredskapsplaner skapte enda mer kaos for de sikkerhetsansatte.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Dahl sitter til vanlig i justiskomiteen på Stortinget, og har også etter terrorangrepene i fjor sommer sittet som medlem av Stortingets egen 22. juli-komité.

Han forteller at han som stortingsrepresentant har tatt med seg henvendelsene inn i arbeidet med 22. juli-komiteen. Komiteen har stilt flere spørsmål til de ansvarlige statsrådene om sikkerheten i Regjeringskvartalet.

Torsdag legger 22. juli-komiteen på Stortinget fram sin innstilling.

– Bekymrer oss at de føler de ikke kan stole på sjefene sine

Også Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet har fått henvendelser fra ansatte som mente Stortinget måtte vite hva som foregikk.

Anders Anundsen (Frp)

INFORMERTE POLITIKERE: Anders Anundsen (Frp) har blitt kontaktet av personer som har kjennskap til sikkerhetsarbeidet i Regjeringskvartalet, og tror det kan skyldes hans rolle som nestleder i 22. juli-komiteen på Stortinget.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg har snakket med flere som er involvert i disse spørsmålene, og som har gitt meg informasjon som de mente var viktig at jeg fikk kjennskap til, sier Anundsen.

De er de eneste som ville lytte. Det er begrunnelsen for hvorfor flere ansatte som jobber med sikkerhet i departementene oppsøkte flere stortingsrepresentanter.

Budskapet til Stortinget har handlet om en ledelse som ikke vil ta i mot innspill for å bedre sikkerheten.

– Folk har følt behov for å lufte bekymringene sine, og de har nok ikke stolt på at mangler blir gjort noe med. Det bekymrer oss som sitter på Stortinget at ansatte etter et såpass alvorlig angrep på demokratiet ikke kan stole på at sjefene tar bekymringer på alvor, forteller André Oktay Dahl.

Dahl er svært bekymret når ansatte i det offentlige føler seg så utrygge på sine egne sjefer. Han frykter at noen føler at kritikkverdige forhold skal legges lokk over.

– Det sier sitt at ansatte ser seg nødt til å ta kontakt med mange stortingspolitikere for å fortelle om sine bekymringer. Det bekymrer oss fordi vi frykter at noen legger lokk på innspill, og at saker ikke har blitt tatt på alvor. Den klare meldingen fra oss på Stortinget er da at vi forventer at alle sjefer i departementene tar slike bekymringsmeldinger på alvor. Alt kommer ut til slutt, og konsekvensene kan da bli store hvis bekymringer ikke har blitt tatt på alvor, sier Dahl.

Les også: Terrorofre i regjeringskvartalet må holde munn

Også Anundsen har forstått det slik at de som har tatt kontakt med stortingspolitikere har følt at det var alvorlige forhold de satt med kunnskap om.

– De har opplevd at den informasjonen de satt på var så pass alvorlig at de har valgt å komme til meg med den. Det har jeg satt stor pris på, og jeg synes det er viktig i vårt demokrati at det er kort vei inn til Stortinget, sier Anders Anundsen.

Regjeringskvartalet fra taket av R4 - 23. juli kl. 11:16

STORE SKADER: Regjeringskvartalet ble påført store skader, men mye tyder på at ansatte ikke føler at sjefene har lært.

Foto: KRIPOS / Scanpix

– Tar dette veldig seriøst

Ansvaret for de felles sikkerhetstjenestene i Regjeringskvartalet har etaten Departementenes servicesenter (DSS).

Kjell Arne Knutsen

INGEN KOMMENTAR: DSS-direktør Kjell Arne Knutsen vil ikke kommentere at ansatte ikke føler at sjefene tar alt på alvor.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sjefene i DSS mener, til tross for signalene fra Stortinget, at de ikke motvirker forbedringer av sikkerhet hos departementer og regjeringsapparatet.

– Jeg opplever at dette nå tas veldig seriøst. Det jobbes nå med sikringstiltak i hele departementsfelleskapet, sier direktør Kjell Arne Knutsen i Departementenes servicesenter (DSS).

Hva tenker du da om at ansatte føler du må gå til Stortinget fordi de ikke blir hørt av sjefene sine?
– Det er ikke noe jeg kan kommentere, svarer Knutsen.

DSS-direktøren understreker at hvis det er ansatte hos ham eller hos andre organer i regjeringsapparatet som har forhold som ikke er tatt opp med DSS vil etaten gjerne høre om det.

For Knutsen vil gjerne avklare og kunne svare på spørsmål fra de som lurer på noe.

– Hvis vi kan bidra fra vår side vil vi gjerne gjøre det, sier han.

AKTUELT NÅ