NRK Meny
Normal

Flere runder med storm i vente i julen

Uvær har ført til stans i tog- og ferjetrafikken i deler av Sør-Norge og det sørvestlige Sverige. Nå varsler meteorologene også full storm i morgen og julaften.

Hvaler

Søndag morgen har det begynt å blåse opp utenfor Hvaler. Det er ventet uvær og storm i Sør-Norge.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

Den kraftige vinden, de høye bølgene og springflo har skapt problemer i Sør-Norge i morgentimene søndag.

Lavtrykkene, som minker først i vest, er i nå ferd med å gå forbi. Men utsiktene for lille julaften og julaften ser ikke bedre ut, ifølge meteorologer.

– I morgen kveld kommer det inn et nytt lavtrykk som igjen skaper vindøkning og en del nedbør. Julaften ser våt ut, og det blir perioder med storm langs kysten av Sør-Norge, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen til NRK.no.

– Store deler av Sør-Norge vil merke det, sier hun.

Problemer i Sør-Norge

Ferjene fra Sandefjord til Strømstad i Sverige og fra Larvik til Hirtshals i Danmark ble søndag innstilt.

I Skagerrak var bølgene mellom seks og ni meter høye søndag, opplyste meteorologer.

Politiet og Hovedredningssentralen ber publikum sjekke båter, biler og annen eiendom.

I Sandefjord i Vestfold kom det natt til søndag inn store mengder vann i en restaurant i bryggeområdet og i 5-tiden lå Strandpromenaden i byen under vann.

Politiet har varslet brannvesenet om bistand.

I Tønsberg meldes det om mye vann i veibanen på Ringveien og på E18 ved Larvik blåste et tre ned over veien cirka 500 meter sør for Bommestadkrysset.

– Det ligger over ledninger og det er fare for at det faller over veibanen, opplyser operasjonsleder Knut H. Bjune i Vestfold politidistrikt i 4.30-tiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Storm, Frøya

Flere trær blåste ned mens Ivar herjet gjennom Trøndelag. Her over riksvei 714 på Frøya.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Tog kjørte inn i mast

På Østlandet er det full stans på Østfoldbanen østre linje mellom Ski og Mysen fordi en mast har blåst over ende og sperrer sporet. Flere trær har falt over linjen på grunn av uværet.

– Det er et tog som har kjørt inn i en mast og frontruta ble knust. Toget er ikke lenger kjørbart og vi har mannskap som nå jobber med å fjerne toget og bygge opp kjøreledningen, sier Kjell Bakken, pressevakt i Jernbaneverket, til NRK.no.

Det var 16 personer i toget da det kolliderte med masten. Toget hadde ikke høy fart, ifølge Jernbaneverket. Passasjerene ble evakuert, men det er ikke meldt om noen personskader.

– Sporet må ryddes for trær og blir sperret ut dagen, sier Bakken.

– Det er satt opp buss og taxi på denne strekningen, sier pressevakt i NSB Persontog, Gina Scholz, til NRK.no søndag.

Biler under vann

I Kragerø i Telemark står flere biler på parkeringsplass ved gamle Tangen verft delvis under vann og at en container var i ferd med å flyte ut på fjorden.

Det stigende vannet kan også skade biler som står parkert på parkeringsplass på Øya.

Politiet i Telemark ber beboere i Kragerø og andre steder om blant annet å sjekke eiendom, biler og båter i forbindelse med uværet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Frøya

Sigbjørn Larsen prøver å sikre flytebryggene foran Frøya Kystcamping mens stormen 'Ivar' herjer på Frøya torsdag ettermiddag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Løse båter

Hovedredningssentralen Sør-Norge frykter for drivende fritidsbåter på grunn av uværet.

– Vi ber publikum i Sør-Norge, og særlig i Oslofjord-regionen, om å forsikre seg om at båtene deres ligger godt fortøyd. Dersom båten har slitt seg og driver på sjøen, må de varsle politiet, sier redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB søndag morgen.

Vannstanden var i morgentimene 90 centimeter over det normale høyvannsmerket og bølgene kan bli så høye som ni meter. Det er særlig Oslofjorden som er rammet og fylkene Østfold, Vestfold og Telemark.

Frøland sier at natten har forløpt rolig til tross for det voldsomme været. Det er ventet at vinden og bølgene vil avta i Sør-Norge utover søndagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tre overende Gamlebyen

Dette treet sperrer gang- og sykkelbanen utenfor Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Full storm

Nord i Bohuslän på den svenske vestkysten var det sent søndag morgen spådd vind med en hastighet på opp til 25 sekundmeter, det vil si full storm.

Fra Gøteborg og sørover på kysten ville det neppe blåse like hardt, ifølge svenske meteorologer.

Lavtrykket som forårsaket uværet, er i løpet av søndagen ventet å bevege seg opp over Sør-Norge og Norrland i Nord-Sverige.

På Østlandet var det ventet liten til full storm.

– Vi får inn et stormsenter i Agder natt til søndag. Det blir liten til full storm. Kraftigst kommer vinden til å være i ytre del av Østfold langs hele kysten, sa statsmeteorolog Bente Whal til NRK.no lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger